Proiectul pe fonduri europene prevede achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video în timp real, cu 94 de camere video, în 13 spaţii publice din Timişoara, precum şi amenajarea unui dispecerat central de monitorizare în cadrul Poliţiei Locale.
Printr-un alt proiect, finanţat din bani de la bugetul local, municipalitatea a început deja să îşi construiască propria reţea de fibră optică pentru sistemul de supraveghere video.
„Proiectul prevede realizarea a 6.208 metri de traseu de cablu de fibră optică şi canalizaţia specifică, care se adaugă celor 4.091 de metri puşi la dispoziţie gratuit de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Primăria a decis ca operatorul acestui important proiect să fie Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Se impune realizarea de către Municipiul Timişoara a racordurilor unităţilor de supraveghere video a celor 13 obiective la reţeaua metropolitană de comunicaţii. Pentru segmentele unde STS nu deţine reţea, Municipiul Timisoara trebuie fie să închirieze tronsoane de reţea de la alţi deţinători de reţea privaţi, fie să construiască o reţea proprie, pe care să o pună la dispoziţia STS spre administrare. Am decis să optăm pentru varianta construirii reţelei proprii, mai puţin costisitoare conform scenariilor prevăzute de studiul de fezabilitate. Practic se creează o legătură între centrul de supraveghere al reţelei de camere video – Poliţia Locală – şi cele 13 obiective monitorizate video”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Valoarea lucrării este de 1.606.000 lei, iar de execuţie se ocupă societatea Casido SRL, potrivit autorităţilor locale.
STS se va ocupa de funcţionarea efectivă a sistemului din punct de vedere tehnic, spun reprezentanţii primăriei.
„Noi trebuie să avem un operator care să administreze comunicaţiile pe fibra optică şi am optat pentru operatorul de stat, nu pentru un operator privat. STS se va ocupa de partea tehnică a sistemului de telecomunicaţii, de funcţionarea efectivă a sistemului. Sigur că, în situaţia în care se strică ceva, fiind proiectul nostru, primăria plăteşte”, adaugă viceprimarul.
Zonele monitorizate video
Cele 94 de camere de supraveghere ar urma să fie montate în Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Victoriei, Piaţa 700, Piaţa Badea Cârţan şi Piaţa Traian, precum şi în zona unor obiective ca sediul Primăriei Timişoara, Colegiul C.D. Loga, Liceul Pedagogic Carmen Sylva, Liceul J.L. Calderon, Liceul Nikolaus Lenau şi Liceul Grigore Moisil. Asta, când va putea fi pus în practică proiectul pe fonduri europene, pentru că licitaţia pentru desemnarea firmei care va instala sistemul de supraveghere video este încă în curs de desfăşurare. Valoarea proiectului pe fonduri europene este de aproape 4.000.000 de lei, aproximativ 912.000 de euro.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii iau în calcul şi închirierea canalizaţiei care se construieşte unor alţi operatori.
„Proiectul privind racordul la reţeaua metropolitană existentă de fibră optică pentru realizarea obiectivului „Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Municipiul Timisoara” prevede utilizarea canalizaţiei existente în lungime de 4.091 m pusă la dispoziţie gratuit de STS, completarea traseului prin construirea propriei canalizaţii a Municipiului Timişoara, în lungime de 6.208 m, incluzând două monotuburi paralele, şi achiziţia/ cablarea cu fibră optică în lungime de 16.797 m. Dincolo de beneficiul de stabilitate al investiţiei, factorul cel mai important a fost acela al posibilităţii obţinerii de venituri din închirierea unei conducte de rezervă din canalizaţia construită unor alţi operatori”, spune Diaconu.
Aceste lucrări ar urma să fie finalizate în vară, în luna august.
Citiți principiile noastre de moderare aici!