Problemele cu licitaţia pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie urmează să fie soluţionate în instanţă şi am putea ajunge din nou să se termine vara până să avem un operator în domeniu. În aceste condiţii, primarul Timişoarei face apel la cetăţeni să intervină.
„Aţi văzut că nu am avut contract pentru deratizare şi dezinsecţie pentru 2014 şi din păcate nici acum nu-l avem, din motive total independente de noi. A fost o contestaţie care a ajuns în instanţă şi ne judecăm pe acest subiect. Câtă vreme nu se poate contracta o firmă care să facă deratizarea şi dezinsecţia evident că legal noi suntem legaţi de mâini şi de picioare. Şi eu nu voi face nimic ilegal, dar ceva trebuie făcut, şi atunci lansez un apel către cetăţeni, către asociaţiile de proprietari, să facă deratizarea, pentru că altminteri ajungem să fim năpădiţi de şoareci şi șobolani”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu.
Edilul a lansat un apel şi pentru firmele din Timişoara, cărora le-a cerut să se ocupe de dezinsecţie.
„Apelul (n.r. – adresat cetăţenilor) este numai pentru deratizare, pentru că vin cu un mesaj şi către companii imediat, acum urgenţa este o intervenţie împotriva şoarecilor şi șobolanilor, o deratizare, şi apoi cerem sprijinul societăţilor comerciale, aşteptăm o implicare în problemele comunităţii a societăţilor comerciale care funcţionează în comunitatea noastră. Am cerut un suport pentru viaţa sportivă a oraşului, pentru viaţa culturală… din păcate, nu prea am găsit. Am cerut sprijin pentru instituţiile de învăţământ, pentru cele de sănătate, nu prea am găsit. Aş vrea măcar acum, într-o situaţie specială, să văd că societăţile comerciale pun umărul şi ajută la rezolvarea problemei”, a mai explicat Robu.
Deşi invocă „o problemă specială”, edilul-şef al Timişoarei refuză o eventuală atribuire temporară a acestor servicii, până când vom ajunge să avem un operator în urma licitaţiei.
„Eu nu vreau să vin cu atribuiri directe, ca după aceea să mă trezesc cu nu ştiu ce acuzaţii. Legea este aşa şi ne creează foarte mari probleme. Te expui cu atribuirile directe invocând forţa majoră şi să laşi lucrurile aşa cum sunt, nici asta nu e bine. Nu mă simt confortabil lansând acest mesaj, dar eu legea n-o încalc şi nici nu o să mă expun. Când faci atribuiri directe întotdeauna eşti suspectat (…) Nu se poate rezolva problema cu până în 30.000 de euro”, crede Robu.
Autorităţile locale au amintit şi că timişorenii sunt obligaţi să efectueze lucrări de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci etc.), riscând amenzi în caz contrar potrivit hotărârilor de consiliu local în vigoare.
Bineînţeles, obligaţia este valabilă şi pentru administraţia locală…
Citiți principiile noastre de moderare aici!