Nu mai este niciun secret că Nicolae Robu nu este un om care să se autocenzureze. De altfel, el a și fost amendat în trecut cu 2.500 de lei pentru o postare pe Facebook considerată rasistă de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Robu a atacat atunci decizia CNCD în instanță, dar a pierdut, amenda rămânând definitivă.
Scenariul pare să se repete, după ce, marți, Nicolae Robu a anunțat că, împreună cu șoferul său Vasile Paraschiv, au efectuat, fiecare, câte 1.417 ore suplimentare de muncă, doar în 2015.
„Domnul Vasile notează zilnic ora de începere a programului de lucru și ora de încheiere. Are el o rigoare, care e foarte bună. Sunt 1.000 și ceva de ore suplimentare. Nu suntem plătiți pentru aceste ore, e ca un fel de voluntariat. Numărul acela de ore împărțit la 8 ore pe zi înseamnă încă nouă luni de muncă. Sau, ținând cont că pe lună sunt 205 ore, înseamnă echivalentul a nouă luni de voluntariat. Ăsta e programul, poate să vină oricine să vadă dacă face față o zi, că obosește o zi față de mine, darămite s-o țină zi de zi. Domnul Vasile este primul om care a făcut față ritmului meu din toată experiența mea”, a declarat, marți, pentru Tion.ro, Nicolae Robu.
Problema este că declarațiile lui Robu pot fi interpretate și ca un autodenunț, deși chiar el citează Codul Muncii.
„Am muncit împreună cu domnul Vasile nouă luni suplimentare. Eu, probabil, încă o lună pe lângă cele nouă. Deci am muncit un an și nouă luni, conform Codului Muncii”, a mai spus Robu.
Astfel, dacă cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș ar fi văzut declarațiile, ei ar fi putut spune că au fost încălcate dispoziţiile art. 112 al. 1 coroborat cu art. 114 al. 1 şi al. 2 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce spun acele prevederi legale? Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, iar durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Nerespectarea acestor dispoziţii legale constituie contravenţie potrivit art. 260 al. 1 lit. i din Codul Muncii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Lucrul acesta a fost sesizat și de reprezentanții PSD, care au mai aflat și că șoferul Vasile Paraschiv a lucrat în weekend, ceea ce ar contravine, din nou, legii și că nimeni nu a ținut evidența orelor suplimentare efectuate de acesta.
„În acest material se arată şi faptul că domnul Vasile Paraschiv a lucrat şi în weekend fiind încălcate dispoziţiile art. 260 al. 1 lit. j Codul Muncii potrivit cărora constituie contravenţie neacordarea repausului săptămânal şi se sancţionează cu aceeaşi amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei. Potrivit dispoziţiilor art. 119 din Codul Muncii angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat sub sancţiunea aplicării în caz de nerespectare a unei amenzi contravenţionale de la 1.500 lei la 3.000 lei conform prevederilor art. 260 al. 1 lit. m Codul Muncii, iar potrivit aceluiaşi material domnul primar Nicolae Robu arată <rigurozitatea> cu care şoferul domniei sale <ţine pe un carneţel această evidenţă individuală>, dar nu în concordanţă cu procedurile legale”, spun cei de la PSD.
Reprezentanții PSD se mai întreabă și când mai are timp Vasile Paraschiv să își exercite funcția de șef al Serviciului Transporturi din cadrul Poliției Locale, având în vedere că este atât de ocupat să îl conducă pe primar la diverse acțiuni.
„De asemenea ne întrebăm dacă domnul Paraschiv Vasile este aşa de ocupat pentru a conduce autoturismul în folosul d-ului Primar, când mai are timp să-şi exercite funcţia de şef al Serviciului Transporturi din cadrul Poliţiei Locale Timişoara fiindcă, deşi codul muncii nu interzice cumulul de funcţii (art. 35 codul muncii) este totuşi necesar să îţi îndeplineşti şi sarcinile de serviciu la ambele locuri de muncă pentru a putea fi plătit. Oare domnul Paraschiv Vasile a fost şi remunerat cu spor salarial pentru exercitarea funcţiei de conducere din cadrul Poliţiei Locale Timişoara, fiindcă din cele declarate de edilul-sef cu atâta mândrie, nu rezultă că şoferul său a exercitat în fapt şi real activităţi corespunzătoare funcţiei de şef serviciu?!”, mai transmit cei de la PSD.
Ei cer ITM Timiș să se sesizeze și să efectuează un control la Poliția Locală Timișoara pentru a vedea dacă s-au încălcat prevederile legale.
„Faţă de cele menţionate solicităm Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Timiş să efectueze un control la sediul Poliţiei Locale Timişoara pentru a se verifica dacă s-au încălcat dispoziţiile legale prevăzute de legislaţia muncii, iar dacă au fost săvârşite fapte ce constituie contravenţii să dispună sancţionarea persoanelor responsabile. Dacă nu este înregistrat în evidenţele Poliţiei Locale programul de muncă suplimentar realizat al domnului Vasile Paraschiv, se pune întrebarea firească: domnul Vasile Paraschiv utilizează autoturismul aflat în folosinţa d-lui Primar Nicolae Robu în timpul liber, în interes personal sau la presiunea primarului?! În această situaţie considerăm că este posibil să se treacă din zona sancţiunilor contravenţionale în zona celor penale!”, mai transmit reprezentanții PSD.
Ei solicită conducerii Poliţiei Locale să facă o declaraţie publică pentru a lămuri dacă Robu și-a obligat șoferul să încalce legislația muncii sau Poliția Locală Timișoara își asumă acest lucru.
Articole pe aceeași temă:
Primarul Timisoarei, amendat pentru discriminare
Nicolae Robu spune ca a muncit 21 de luni intr-un singur an, impreuna cu soferul Vasile
Citiți principiile noastre de moderare aici!