Un concurs de soluții pentru proiectarea unui stadion cu o capacitate de 40.000-45.000 de locuri pentru ACS Poli Timișoara. Asta anunța primarul Nicolae Robu prin februarie 2013. În ce stadiu ne aflăm astăzi?
„O să renunţăm la ideea de concurs de soluţii din cauza atitudinii pe care o au arhitecţii. Nu s-a făcut niciun progres până în momentul de faţă. Concursul de soluţii, aşa cum este el definit în lege, înseamnă nişte paşi (…) şi iată că stăm pe loc de un an. Nu este pregătită nici acum documentaţia pentru a lansa concurs de soluţii”, a recunoscut Robu.
Reprezentanţii municipalităţii spun că au vrut ceva profesionist şi au apelat la Ordinul Arhitecţilor, care organizează astfel de concursuri de soluţii.
„A fost contactat Ordinul Arhitecţilor. Concursuri de acest tip se pot organiza prin Ordinul Arhitecţilor, ei au un departament la nivel naţional care se ocupă, știu că tema le-a fost transmisă. Ei trebuie să creeze cadrul. E singura instituţie care asigură o anumită credibilitate și un anumit tip de profesionalism”, a explicat şeful Direcţiei de Urbanism a primăriei, Sorin Ciurariu.
Primarul nu renunţă însă la planul de a realiza un nou stadion şi spune că primăria va lansa direct licitaţia pentru realizarea documentaţiilor necesare în vederea demarării investiţiei, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Dacă va mai fi posibil anul acesta, dacă nu „cu certitudine în 2015”.
„Sigur că noi nu avem finanţarea, eu nu fac ca PSD, să vin să vă spun poveşti… Deci noi trebuie să lucrăm anticipativ, să facem studiul de fezabilitate şi proiectul, pentru că acestea le putem suporta din banii noştri. Eu am vrut ca acestea să rezulte dintr-un concurs de soluţii. Fiind vorba despre un obiectiv extraordinar de important, când foloseşti procedura numită concurs de soluţii ai şanse mai mari să atragi interes din partea unor mari actori din domeniu. O să stabilesc un termen până la care dacă nu se predă documentaţia pentru lansarea concursului de soluţii organizăm licitaţie şi nu mai aşteptăm după nimeni”, a mai declarat Robu.
Bani pentru execuţie oricum nu există, după cum spune şi edilul, mai ales că vorbim despre bani mulţi. Primarul a afirmat că, din cifrele pe care le-a auzit pe „la alţii”, un stadion cu aproximativ 40.000 de locuri ar costa de la 40 de milioane de euro în sus.
„Banii pentru construcţie rămâne să îi căutăm fie pe programele europene, dacă va fi eligibil aşa ceva, fie pe formule mixte, inclusiv parteneriat public-privat. Sunt deschis la orice variantă de finanţare, dar pot spune la modul cel mai cinstit că primăria singură nu-şi poate asuma realizarea unui asemenea obiectiv pentru că el costă prea mult. Dacă facem un stadion – şi îl vom face până la urmă – el trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Nu se construiesc stadioane toată ziua…”, a explicat edilul-şef.
Ceea ce există, potrivit oficialilor primăriei, este amplasamentul. Dacă în februarie 2013 Robu afirma că noul stadion ar urma să fie construit pe locul actualului Stadion „Dan Păltinişanu”, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Consiliul Judeţean Timiş, între timp USL s-a destrămat, iar acum planurile sunt altele.
„Locaţia o avem, este tot în acea zonă a Stadionului „Dan Păltinişanu”. Unde a fost cândva terenul de rugby, acum este în paragină, terenul este al municipalităţii şi în acea zonă am putea să construim noul stadion, luând din terenurile de antrenament, din împrejurimi, şi să păstrăm Stadionul „Dan Păltinişanu” încă un număr de ani în paralel”, a conchis primarul. Edilul spune că vechiul stadion ar putea fi folosit fără probleme pentru rugby apoi.
Deocamdată sunt doar planuri…
Citiți principiile noastre de moderare aici!