Aleşii locali vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de marţi un proiect de hotărâre care vizează aprobarea achiziţiei de servicii juridice în vederea acordării de asistenţă şi reprezentare juridică în Dosarul nr. 229/59/2013. Este vorba de procesul deschis de Primăria Timişoara împotriva Curţii de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Timiş, după ce reprezentanţii instituţiei au constatat că în timpul administraţiei Ciuhandu clubul Poli ar fi fost finanţat ilegal.
Prejudiciul a fost estimat de auditorii publici externi la 31,6 milioane lei, din care pagubă în sumă de 27,1 milioane lei şi 4,5 milioane lei foloase nerealizate reprezentând plăți efectuate în baza contractului de asociere încheiat cu clubul patronat de Marian Iancu cu încălcarea legislaţiei în materie, potrivit celor constatate de Curtea de Conturi. Vorbim deci de o miză de peste 7 milioane de euro.
„Pe rolul Curţii de Apel Timişoara se află litigiul având ca obiect „Anularea pct. 3 secţiunea II din Decizia nr. 105/09.11.2012 a Camerei de Conturi a Judeţului Timiş” formulat de instituţia noastră, în Dosar nr. 229/59/2013, iar împotriva Sentinţei civile nr. 1959/PI/NCA/16.04.2014 pronunţată în acest dosar s-a formulat recurs (…) În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice (…) nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură”, se motivează în referatul noului proiect de hotărâre.
Reprezentanţii municipalităţii spun că angajaţii Serviciului Juridic al instituţiei se confruntă cu „un volum mare şi complex de activitate juridică”, iar litigiul la care se face referie este unul „foarte complex”, care necesită „un timp foarte îndelungat de studiu, de formulat apărările necesare” în această cale de atac.
Personalul primăriei este foarte încărcat, explică şi primarul Nicolae Robu, drept urmare este nevoie de avocaţi ”din afară”.
„Avem încredere în juriştii noştri, dar sunt foarte încărcaţi cu un număr mare de procese şi am considerat necesar, într-o decizie colectivă, să apelăm şi la avocaţi suplimentari. Este vorba despre speţa cu fotbalul, din perioada cand primar era domnul Gheorghe Ciuhandu şi la Poli era Iancu”, a afirmat Robu, precizând că este pentru prima dată în mandatul său când se apelează la avocaţi externi.
Se va organiza o cerere de oferte, iar criteriul de selecţie ar urma să fie preţul cel mai scăzut.
Concluzia Curţii de Conturi în cazul Poli
Curtea de Conturi a stabilit că în trecut s-au alocat bani publici ilegal pentru susţinerea clubului de fotbal Politehnica.
„Finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, excluzând, deci, societățile comerciale pe acțiuni al căror scop este unul patrimonial și privește obținerea de profit. Astfel, sumele alocate din bugetul local al municipiului Timișoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condițiile de legalitate în ceea ce privește acordarea acestora. În condițiile în care contractul de asociere încheiat cu SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA s-a produs cu încălcarea legislației în materie, nici chiar respectarea prevederilor acestuia nu a fost realizată”, se arăta în raportul realizat în urma auditului făcut de Camera de Conturi a judeţului Timiş, în cursul anului 2012, la primărie. Auditorii au stabilit atunci şi că trebuie luate măsurile legale pentru recuperarea banilor.
Şi viceprimarul Traian Stoia afirma, în vara anului trecut, că banii trebuie recuperaţi şi cineva trebuie să plătească. Secretarul Ioan Cojocari, cel care şi-a dat girul pentru toate hotărârile privind alocările de fonduri pentru Poli, susţinea că totul s-a făcut cu respectarea legii.
„A fost acţiune împotriva Curţii de Conturi şi a fost respinsă la prima instanţă. Vedem ce va fi… S-a judecat la Tribunal, facem recurs la Curtea de Apel. Mai e cale lungă, procesul poate să mai dureze un an de acum încolo. Nu poţi să spui că e ilegală, că e legală (…) Banii s-au dat legal. Au fost atâtea controale de-a lungul timpului, toată lumea a spus că e legal”, declara Cojocari.
S-a votat: primăria își ia avocat extern, ameninţări cu plângeri la DNA!
UPDATE. Circ pe tema proiectului privind contractarea unor avocaţi din afara primăriei care să apere instituţia împotriva Curţii de Conturi în procesul „Poli”, în şedinţa de consiliu local de marţi.
Robu a expus situaţia plecând de la faptul că el ca primar nu a fost implicat în toată această poveste, dar consideră că fosta administraţie nu a greşit cu nimic având în vedere că până la acel raport al Curţii de Conturi nu a contestat nimeni oficial legalitatea unui asemenea demers. Nici cei de la Curtea de Conturi şi nici Instituţia Prefectului, a punctat edilul.
„Cred că aşa este corect, aşa este cinstit, să ne gândim la instituţie şi să reprezentăm cât mai bine interesele instituţiei”, a adăugat Robu.
În plen a luat cuvântul şi avocata Carmen Obârşanu, care a vorbit despre fraude din bani publici. Primarul i-a spus… că nu se află „în mahalaua X”, ci în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.
„Este dosar făcut la DNA. Dacă veţi vota pentru a se plăti servicii extra voi face o nouă plângere. Este fraudă din bani publici”, a strigat Obârşanu. „Poate ai să plăteşti pentru asta”, a replicat secretarul Cojocari.
Robu a afirmat că instanţele de judecată, în independenţa lor, vor stabili, în cele din urmă, dacă finanţările s-au acordat legal sau nu. „Eu cred, ca simplu cetăţean, că nu sunt vinovaţi cei care atunci au votat pentru asta”, a spus primarul.
Reprezentanţii Serviciului juridic au fost întrebaţi dacă într-adevăr sunt îngropaţi în dosare. Am explicat că recursul este de fapt formulat şi se pune problema doar de reprezentare.
Consilierul Maria Saracan a întrebat dacă este legal sau nu totuşi să se contracteze avocaţi externi. Aleşii au fost curioşi să afle cât va fi onorariul lor.
„Suma este de 800 de euro. De acolo plecăm – cine vine cu o ofertă mai mică”, a răspuns Cojocari, care s-a angajat să suporte din buzunarul său o eventuală diferenţă.
„Cine ne apără cu 800 de euro? Suntem ridicoli. În urmă cu 7 ani aţi spus că este perfect legal. Având servicii de specialitate, nu este permisă externalizarea acestor servicii. Am pierdut nişte procese mai dure. De ce nu am luat atunci nişte case de avocatură?”, a întrebat consilierul Radu Ţoancă.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” – ale consilierilor Flavius Boncea, Ovidiu Ciuhandu, Dan Diaconu, Radu Dimeca, Petrică Folică, Grigore Grigoroiu, Bogdan Herzog, Simion Moşiu, Vasile Ruşeţ, Ştefan Sandu, Maria Saracan, Florian Stoian, Vasile Vesa şi Elena Wolf.
Au fost şi 8 abţineri: Dorel Bogluţ, Daniel Idolu, Romaniţa Jumanca, Pavel Nistor, Ramona Olteanu, Andrei Petrişor, Alfred Simonis şi Radu Ţoancă.
Doi aleşi nu au votat în niciun fel – Adrian Orza şi Adelina Tîrziu.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!