La începutul lunii ianuarie, primarul Nicolae Robu ne spunea că Uniunea Europeană și Ministerul Mediului au fost de acord cu mutarea stației de măsurare a calității aerului de pe noul traseu al tramvaiului 7, dar că se opun acestui proiect reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timiș. Edilul-șef spunea că a fost o obstrucție evidentă, pentru că era perioada alegerilor. Se pare că lucrurile nu stau tocmai așa.
După o întâlnire între conducerea Agenției de Mediu Timiș și primarul Nicolae Robu, a ieșit la iveală un aspect trecut cu vederea de specialiștii primăriei: avizul pentru relocare era condiționat, de fapt, de un proiect major de dezvoltare urbană, pe care trebuie să-l pună la punct primăria.
„Avizul de la Ministerul Mediului este favorabil cu o condiționare. Eu nu am știut care este accepțiunea acelei condiționări. Direcția Tehnică a considerat că ceea ce s-a făcut acolo reprezintă suficient pentru a se raporta că acea condiție de la Ministerul Mediului este îndeplinită. Agenția de Mediu Timiș nu ne-a acordat avizul să și facem mutarea și la un moment am invitat-o pe doamna directoare la o discuție. În acea discuție am văzut că, de fapt, ministerul a cerut să facem dovada că avem un proiect de o anvergură mai mare cu impact asupra mediului în toată acea zonă. Abia când vom putea face această dovadă vom obține acel aviz”, a explicat, marți, Robu.
Robu: Facem piste de biciclete și alei pietonale pentru cei care vor sa meargă la plimbare în comunele vecine, ca pietoni
Edilul-șef susține că primăria are deja un proiect, care prevede conexarea liniei 7 cu linia 9, refacerea carosabilului, amenajarea de trotuare și piste de biciclete noi.
„Am văzut că, de fapt, Ministerul Mediului a cerut să facem dovada că avem un proiect de anvergură mai mare cu impact asupra mediului în toată acea zonă. Abia când vom face această dovadă vom putea să obținem avizul. Noi avem, de fapt, idei să facem asta, dar nu avem un proiect deja aprobat. Linia 7, linia 9, o să refacem asfaltul astfel încât să se circule mai bine până la granița municipiului, vom amenaja piste de biciclete și alei pietonale pentru cei care vor să meargă la plimbare sau să meargă în comunele vecine din zonă, ca pietoni. Încercăm să convingem primăriile, cum este cea din Șag, de exemplu, să continue amenajarea pistei de biciclete și, alăturat, a aleii pietonale. Când vom avea buget, putem spune că avem un angajament că facem toate aceste lucruri. Deocamdată putem spune că avem în minte să facem așa ceva, dar Agenția de Mediu nu se mulțumește cu atât. Când vom avea bugetul, se va vedea că e o treabă serioasă și, din acel moment, mă aștept să primim aprobarea pentru mutarea efectivă. Nu trebuie să implementăm proiectul, trebuie doar să-l facem. După ce adoptăm bugetul se va vedea că e o hotărâre a autorităților, a consiliului local, să se și întâmple aceste lucrări. Cred că racordarea liniei 9 la linia 7 nu va prinsă aici, decât într-o formulă nu foarte angajantă, vom vedea. Trebuie să avem un proiect pentru care să avem alocați bani”, a precizat Nicolae Robu.
Agenția pentru Protecția Mediului: Avizul se dă după ce este emis certificatul de urbanism
Primarul Timișoarei nu știe sigur dacă vor fi începute lucrările cuprinse în proiect anul acesta. Cert este că proiectul trebuie să existe și să fie emis un certificat de urbanism, pentru ca Agenția pentru Protecția Mediului Timiș să dea avizul de mediu, aviz care să cuprindă și relocarea stației.
Tion.ro a luat legătura cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, Ildiko Vițan, care susține că acea condiție despre care vorbește Robu era, de fapt, impusă de Comisia Europeană.
„În urma discuțiilor avute de cei din primărie cu cei de la Ministerul Mediului, ei și-au asumat un proiect de dezvoltare urbană. Uniunea Europeană a acceptat relocarea doar în cadrul unui proiect de dezvoltare, nu se acceptă o relocare decât dacă este o motivație clară. Trebuie să fie un proiect care favorizează calitatea aerului în zonă, să cuprindă piste de biciclete, stații pentru mijloacele de transport în comun, nu le-a fost impus ce proiect, dar trebuie să se facă și o evaluare de mediu. Avizul vine în momentul în care se emite certificatul de urbanism, care să spună că este nevoie de acord de mediu, relocarea se poate face doar dacă crește calitatea aerului în zonă”, a declarat Ildiko Vițan pentru tion.ro.
Rămâne de văzut cât de repede se vor mișca reprezentanții primăriei pentru a avea gata proiectul, cu tot cu certificat de urbanism care să spună că este nevoie de aviz de mediu, aviz care va permite până la urmă și mutarea stației de măsurare a calității aerului din calea liniei de tramvai.
Articole pe aceeași temă:
Traseul tramvaiului 7 spre mallul din Sagului, blocat de alegeri, acuza Robu
Citiți principiile noastre de moderare aici!