Pentru ca municipalitatea să poată contracta un credit, e nevoie de acceptul consilierilor locali. În curând, aleșii vor avea pe mese un proiect de hotărâre „privind aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei, din care maxim 100.000.000 lei în vederea asigurării finanțării investițiilor publice de interes local, precum și 113.705.516 lei necesari refinanțării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei”. Vorbim, în total, despre aproape 46 de milioane de euro.
„Principalul obiectiv al administrației publice locale a Municipiului Timișoara este asigurarea dezvoltării locale, în conformitate cu prevederile și obligațiile legale și cu mandatul primit din partea cetățenilor. În acest context, se remarcă necesitatea realizării unor obiective de investiții care să asigure dezvoltarea durabilă a municipiului și prestarea unor servicii de înaltă calitate pentru toți membrii comunității locale”, se arată în proiectul de hotărâre.
Mai mult, reprezentanții primăriei susțin că au și identificat principalele obiective de investiții necesare a fi executate pentru dezvoltarea durabilă a orașului. Ei spun că realizarea acestora necesită importante resurse financiare, resurse „care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local”.
Primăria Timișoara a plătit deja cu puțin peste 20.000 de euro o firmă care s-o ajute cu consultanța în vederea accesării creditului. Oficialii PMT susțin că este nevoie de un împrumut pentru „realizarea unor obiective de investiții de interes local”.
Conform concluziilor raportului emis de către consultant, având în vedere estimarea calcului de îndatorare a bugetului local, “se apreciază că prin contractarea unei finanțări rambursabile de pe piața financiară internă/externă pot fi asigurate: refinanțarea unei părți din portofoliul actual de credite, în valoare de 113.705.516 lei, în vederea încadrării într-un set de indicatori de «sanitate» și lansarea Programului de credite investiționale (pe baza Programului de dezvoltare), în valoare de 100.000 de lei”.
Se vorbește despre un credit pe termen lung (10-15 ani), cu o perioadă de tragere de minimum 36 luni. Pe perioada de tragere va exista și o perioadă de grație pentru rambursarea „principalului”. Creditul poate fi luat atât în lei, cât și în euro.
„Conform contractului încheiat între Primăria Municipiului Timișoara și societatea de consultanță Thepesia Corporate Advisory, aceasta din urmă a elaborat analize și rapoarte prin care a fost analizată capacitatea de servisare a datoriilor, proiecții financiare pentru intervalul 2019-2034 și, pe baza acestora, soluțiile de finanțare necesare”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Astfel, s-a propus ca din totalul de aproape 214 milioane de lei, 113,7 să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor actuale. PMT are la BCR un sold credit de 23,49 milioane lei/echivalentul în lei, la un curs estimativ de 4,8 lei/euro, a soldului de 4,89 milioane de euro – maturitate finală 2030, tot la BCR un sold credit de 11,8 milioane lei – maturitate finală 2023 și la IFC suma de 78,4 milioane lei – maturitate finală 2025.
Conform proiectului care va ajunge în atenția consilierilor locali, perioada de rambursare va fi de 15 ani, dobânda Robor 1 lună (indicativ 2,09 – fluctuează în raport de piață) + margine 1% („all in cost” indicator 4,09%).
În ceea ce privește creditul investițional, în valoare de 100 de milioane de lei, adică aproape 21,5 milioane de euro, firma de consultanță susține că PMT „poate angaja sustenabil acest program”, cu următoarele condiții ale facilității de credit investițional: perioada de rambursare 15 ani, dobândă Robor 1 lună (indicator 3,09 – fluctuează în raport de piață) + margine 1% („all in cost” indicativ 4,09%).
Astfel, dacă aleșii locali sunt de acord, PMT va contracta un credit, fie în lei, fie în euro, de aproximativ 214 milioane de lei, pe o perioadă de maturitate de 15 ani, cu perioadă de tragere de 3 ani și perioadă de grație a ratelor de capital de 3 ani.
În vara acestui an, primarul Nicolae Robu spunea că toate problemele primăriei s-ar rezolva dacă administrația ar putea contracta un credit. El spunea că rata de îndatorare a PMT este sub 8%, „cea mai mică din țară” și că se poate merge până la 30% din totalul veniturilor proprii din bugetul local, conform legii. Primăria Timișoara a mai împrumutat recent 100 de milioane de lei pentru a-și plăti subvențiile în avans la Colterm, astfel încât societatea de termoficare să nu aibă probleme cu încălzirea în acest sezon.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2074249″]
[related-post post_id=”2139531″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!