Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 785/2014 pentru aprobarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu finanţare în anul 2014, a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
S-a aprobat lista blocurilor de locuinţe cuprinse în acest program naţional multianual de reabilitare termică, alocarea finanțărilor pe anul 2014.
Timișoara se află în coada clasamentului, cu un singur imobil, de pe strada Bucovina nr. 40, Bl 75, cu 20 de apartamente, pe lista blocurilor cuprinse în programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice, cu finanțare în anul 2014.
Aradul apare pe listă cu 26 de blocuri, Moldova Nouă (Caraș-Severin) cu 11 imobile, Târgu Jiu (Gorj) cu 27 de blocuri, Petroșani, Petrila și Deva (Hunedoara) cu 27 de blocuri, Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți) cu 40 de blocuri și lista poate continua…
Reprezentanţii Primăriei Timişoara afirmă că blocul de pe strada Bucovina a fost deja reabilitat şi că mai erau restanţe de plată.
„Poziția din ordin este un bloc reabilitat în 2011, de pe strada Bucovina nr. 40, dar suma respectivă reprezintă un rest de plată de la bugetul de stat, rest de plată aferent contractului de execuție lucrări nr. 50 din 29 martie 2010”, a declarat purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Alina Pintilie.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara aşteptau bani de la Guvern pentru alte 9 blocuri, care nu apar pe listă.
„Şi anul trecut a apărut pe listă acelaşi bloc de pe Bucovina… Pe anexe sunt blocurile finanţate prin programul naţional din perioada 2009-2010. Finanţările din fonduri guvernamentale n-au mai fost disponibile, anexele sunt aproape identice cu cele din anii trecuţi, sunt cam aceleaşi blocuri… Prin programul guvernamental s-au reabilitat în anii trecuţi mai multe imobile şi au mai rămas 9 blocuri care s-au licitat şi au contracte de execuţie, dar nu s-au mai alocat bani pentru lucrări de la Guvern. În corespondenţa cu ministerul Dezvoltării ni s-a răspuns că nu există fonduri disponibile şi că putem să punem noi banii de la bugetul local, şi cota parte care revine Guvernului practic. În luna iulie vom lua o decizie privind finanţarea din fonduri de la bugetul local. Au fost proiectate şi licitate ca execuţie în timpul administraţiei anterioare. Ele apar încă din 2009-2010, când s-a derulat programul de reabilitare: Piatra Craiului nr. 1, Brediceanu 13-15, Stelelor 6, Cristalului 1, Iancu Flondor E17, Dropiei 7, Torontalului 14, Dâmboviţa 22A şi Cutezătorilor nr. 2. Au rămas cu contractele de execuţie semnate şi nefinanţate de către Guvern. În mod foarte probabil le vom prelua pe bugetul local la rectificarea din iulie. Aceste blocuri nu pot fi redepuse pe programul european, nu mai sunt în etapa de proiectare…”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Asta ar însemna că primăria va acoperi 80% din costurile de reabilitare. Finanţarea programului naţional multianual se asigură conform OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Ordonanța prevede că finanţarea se asigură în proporție de 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual, iar 30% din fonduri de la bugetele locale, restul de 20% revenind asociaţiilor de proprietari.
Se aşteaptă banii europeni
Reprezentanții Primăriei Timișoara îşi pun speranţele în programul de reabilitare a blocurilor pe fonduri europene.
Viceprimarul Dan Diaconu afirma, la începutul anului, că au fost depuse cereri de finanţare pentru un număr de alte aproximativ 50 de blocuri, valoarea lucrărilor fiind estimată la 10 milioane de euro.
Lucrările ar urma să fie finanțate prin Programul Operaţional Regional (POR), 60% din costuri fiind acoperite din fondurile Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat, iar restul de 40% de la bugetul local, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari. Nici pe acest program nu s-au alocat încă banii. N-a fost semnat niciun contractele de finanțare pentru blocurile din Timișoara, motivându-se că au fost probleme cu cererile de finanțare… Pentru alte oraşe din ţară contractele de finanţare au fost semnate încă de la finele anului trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!