În primăvara anului trecut, primarul Nicolae Robu anunţa că au fost depuse la ADR Vest proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor pe fonduri europene. Dacă iniţial s-a vorbit de 200 de blocuri, în cele din urmă reprezentanţii municipalităţii au anunţat că este vorba de circa 60 de blocuri de pe marile artere ale oraşului, pentru care încearcă să obţină 10 milioane de euro.
„Regula de finanţare este primul venit, primul servit. Proiectele, suntem convinşi că sunt făcute cum trebuie. Prin urmare, putem anunţa că am obţinut 10 milioane de euro pentru timişoreni”, afirma Robu în primăvară.
La început de 2014, primarul spune că aşteaptă să se dea undă verde pentru finanţare, dar că lucrările vor începe cu siguranţă anul acesta.
„Proiectele sunt depuse și acum sunt evaluate. Au mai fost anumite cereri de clarificare și așteptăm să se dea undă verde pentru finanțare, ca să putem organiza apoi licitațiile pentru reabilitarea efectivă. În mod sigur, lucrările vor începe în 2014. Nu știu exact câte blocuri sunt, cred că înspre 200, dar suma este peste 10 milioane de euro, la nivel maxim… Asociațiile de proprietari au răspuns bine, dar după multe insistențe din partea mea”, a declarat, zilele trecute, edilul-şef.
Dacă pentru alte municipii au fost deja semnate contractele de finanţare, reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că în cazul nostru procedurile durează mai mult pentru că este vorba despre un număr mai mare de blocuri, dar că nu există riscul să nu se primească banii.
„Procesul este în funcţiune, chiar acum am mai depus nişte clarificări. Am depus cereri de finanţare pentru un număr de 56 de blocuri, valoarea este de 10 milioane de euro, şi mai sunt în proiectare şi altele, între 50 şi 60 de imobile. În alte oraşe au fost mai puţine blocuri şi atunci sigur că şi procedura de evaluare durează mai puţin. Noi suntem în evaluare. Cu cât numărul de blocuri este mai mic, cu atât durează mai puţin. Nu se pune problema să se piardă banii, iar lucrările de eficientizare vor fi realizate în 2014, pentru că nu sunt lucrări care să necesite timp îndelungat”, afirmă viceprimarul Dan Diaconu.
Lucrările se vor face prin Programul Operaţional Regional (POR). În ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru lucrărilor de reabilitare termică, 60% din costuri vor fi acoperite din fondurile Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat, iar restul de 40% de la bugetul local, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari, în cote părţi ce depind de veniturile medii nete per membru de familie ale beneficiarilor. Consiliul Local Timişoara a aprobat o hotărâre prin care proprietarilor li se dă posibilitatea de a-şi plăti contribuţia eşalonat pe o perioadă de 5 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!