Reprezentanţii municipalităţii spun că cele două companii au prezentat planuri de reducere a poluării şi au făcut investiţii în acest sens, iar rezultatele ar trebui să se simtă de-acum.
„Cer Ministerului Mediului să obţină aprobare de la Comisia Europeană pentru instalarea unor staţii de măsurare a parametrilor aerului în vecinătatea firmelor Continental Cauciucuri, respectiv Azur, două companii pe care le apreciem pentru performanţele lor industriale, dar vizavi de care suntem intransigenţi în ceea ce priveşte efectele negative pe care le produc asupra aerului Timişoarei. Avem promisiuni ferme, din partea ambelor companii, că se va investi mult pentru reducerea poluării şi aşa ne-a fost îneţelegerea, că în luna mai deja vom putea simţi progresele (…) Până la urmă, pe mine şi pe cetăţenii Timişoarei nu ne interesează sumele investite, ci rezultatele”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.
Dacă cetăţenii reclamă că situaţia este cam la fel, cel puţin în cazul fabricii de anvelope de la Pădurea Verde, edilul-şef crede că lucrurile s-au îmbunătăţit. Măsurătorile ar urma însă să confirme sau să infirme asta.
„Cred că ar fi foarte bine să existe astfel de staţii în locurile în care cetăţenii acuză un aer poluat. Personal am percepţia că situaţia este mai bună, dar aş vrea să nu operăm numai cu percepţii, ci aş vrea să putem opera şi cu măsurători obiective, făcute cu o tehnologie agreată la nivelul Comisiei Europene. Aceste investiţii sunt de milioane de euro şi nu se pot face peste noapte, sunt lucrări complexe, s-a arătat disponibilitatea de a se face”, a mai afirmat primarul.
Oricum, autorităţile de mediu spuneau că poluarea olfactivă nu este reglementată în România, că nu avem legislaţie pentru miros, deci nu se poate acţiona în această direcţie.
Robu crede că s-a greşit atunci când s-a permis deschiderea unor astfel de unităţi de producţie în vecinătatea unor zone de locuinţe, pentru că reprezentanţii companiilor au obţinut la vremea respectivă toate avizele şi autorizaţiile cerute prin lege.
„Nu poate nimeni să ridice aşa dând din degete autorizaţia de funcţionare pentru aşa ceva, pentru că este o legislaţie (…) Greşeala a fost că au fost acceptate astfel de investiţii în promimitatea unor zone locuite”, a conchis edilul, care anunţa taxe uriaşe pentru poluatori anul trecut şi ameninţa cu retragerea autorizaţiilor şi închiderea fabricilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!