Consilierii locali Flavius Boncea şi Bogdan Herzog (PNŢCD – Uniunea pentru Timiş) au inițiat un proiect de hotărâre prin care cer ca vila de pe bulevardul Mihai Viteazu să fie adusă în patrimoniul Municipiului Timișoara. Proiectul, depus la primărie în această săptămână, prevede inițierea de negocieri cu proprietarii clădirii-monument istoric, imobil cunoscut drept Casa Muhle, în vederea cumpărării.
„Negocierea va avea la bază o evaluare făcută de un evaluator autorizat. Din valoarea rezultată în urma evaluării va fi scăzută suma estimată pentru readucerea imobilului în starea de dinaintea executării lucrărilor neautorizate de demolare parţială. Preţul de cumpărare rezultat în urma negocierilor va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Timişoara”, se arată în proiectul de hotărâre.
Primarul Nicolae Robu spune că proiectul va intra pe ordinea de zi în a şedinţei extraordinare de consiliu local de săptămâna viitoare.
„Va fi un proiect privind Casa Muhle pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de consiliu local, care va avea loc marţi. În esenţă, proiectul vizează negocierea cu proprietarii în vederea cumpărării casei de către primărie. Proiectul prevede mandatarea mea, ca primar, să port aceste negocieri. Aş vrea să spun de la început că sigur această casă este una preţioasă pentru Timişoara, este un monument, a fost foarte frumoasă şi este regretabil că a ajuns în starea pe care o vedem. Noi, în ceea ce ne priveşte, ne-am făcut datoria, dar cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu putem acţiona decât în cadrul legal. Şi în cadrul legal am făcut tot ceea ce ţinea de atribuţiile noastre. Ei bine, vom încerca să o cumpărăm, dar nu o putem cumpăra în orice condiţii, pentru că Timişoara are nevoie de foarte mulţi bani pentru susţinerea proiectelor sale, stringente multe dintre ele, şi dacă proprietarii nu vor fi rezonabili nu o vom cumpăra”, ne-a declarat, vineri, Robu. El a venit chiar cu propunerea de a se amenaja acolo un muzeu sau o casă memorială. Primarul este conștient și că s-ar putea crea astfel un precedent. „Am avut o tentativă de a cumpăra vaporaşul Pelican. Or pe acea epavă proprietarul a cerut 25.000 de euro. Noi nu putem da 25.000 de euro pe o epavă. Ne-am putea trezi că unii vor să speculeze, că diverşi proprietari vor crea daune unor obiective care ne interesează pe noi şi ne pot cere sume exorbitante. Nu putem să creăm precedente periculoase”, a adăugat Robu.
Oricum, edilul nu este foarte optimist în privinţa cumpărării.
„Sunt de acord să încercăm să cumpărăm imobilul. Am discutat asta demult, chiar în consiliu la un moment dat am spus că poate intra în discuţie şi cumpărarea, numai că nu sunt foarte optimist în privinţa preţului la care ar fi dispus să o vândă proprietarul, pentru că dacă ar fi fost oameni rezonabili nu ar fi lăsat clădirea în paragină. Presupun că au lăsat-o să ajungă în halul acesta cu gândul la un proiect imobiliar acolo de alte dimensiuni”, a afirmat primarul. În primă fază autorităţile locale vor încerca să oblige proprietarii, împotriva cărora au depus şi o plângere penală, să ia măsuri pentru ca imobilul să nu se degradeze şi mai mult.
„Acum pe de o parte există o plângere penală, şi ea se instrumentează conform legii, şi pe de altă parte încercăm ca printr-o ordonanţă preşedinţială să obligăm proprietarii să protejeze clădirea pentru a nu se mai degrada în continuare. Dacă nu se întâmplă asta, dacă proprietarii nu reacţionează nici la această ordonanţă, atunci autorităţile locale, conform legii, au dreptul să intre pe proprietatea privată şi să ia măsuri de protecţie. Altfel nu aveam cum să intrăm până acum”, a explicat Robu.
O altă variantă la care se poate apela pentru salvarea Casei Muhle ar fi cea a exproprierii, spune edilul.
„Se va demara şi procedura de expropriere, dar asta trebuie să o facă cei de la Consiliul Judeţean Timiş, pentru că este un monument şi în urma unui raport întocmit de Comisia de Cultură Consiliul Judeţean poate recurge la expropriere”, a mai afirmat Robu.
Acoperişul Vilei Muhle a fost decopertat în primăvara anului trecut, în baza unei autorizaţii mai vechi eliberate de primărie pentru lucrări de restaurare, reparaţii generale, consolidare, extindere, refuncţionalizare şi recompartimentare, iar imobilul stă de atunci în paragină în ciuda faptului că a fost deschis încă de la acea vreme un dosar penal în acest caz. Reprezentanţii municipalităţii au dispus sistarea lucrărilor după ce a constatat că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu.
Protest in fata Casei Muhle din Timisoara
Doi consilieri locali propun ca Primaria Timisoara sa cumpere Casa Muhle
Dosar penal pentru lucrarile efectuate la casa Muhle din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!