Robu a precizat că noua plantaţie a fost realizată pe un teren de 8,11 hectare, salciile energetice având avantajul că pot creşte foarte repede.
„Vom merge în Ciarda Roşie să vedem un nou spaţiu verde al Timişoarei, o nouă plantaţie a Timişoarei mai exact, pe circa 8 hectare de teren, care nu putea fi folosită pentru dezvoltări urbane datorită faptului că este sub dedesubtul unor linii de înaltă tensiune. Acolo am plantat circa 110.000 de salcii energetice. Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante şi la suprafaţa de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an”, a declarat Robu.
Primarul Timişoarei a explicat că, pe lângă oxigenul produs, salciile vor mai fi folosite şi pentru alimentarea viitorului incinerator de deşeuri şi vor produce energie.
„Pe lângă avantajul că produc mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani utilizând-o în scopul producerii de energie prin ardere. Veţi vedea cum arată, este o plantă mai specială. Sunt un soi de arbuşti, dar cresc foarte înalţi. Există o piaţă deja de valorificare a biomasei şi până când vom ajunge să recoltăm această salcie vom reuşi să încheiem contracte, iar după ce vom da în funcţiune incineratorul de deşeuri, vom folosi noi înşine acest material pentru a utiliza întreaga capacitate energetică a incineratorului. Desigur că, în primul rând, vom valorifica deşeurile, dar în măsura în care există rezervă de capacitate, vom putea utiliza inclusiv biomasa folosită din salcie energetică”, a mai spus Robu.
Reprezentanţii primăriei spun că noua plantaţie va putea fi valorificată din al treilea an şi că respectiva cultură rezistă timp de 25 de ani, singurele lucrări necesare anual fiind cele de recoltare în cazul salciei energetice.
„Preţul a fost de aproximativ 67.000 de lei pentru realizarea acestui obiectiv. Din al treilea an rămânem pe plus, având în vedere că în primii doi ani vor fi şi lucrări de întreţinere – tratamente fitosanitare care sunt necesare, ierbicidări, fertilizări. Vor fi în jur de 30 de tone de biomasă pe hectar. Având în vedere că sunt aproximativ 8 hectare este vorba de 240 de tone. La valorificare, în momentul de faţă, dacă am fi avut producţie, ne-ar rezulta un preţ de 30 de euro pe tonă, dar pe tona cu 45% umiditate. Scăzând umiditatea să zicem până la 10% valoarea unei tone ajunge undeva la 70 de euro. Având în vedere că acest teren are un grad mare de umiditate, era singura formă prin care noi puteam să-l valorificăm. Timp de 25 de ani nu vor mai fi făcute niciun fel de alte lucrări din punct de vedere al investiţiei pe acest teren, doar se va valorifica salcia existentă. Creşte până la 7 metri, nu va ajunge la firele de curent”, a explicat directorul Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
De lucrările de plantare s-au ocupat mai mulţi voluntari de la Universitatea Politehnica şi Eco Club, alături de angajaţi ai municipalităţii, după ce terenul de la marginea orașului a fost curăţat înainte de deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!