Procedurile au fost oprite după ce trei persoane au dat în judecată municipalitatea, pentru că nu au ajuns pe listă. Primăria Timișoara a avut parțial câștig de cauză. Una dintre persoanele care a contestat lista a avut probleme cu cei 10.000 de euro obligatorii care ar trebui să fie în contul bancar, însă nu i s-a dat dreptate, iar primăria a câștigat definitiv procesul. Alte două persoane au cerut instanței să se pronunțe cu privire la criteriul legat de vârstă, pentru că între timp, după depunerea dosarului, au împlinit 35 de ani. Aici primăria a pierdut.
„Contestația celor două persoane care aveau mai puțin de 35 de ani la depunerea cererilor, dar între timp au depășit această vârstă, a fost admisă. Prin urmare, instanța ne cere să considerăm vârsta de la data depunerii cererilor. Trebuie calculate punctajele celor două persoane care au fost descalificate. Dacă au loc în listă, conform punctajului, vor fi introduse și atunci automat cad două persoane”, ne spunea primarul Nicolae Robu în vara acestui an.
Curtea de Apel a dat o sentință definitivă în decembrie 2018, astfel că PMT trebuie să refacă lista tinerilor norocoși anunțată inițial. Dar acum nu este vorba despre lista norocoșilor. Întâi de toate, reprezentanții primăriei vor valida din nou lista terenurilor, pentru a fi valabilă și în 2019.
Consilierii locali vor valida, în ședința extraordinară de vineri, „lista terenurilor disponibile și libere de sarcini din inventarul Municipiului Timișoara – domeniul privat, care pot fi atribuite în folosință gratuită potrivit Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală, pentru anul 2019”.
Vor face acest lucru pentru că normele de aplicare ale Legii 15/2003 spun că situația terenurilor disponibile trebuie actualizată anual până la 31 ianuarie, astfel că proiectul va ajunge în fața aleșilor locali, dar pe ordinea de zi suplimentară. Lista a fost validată și anul trecut, pentru anul 2018, iar după validarea pe acest an va trebui pregătit tabelul nominal final cu solicitanții care au depus cereri pentru terenuri. Mai este și până atunci însă.
Comisia alcătuită la nivelul primăriei, din care fac parte viceprimarul Farkas Imre (n.r. președinte), Ștefan Brihac (Biroul Banca de Date Urbane), Caiuș Șuli (Serviciul juridic), Călin Pîrva (Birou Clădiri, Terenuri I Est), Raul Stroescu (Direcția Urbanism și Dezvoltare Urbană) și Mircea Hărăbor (secretar tehnic), s-a întrunit în 10 ianuarie, într-o ședință la care a participat și primarul Nicolae Robu. Edilul-șef a cerut să se facă de urgență demersurile pentru împărțirea terenurilor.
Înainte să se meargă mai departe cu pregătirea tabelului nominal al solicitanților, Comisia pentru aplicarea prevederilor Legii 15 vrea să ceară și un punct de vedere primăriilor din Alianța Vestului, Arad, Oradea și Cluj, „cu privire la procedurile proprii de atribuire a parcelelor, cu scopul îmbunătățirii activității comisiei prin schimbul de idei și informații”. Solicitarea a venit de la reprezentantul Biroului Banca de Date Urbane.
Totodată, reprezentantul Direcției Urbanism și Dezvoltare Urbană a solicitat să se ceară lămuriri emitentului Legii nr. 15/2002 în legătură cu atribuirea sau neatribuirea parcelelor persoanelor care la data emiterii actului efectiv de atribuire vor avea depășită vârsta de 35 de ani, deși la data depunerii cererii îndeplineau această condiție obligatorie.
„Domnul Raul Stroescu a solicitat, cu scopul eliminării vulnerabilităților cauzate de interpretabilitatea prevederilor art. 1 și art. 3 din Legea nr. 15/2003, solicitarea în cel mai scurt timp posibil de lămuriri emitentului Legii nr. 15/2003, așa cum este prevăzut în art. 9 din Codul Civil, în legătură cu atribuirea sau neatribuirea parcelelor persoanelor care la data actului efectiv de atribuire vor avea depășită vârsta de 35 de ani, deși la data depunerii cererii îndeplineau această condiție obligatorie”, se arată în procesul verbal semnat după întrunirea comisiei tehnice.
Așadar, funcționarii din primărie vor lămuriri de la Parlamentul României, dar și explicații de la Primăria Arad, Primăria Oradea și Primăria Cluj-Napoca. Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc vor fi nevoiți să explice funcționarilor din Administrația Robu cum pun ei în aplicare Legea 15/2003. Aceasta deși Primăria Timișoara are o decizie definitivă a instanței și, evident, o lege.
Reprezentanții primăriei spun că s-au apucat și de pregătirile necesare pentru demararea lucrărilor la rețelele de utilități care vor trebui amenajate de primărie.
Epopeea terenurilor
Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită. Concursul de dosare a început în prima parte a lui 2017, iar în primăvara aceluiași an a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. 209 de tineri s-au înscris în competiție, însă primăria a pus la dispoziție doar 128 de parcele în zona Ovidiu Balea.
Printre norocoșii câștigători aleși de Comisia de evaluare formată în iarna lui 2016 se regăseau apropiați de-ai primarului Nicolae Robu, unii angajați în primărie: Sanda Greblă, tânăra care are grijă de agenda primarului Timișoarei, Cătălin Iapă, tânăr consilier personal al edilului sau Grigore Grigoroiu, tânăr consilier local PNL, care între timp s-a retras de pe listă. Mai vorbim și despre fiul consilierului local independent Ilare Bordeașu, fiul șefei Serviciului Resurse Umane din PMT, dar și despre alți angajați. De menționat este și faptul că ar fi vrut un teren pentru casă gratuit de la primărie și city managerul Robert Kristof, însă acesta nu a obținut punctajul necesar.
Ca să fie sigur că nu există situații de incompatibilitate, primarul Nicolae Robu a cerut opinia ANI, care a concluzionat că „situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate”. Edilul-șef a fost mulțumit de răspuns și a promis că duce lista pentru aprobare în consiliul local, dar n-a mai ajuns cu ea.
Rămâne de văzut dacă primarul Timișoarei va fi mulțumit de cerințele comisiei tehnice și va aștepta părerea primăriilor din AVE sau va cere să se treacă la următorul pas.
PMT va trebui să decidă și cum împarte cele 128 de parcele, pentru că suprafețele lor nu sunt egale: 44 dintre ele au 252 mp, iar 84 au 276 mp. La un moment dat, chiar primarul a lansat varianta ca tinerii să vină la primărie pentru a-și alege parcelele.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2158591″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!