„Sunt profund nemulţumit de prestaţia companiei Enel (…) Acum revizuim contractul cu Enel, obţinem un tarif mult mai convenabil, şi, în plus, introducem o clauză prin care vor apărea penalităţi mari dacă nu se intervine prompt şi dacă apar multe astfel de întreruperi. După prevederile actuale ce se întâmplă, ei spun că trebuie să înlăture defecţiunea în 24 de ore. Dacă se întrerupe curentul la ora 09:00 seara, ei repară până a doua seara la ora 09:00, când sunt 24 de ore, dar timişorenii stau cu străzile în întuneric o primă noapte. Nu e în regulă, ăsta-i contractul pe care l-am moştenit şi acum îl modificăm astfel încât să nu mai fie astfel de situaţii, fără ca noi să putem să-i penalizăm, să intervenim”, declara, în cursul săptămânii trecute, primarul Nicolae Robu.
Viceprimarul Traian Stoia a anunţat, marţi, că noul contract a fost semnat, dar asta nu înseamnă că reprezentanţii companiei vor putea fi obligaţi să intervină într-un timp mai scurt atunci când apar pene de curent în oraş sau că vor putea fi penalizaţi dacă nu o fac, pentru că există nişte norme care reglementează activitatea în domeniu, spune edilul. Stoia se bazează însă pe promisiunile conducerii Enel Distribuţie Banat.
„Referitor la intervenţiile pentru remedierea deranjamentelor şi incidentelor din instalaţiile Enel Distribuţie Banat care afectează buna funcţionare a iluminatului public, vă asigurăm de intervenţia promptă şi în timp cât mai scurt”, se arată într-o adresă care i-a fost trimisă viceprimarului de către directorul de reţea Afilon Moica de la Enel Distribuţie Banat.
„Contractele sunt cele prevăzute de lege, pot cuprinde doar ceea ce prevede legea. Avem o promisiune scrisă a directorului Enel Timişoara, dânsul ne promite şi se angajează să reducă mult durata intervenţiilor la iluminatul public şi casnic. Cunoscându-l pe Afilon Moica pot să vă spun că este un om serios, care se ţine de cuvânt (…) Domnul primar dorea penalităţi în momentul în care o zonă a oraşului stă în beznă noaptea şi mie mi se pare justificată pretenţia. Dânsul dorea, cine nu doreşte, să obţină penalităţi în momentul când are un anumit necaz, o anumită frustrare. Problema este de sistem. Enelul lucrează după norme date de o agenţie naţională care îi coordonează şi care le impune anumite comportamente să zicem. Ei au negociat cu agenţia naţională reparaţia unei defecţiuni să spunem în 24 de ore. Cuplarea, decuplarea şi necazurile care apar în distribuţia energiei electrice nu ţin direct de Enel distribuţie, ci ţin de firmele către care s-au externalizat aceste operaţiuni. În acest context, totuşi Enel Distribuţie Banat va răspunde în condiţiile în care lucrurile nu merg în regulă. Penalităţi de întârziere le poţi cere doar în forma în care o prevede legea. Dacă au depăşit 24 de ore poţi să soliciţi, dar nu o să depăşească niciodată. Din punctul ăsta de vedere nu s-a schimbat nimic. Eu mizez pe relaţia bună pe care o avem cu domnul Moica. La ora actuală, având statut de monopol, Enelul nu poate fi forţat să facă asemenea afirmaţii, nu are voie, în conformitate cu legea, să promită că schimbă, de la sine putere, la Timiş, la Arad sau la Vaslui, normele. Toate normele sunt aceleaşi pe ţară. Legea nu le interzice să facă într-o oră reparaţiile, le permite ca în maxim 24 de ore să repare”, a explicat Stoia, care s-a declarat convins că de acum înainte se va interveni „într-un timp rezonabil” pentru remedierea problemelor.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că au reuşit, în schimb, să negocieze o reducere a facturilor la curent.
„Contractul s-a semnat, Enelul ne face o reducere de 20%, ceea ce în bani înseamnă 1,8 milioane de euro sau 8 milioane de lei pe an. Calculul s-a făcut pe 40 de milioane, cât s-a plătit în anii trecuţi. S-ar putea să consumăm mai puţin, costurile ar fi mai mici, dar oricum vom avea 20% reducere din ceea ce vom consuma”, a adăugat viceprimarul Traian Stoia. Noul contract cu Enel Distribuţie Banat va fi valabil până în 31 iulie 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!