„E vorba de blocurile ANL din zona Miloia. Aceste blocuri, avem un număr de jumătate care nu sunt intabulate, nu s-a făcut nici apartamentarea, nici intabularea. Problema e că cetăţenii care locuiesc acolo şi au împlinit 35 de ani plătesc, în loc de 50 de lei, 600 de lei chirie. Plăteau o chirie modică până la o anumită vârstă, după care trebuie să plătească aproximativ cât ar fi rata dacă ar cumpăra şi treaba asta se întâmplă de câţiva ani şi nu e în regulă. Noi trebuie să facem toate eforturile pentru ca oamenii ăştia să poată să-şi cumpere apartamentele. Ca să poată să-şi cumere apartamentul el trebuie să fie intabulat. Ca să se poată intabula trebuiesc făcute nişte hârtii. Primăria a recepţionat blocurile, dar nu a emis iniţial autorizaţie de construire. Constructorul s-a mulţumit să folosească o autorizaţie anterioară cu doi ani şi să construiască în oglindă acele blocuri. Sunt vreo cinci blocuri în această situaţie”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.
Cine este vinovat pentru această situaţie? Edilul a afirmat că şi reprezentanţii primăriei, care au recepţionat o lucrare pentru care nu exista autorizaţie, dar a evitat să dea vreun nume.
„Sunt vinovaţi şi în primărie. Părerea mea este că vinovaţii trebuiesc căutaţi la cei care au recepţionat ceva ce n-au aprobat să se construiască. Nu cunosc persoanele… Nu cunosc exact comisia de recepţie care a fost (…) E foarte ciudat cum noi primăria, care suntem vinovaţi că am recepţionat o construcţie care nu avea autorizaţie – ulterior ne-am prevalat că-s la fel, că-s în oglindă, am găsit nişte explicaţii -, ne prevalăm de nişte drepturi şi cerem ANL-ului lucruri pe care nu poate să le facă. Primăria şi ANL, constructorul, au construit clădirea fără a avea autorizaţie de construire, folosind autorizaţia eliberată pentru primul spaţiu ANL, au motivat că aceeaşi autorizaţie e valabilă la interval de ani pentru că sunt făcute în oglindă. Dar primăria nu trebuia să facă recepţia dacă nu existau toate documentele care stau la baza deciziei de a aproba existenţa construcţiei”, a adăugat Stoia.
Oricum, edilul nu se aşteaptă să fie cineva sancţionat pentru situaţia în care s-a ajuns cu blocurile ANL, motivând că… nu se găsesc vinovaţii, şi afirmă că ceea ce contează acum este intrarea în legalitate. Pentru acest lucru, viceprimarul şi mai mulţi funcţionari din primărie s-au întâlnit zilele trecute cu directorul regional al ANL, convenind să se facă toate demersurile necesare în vederea intabulării.
„Sunt două variante. Ori le demolăm că nu au autorizaţie, ori le introducem în legalitate. E legal, să intri în legalitate e permis de lege, dar în mod normal trebuie amendat cineva care-i vinovat, primăria trebuie să amendeze individual unul-doi funcţionari. Nu se va întâmpla, dar se va face intabularea (…) Am preferat soluţia de a merge pe mâna directorului regional al ANL care până în 5 august va pune la dispoziţia primăriei toate documentele necesare aduse de la Bucureşti, vizate pentru autenticitate şi pentru neschimbare, ai noştri mai pun avizul de mediu şi de la Aquatim sau ce mai trebuie şi cu asta am închis discuţiile, le eliberăm autorizaţia, facem apartamentarea şi oamenii pot cumpăra. Trebuia să se găsească soluţii pentru intrarea în legalit, era simplu, trebuia amendat cineva, dar nu se găseşte acel vinovat…”, a conchis viceprimarul Traian Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!