Nici secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, care s-a prezentat personal în faţa instanţei la ultimul termen, nu a reuşit să îi convingă pe magistraţi că banii au fost acordaţi legal clubului de fotbal patronat de Marian Iancu.
Curtea de Apel Timişoara a respins recursul formulat de municipalitate împotriva sentinţei iniţiale din 2014, după ce Tribunalul Timiş a respins acţiunea primăriei, care a contestat parţial decizia din 2012 a Camerei de Conturi a Judeţului Timiş prin care s-a stabilit că echipa Poli a fost finanţată ilegal.
„Finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, excluzând, deci, societățile comerciale pe acțiuni al căror scop este unul patrimonial și privește obținerea de profit. Astfel, sumele alocate din bugetul local al municipiului Timișoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condițiile de legalitate în ceea ce privește acordarea acestora”, arătau reprezentanţii Curţii de Conturi.
Vorbim despre un proces cu o miză de peste 7 milioane de euro. Auditorii au estimat prejudiciul la 31,6 milioane lei, din care pagubă în sumă de 27,1 milioane lei şi 4,5 milioane lei foloase nerealizate reprezentând plăți efectuate în baza contractului de asociere încheiat cu clubul patronat de Marian Iancu cu încălcarea legislaţiei în materie.
Aceiaşi auditori au stabilit, în 2012, şi că trebuie luate măsurile legale pentru recuperarea banilor.
Ce se va întâmpla în continuare?
„Nu pot să spun ce se va întâmpla mai departe. Hotărârile judecătorești sunt obligatorii pentru toată lumea. Voi discuta cu juriștii, să vedem ce trebuie făcut. Presupun că trebuie să cerem societății comerciale Politehnica, a lui Marian Iancu, să returneze banii care au fost alocați atunci. Mă voi documenta să văd exact care sunt pașii”, a afirmat primarul Nicolae Robu după pronunţare.
Edilul aminteşte şi că, până să apară acel raport al Curţii de Conturi din 2012, hotărârile de consiliu prin care au fost alocaţi banii pentru Poli de la bugetul local nu au fost atacate în instanţă de către Prefectura Timiş, cea care trebuie să se pronunţe cu privire la legalitatea deciziilor.
„Regret că s-a ajuns aici. Lucrurile s-au întâmplat în timpul precedentei administrații. Eu am convingerea că, și primarul Gheorghe Ciuhandu, și consilierii locali au susținut finanțarea echipei Poli de atunci cu bună-credință, având convingerea că nu fac nimic ilegal. Nu vreau să fac niciun proces de intenție judecătorilor. Eu cred că vina este a legii ambigue. La acea vreme, nimeni nu a făcut vreo sesizare de ilegalitate. Prefectura este reprezentanta Guvernului în teritoriu, cu rolul de a sesiza ilegalitățile. Nicio hotărâre de CL nu a fost atacată. Juriștii, pe de altă parte, tot de bună-credință, sunt convins, au dat undă verde pentru finanțare. Drept urmare, nu putem vorbi de vinovății personale, dar, pe fondul interpretabilității legii, judecătorii au considerat într-un fel și cei care au avut responsabilități în administrație atunci în alt fel. Este regretabil că nici Curtea de Conturi, la controalele din acea perioadă, nu a sesizat că ar fi ceva ilegal, lucru care cred că i-a liniștit pe cei din administrație. Mai departe trebuie să mă informez, pentru că nu m-am confruntat niciodată cu o astfel de situație și sper nici să nu mă mai întâlnesc…”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut cum va evolua situaţia…
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!