Primarul Nicolae Robu a declarat, zilele trecute, că primăria îşi va asuma toate cheltuielile necesare şi că se va intra în sfârşit în legalitate cu blocurile ANL B8-B12 construite în etapa III B în zona Miloia. Vorbim despre 80 de locuinţe care au fost repartizate tinerilor în 2009.
„Vom rezolva în cel mai scurt timp problema ANL-urilor, pentru că am găsit formula legală care trebuie urmată pentru a reuşi să îndeplinim condiţiile de intabulare. Trebuie să-şi asume primăria cheltuiala aferentă documentaţiei de autorizare retroactivă şi se încheie totul. Au greşit şi unii şi alţii. Cei de la ANL nu aveau autorizaţie. Erau două loturi de blocuri făcute după acelaşi proiect. Dacă ar fi avut fonduri, lucrurile erau în regulă, le-ar fi făcut pe toate pe baza aceleiaşi autorizaţii. Cum n-au avut fonduri, au împărţit totul în două şi atunci un demers a fost pentru lotul III A, iar pentru lotul III B s-a depus doar o cerere, nu şi documentaţia aferentă, şi drept urmare n-au fost îndeplinite, la acel moment, condiţiile pentru eliberarea autorizaţiei. În mod normal, nici ANL n-ar fi trebuit să construiască fără autorizaţie şi nici primăria n-ar fi trebuit să permită să se construiască fără autorizaţie”, a afirmat Robu.
Reprezentanţii ANL susţineau că totul s-a făcut respectându-se prevederile legale, în baza unei autorizaţii de construire emise de primărie în 2004, care a fost prelungită, investiţiile derulându-se în două etape. Cei de la primărie spun că blocurile s-au construit în oglindă cu altele pentru care exista autorizaţie.
Viceprimarul Traian Stoia a explicat, vineri, ce paşi s-au parcurs până acum şi ce paşi mai trebuie parcurşi pentru intrarea în legalitate.
„Biroul Evidenţă Patrimoniu, prin firma Black Light, a definitivat planurile de amplasament şi delimitarea terenurilor pe care sunt amplasate cele cinci blocuri, aceste documentaţii tehnice fiind recepţionate de OCPI Timiş. Direcţia de Urbanism a eliberat certificatul de urbanism în scopul intrării în legalitate a ansamblului de blocuri. Trebuie să realizăm documentaţia în vederea autorizării, trebuie o expertiză tehnică (…) Iese autorizaţia de construire, urmează o hotărâre de consiliu local prin care se aprobă intabularea blocurilor şi apartamentarea lor”, a declarat Stoia. Costurile expertizelor ar fi undeva la 15.000 de euro, spune edilul.
Toate acestea ar urma să se întâmple până la sfârşitul lunii iulie, iar apoi trebuie făcute demersuri la Guvern pentru ca locuinţele să poată fi vândute.
„În etapa a doua e vorba de obţinerea unei hotărâri de Guvern pentru trecerea blocurilor în domeniul privat al statului român şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Trebuie un ordin emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Amenajării Teritoriului prin care se stabileşte valoarea de înlocuire, practic preţul de cumpărare pe metru pătrat la vânzarea locuinţei, şi o hotărâre de consiliu local prin care se aprobă preţul de vânzare. În mod normal, hotărârea de Guvern cred că poate fi obţinută repede, urmând ca staff-ul de conducere al primăriei să se ocupe de această operaţiune. Asta nu-i treaba mea…”, a adăugat Stoia.
Viceprimarul spune că primăria, care a recepţionat blocurile, şi-a asumat vina pentru situaţia creată până la urmă şi… ar trebui să se amendeze.
„După ce primăria şi-a asumat vina în proporţie de 90%, ea suportă şi amenda. Primăria se amendează şi banii rămân la primărie, dar în alt cont… Eu nu mi-am asumat nicio vină… Primăria, prin primar. Aşteptăm cu interes măsurile de rigoare. Nu ştiu cine le ia. Cine are dreptul. Eu n-am dreptul ăsta”, a conchis Stoia.
Rămân în discuţie chiriile majorate
Chiriaşii ANL care au depus cereri de cumpărare sunt bucuroşi că oficialii primăriei au început să facă paşi concreţi pentru rezolvarea problemei, dar se întreabă acum ce chirii vor fi obligaţi să plătească, având în vedere că odată ce au trecut de 35 de ani chiriile se majorează şi ar mai putea să treacă ceva timp până când vor putea să cumpere efectiv apartamentele.
Contractele iniţiale, încheiate pe 5 ani, urmează să expire şi li s-a solicitat să vină la primărie pentru prelungire. Oamenii au prezentat primăriei exemple din alte municipii din ţară unde chiria majorată este mai mică decât cea impusă de autorităţi, la Timişoara, locatarilor din celelalte blocuri ANL care stau încă în chirie după ce au împlinit 35 de ani.
„Eu am intenţionat să le facem o reducere la chirii celor care au depus cereri de cumpărare, dar nu pot cumpăra, numai că nu ne permite legea să facem aceste reduceri. Drept urmare, în cel mai scurt timp trebuie să rezolvăm problema cu autorizaţia, cu intrarea în legalitate, intabularea şi vânzarea”, a concluzionat Robu.
Subiectul chiriilor urmează să fie rediscutat săptămâna viitoare la primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!