Edilul a declarat că în perioada următoare va fi elaborat un proiect de hotărâre în acest sens, urmând ca după ce consiliul local adoptă această hotărâre să fie demarate procedurile de achiziţii publice pentru reabilitarea primului imobil din Piaţa Victoriei în acest an.
„Sunt foarte nemulţumit, aşa cum sunt toţi timişorenii, sunt convins, de modul în care arată faţadele clădirilor noastre istorice în majoritatea lor covârşitoare. Cred că putem acorda o atenţie specială clădirilor din Piaţa Victoriei. Nu sunt foarte multe aceste clădiri, printre cele mai frumoase ale oraşului, care sunt într-o stare precară la ora actuală. Prin urmare, în ceea ce mă priveşte, am decis să alocăm fonduri publice, din bugetul local, evident, pentru reabilitarea faţadelor acestor clădiri din Piaţa Victoriei, urmând să stabilim pentru proprietarii apartamentelor din cadrul lor rate lunare de plată a unei contribuţii proprii, eşalonate pe o perioadă de până la 10 ani, în funcţie de veniturile respectivilor proprietari”, a afirmat Robu.
Chiar dacă este vorba despre imobile proprietate private, primarul a afirmat că municipalitatea va reabilita faţadele, iar proprietarii vor fi obligaţi să plătească o cotă parte din aceste lucrări, detaliile urmând să fie stabilite prin viitoarea hotărâre de consiliu.
„Măsura este obligatorie. Primărie va demara reabilitarea acestor clădiri. Clădirile sunt proprietate privată, dar există două legi – există legea referitoare la monumente, zone monumentale, situri, ansambluri de clădiri şi pe de altă parte o lege generală care obligă proprietarii să-şi întreţină proprietăţile. (…) Este decizia politică de a face lucrul acesta (…) Primăria îşi va asuma o cotă parte, iar o cotă parte va rămâne pentru proprietari”, a adăugat Robu.
Blocurile din Piaţa Victoriei vor fi reabilitate termic prin programul de eficientizare termică pe fonduri europene, urmând ca în cazul celorlalte imobile să fie refăcute faţadele prin proiectul prezentat luni, spune edilul.
„Blocurile din partea spre Catedrală intră în programul de reabilitare termică, iar celelalte clădiri, vilele vechi, intră pe programul primăriei. În bugetul local pe acest an vom prevedea bani pentru cel puţin o clădire, dar cel mai probabil pentru două (…) Desigur că nu putem să le facem pe toate deodată. În măsura în care vom avea fonduri, lichidităţi, le vom reabilita pe toate. Vom începe cu prima clădire de lângă Muzeul Banatului. Nu mai putem sta să vedem şi acum urmele gloanţelor de acum 23 de ani şi alături de ele o mulţime de goluri create prin căderea tencuielii. Specialiştii vor putea să vină cu o sugestie de a se păstra o urmă de glonte, să lăsăm o urmă, dar nu degradarea care se vede astăzi”, a explicat primarul.
Chiar dacă este vorba de lucrări finanţate din fonduri publice, o parte din bani urmând să fie recuperată ulterior, edilul nu a anunţat nicio dezbatere publică pe acest subiect. Întrebat dacă primăria îi va consulta totuşi pe cetăţeni în această privinţă, Robu a afirmat că dacă legea cere dezbatere publică va proceda întocmai.
„Democraţia trebuie înţeleasă corect. Dacă legea ne cere dezbatere publică o vom avea. În democraţie, unele lucruri se fac uzând de prevederile legilor şi peste voia unuia sau altuia atunci când interesul public o cere”, a conchis primarul.
Reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara este o obligatie a administratiei locale
Vedeti care este sfatul englezilor pentru reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!