Nu este prima dată când municipalitatea alocă fonduri în acest scop, însă până acum nu s-a putut folosi de niciun leu. După modificarea Legii 153 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, primăria poate cofinanța lucrări la fațadele, tâmplăriile și acoperișurile imobilelor istorice, dar poate și împrumuta proprietarii de clădiri istorice, printr-o taxă de reabilitare.
„Noul program de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara cu finanțare de la bugetul local va fi disponibil din această toamnă. Practic, regulamentul construit de noi în baza Legii 153 va fi modificat pentru a răspunde noilor prevederi legale care permit primăriei să se implice în reabilitarea acestor imobile cu proprietari privați”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Deși regulamentul programului de sprijin financiar a fost adoptat deja, consilierii locali vor trebui să discute pe marginea a două hotărâri.
„Două hotărâri de consiliu local urmează să fie dezbătute în luna septembrie, pentru noul regulament, dar și pentru instituirea taxei de reabilitare clădire istorică, plătibilă exclusiv de beneficiarii lucrărilor de reabilitare fațadă, acoperiș sau tâmplărie. Programul are un buget alocat anul acesta de 2,5 milioane de lei, iar după adoptarea hotărârilor de consiliu, respectiv evaluarea dosarelor depuse de către asociațiile de proprietari, vom putea demara efectiv lucrările de reabilitare. Măsurile de protecție a patrimoniului istoric – somațiile, amenzile, dar și taxa de paragină – rămân în vigoare și încurajăm proprietarii de clădiri istorice să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest domeniu”, a mai spus Diaconu pentru tion.ro.
Primăria Timișoara are două programe prin care poate acorda bani asociațiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemți, printr-un împrumut luat de municipalitate. Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemănător celui după care sunt anvelopate blocurile de locuințe.
Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acțiune prioritară a municipiului, care spune că primăria poate subvenționa 20% din valoarea lucrărilor de refacere a fațadelor și acoperișurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub formă de împrumut, cu dobândă zero, rambursabil în zece ani. Au fost stabilite și criteriile după care să fie selectate clădirile istorice. Potrivit reprezentanților primăriei, pe lista pentru programul de sprijin cu bani din bugetul local se află 17 clădiri.
Articole pe aceeași temă:
A inceput rEvolutia: peste 20 cladiri din centrul istoric al Timisoarei pot fi renovate
Milioane de euro nefolosite la Timisoara, primaria nu poate renova cladirile istorice
Un milion de euro de la bugetul local pentru repararea cladirilor istorice private din Timisoara
Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW
Locuiti intr-o cladire istorica si nu aveti bani de reabilitare? Puteti apela la primarie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!