Primarul Nicolae Robu a anunțat în această toamnă că există posibilitatea ca municipalitatea să obțină fonduri europene retroactiv pentru garniturile Armonia, în baza acordului-cadru încheiat în 2014 cu firmele Astra Vagoane Călători Arad și Electroputere VFU Pașcani. Contractul încă nu s-a încheiat, așa că municipalitatea putea aplica cu un proiect pe POR – Axa 4, prioritatea de investiții 4e, obiectiv specific 4.1. Una dintre condițiile impuse de UE era ca „proiectul depus spre finanțare să nu fie încheiat sau implementat integral înainte de depunerea cererii de finanțare”.
„Vom depune primul proiect prin care cerem să primim fonduri pentru cele 16 tramvaie Armonia. Am fost înștiințați că nu poți obține fonduri Retro pentru tramvaiele care au fost deja introduse în uz în momentul cererii. 16 sunt eligibile și săptămâna aceasta vom depune cererea de finanțare”, explica primarul Timișoarei la începutul lunii octombrie.
Zis și făcut! PMT a depus, în 9 octombrie, proiectul „Servicii de reparație generală cu reconstrucție și modernizare a vagoanelor de tramvai GT4”, însă acesta a fost respins, apare într-o statistică a ADR Vest datată din 5 decembrie. Este vorba, mai exact, despre Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, O.S. 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă din cadrul POR 2014-2020, axă pe care se puteau depune proiecte în perioada 9 iulie – 9 octombrie. Primarul Timișoarei ne-a declarat că va depune contestație la Ministerul Dezvoltării.
Pe aceeași prioritate de investiții, Primăria Reșița a depus proiectul de „revitalizare a zonei centrale a Municipiului Reșița”, contractul fiind trimis către Autoritatea de Management pentru POR.
Primăria Timișoara nu are niciun alt proiect depus pe Axa 4 de Dezvoltare urbană, pe care i se pun la dispoziție 56 de milioane de euro. Tot ce trebuie să facă municipalitatea este să depună proiectele până în 31 decembrie 2018.
Să vedem cum stă Regiunea Vest cu proiectele depuse pe Axa 4 – Dezvoltare urbană durabilă pentru municipii reședință de județ, unde PMT a depus doar proiectul respins pentru tramvaiele Armonia, conform unei situații făcută publică de ADR Vest cu data de 5 decembrie.
Pe prioritatea de investiții 4.1, Primăria Arad are în evaluare un proiect de achiziție de patru tramvaie dublă articulație capacitate mare și șase tramvaie vagon capacitate medie. Primarul Nicolae Robu a declarat că vrea să cumpere și tramvaie noi, de vreo 40 de milioane de euro, însă proiectul nu a fost încă depus la ADR Vest.
Pe prioritatea de investiții 4.2, Primăria Deva are în evaluare un proiect de „amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu”.
Pe prioritatea de investiții 4.4, primăriile din Reșița și Deva au depus câte două proiecte de reabilitarea și modernizare creșe/ grădinițe. Cele de la Reșița sunt în faza de precontractare, iar cele de la Deva, în evaluare. Primăria Timișoara a anunțat că vrea să construiască, prin acest program, două creșe în nordul și sudul orașului, dar proiectele le ține încă la sertar.
Pe prioritatea de investiții 4.5, primăriile din Reșița și Deva au depus câte un proiect de reabilitare a unui colegiu. Ambele sunt în faza de evaluare.
Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu spune că nicio altă primărie nu stă mai bine decât PMT la atragerea de fonduri europene.
„Lumea crede că numai cu fonduri europene se poate face totul. Noi luăm și am luat tot ce putem, sunt minciuni și bazaconii că noi nu am fost performanți. Avem 35 din 35 de proiecte și rată de absorbție 95,34%… vreau să văd cine are mai multe și rată de absorbție mai mare”, spunea, recent, primarul Timișoarei.
Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a atras și el atenția asupra problemelor primăriilor cu Axa 4. Potrivit acestuia, sunt 102 proiecte de depus doar în a doua jumătate a lunii decembrie.
„Acum cele mai mari probleme sunt cu fondurile disponibile pe Axa 4 de Dezvoltare Urbană. Avem 102 proiecte care ar trebui depuse după jumătatea lunii decembrie, este puțin timp, dar încă suntem în termen. Este o sumă mare, vorbim de 150 de milioane de euro, se acceptă o subscriere de 200%. Ei ar fi trebuit să le depună din timp, să îi întrebați pe cei ce au depus așa târziu. Ei ar trebui să aibă o abordare mai coerentă, erau obligați să facă din timp strategia de atragere și investiție din fonduri europene, trebuia doar să facă proiectele pe baza acesteia. Sunt proiecte complexe, de peste zece milioane de euro”, a explicat Maxim la celebrarea a 20 de ani de activitate a Regiunii de Dezvoltare Vest.
UPDATE. Nicolae Robu dă explicații: Problema este legată de timing. E totuna dacă se depun proiecte azi sau peste cinci zile
Primarul Nicolae Robu spune că va contesta respingerea proiectului la Ministerul Dezvoltării, dar că oricum municipalitatea va merge înainte cu proiectele pe care le are, chiar dacă nu reușește să recupereze milioanele de euro investite în modernizarea Armoniilor.
„Avem un gust amar, că s-a considerat că finanțarea pe Axa Retro a tramvaielor Armonia nu ar fi eligibilă, că reabilitarea, producerea tramvaielor Armonia nu s-ar încadra în ghidul pentru Axa Retro, mai corect formulat. Noi am fost mirați de acest verdict, pentru că, atunci când s-a anunțat că vor fi decontate proiecte realizate pe venituri proprii, chiar s-a venit înspre noi cu insistențe să aplicăm, că nu prea există solicitări, sunt foarte greu de îndeplinit condițiile. Noi am prezentat cum stau lucrurile, ni s-a spus că nu e nicio problemă. Să ne înțelegem, nu tramvaiele au o problemă, problema pentru care s-a considerat că un astfel de proiect nu este eligibil este legată de timing”, a explicat Robu.
Edilul-șef spune că termenul de încheiere a contractului pentru Armonii ar fi expirat, dar a fost prelungit cumva astfel încât municipalitatea să se încadreze în cerințele pe așa-zisa Axă Retro. A ajutat și faptul că primăria n-a stat prea bine cu banii anul acesta, explică primarul.
„Noi aveam un anumit termen de încheiere a furnizării de tramvaie Armonia și încă nu se puteau depune cereri de finanțare pe Axa Retro până la acel termen, a apărut mai târziu sesiunea de depunere de cereri. Furnizorii erau pregătiți să ne livreze toate tramvaiele, evident, dacă și noi am fi avut banii. Cum noi nu am vrut să ne încărcăm și mai mult cu plăți mari pe o perioadă scurtă de timp, în situația financiară oricum delicată pe care am avut-o, am sistat lucrările, deci nu am prelungit termenul, e o diferență. Am dat ordin de încetare a lucrărilor. Făcând asta, termenul în care ar fi fost livrate tramvaiele a ajuns să fie încadrabil în perioada de depunere a cererilor de finanțare pe Axa Retro. Și ni s-a spus că nu e nicio problemă. (…) Eu zic că e interpretabil, o să depunem o contestație la Ministerul Dezvoltării, Autoritatea de Management. A trecut de etapa de clarificări și nimeni nu a obiectat acest aspect legat de termene. E păcat, că puteam să obținem 8 milioane de euro înapoi”, a precizat primarul.
Nicolae Robu spune că, de fapt, problemele cu banii ne puteau aduce bani europeni pentru Armonii…
„Din cauza situației financiare s-a creat o șansă de a se obține fondurile europene. Finanțarea Retro a apărut după ce noi am fi terminat, deci nu am fi avut șansă să obținem. Neavând bani, am mutat perioada de realizare și am ajuns cu perioada în care se puteau depune cereri pentru Axa Retro. Cei de la ADR Vest au considerat că nu trebuie luat în seamă acest termen decalat, ci termenul inițial”, a mai spus edilul-șef.
În viziunea edilului, nu contează când depune municipalitatea proiectele pe Axa 4. Nu știe dacă până în momentul de față a fost depus vreo cerere de finanțare sau nu, dar spune că oricum PMT va reuși să obțină toți banii de la UE.
„Nu are nicio importanță dacă era sau nu era. Eu vă voi prezenta săptămâna viitoare situația depunerii proiectelor, o să tragem linie. Până în 31 decembrie se pot depune proiecte, e totuna dacă se pot depune astăzi sau peste cinci zile. Proiectele se analizează apoi probabil două luni, că se analizează o mulțime de proiecte și nu se pot analiza peste noapte. Banii efectivi vor veni probabil în a doua jumătate a lui 2019, bani mulți, în urma unor cereri de rambursare vor veni abia în 2020”, a explicat Robu.
Edilul susține că se pot face clarificări și după termenul limită și că se pot face „relaționări” cu ADR Vest și în următoarele două luni.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2121615″]
[related-post post_id=”2128197″]
[related-post post_id=”2156907″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!