Robu a afirmat, vineri, că în continuare Timişoara este ignorată de Guvern, deşi, recent, Executivul a luat decizia de mai şterge o tranşă de 15 milioane de lei din datoriile Colterm. Primarul a explicat că, în realitate, acest lucru nu înseamnă virarea efectivă a unei sume de 15 milioane de lei, ci compensarea lor.
„Se tot spune că am primit o mulţime de bani pentru Colterm. Cetăţenii trebuie să ştie care este realitatea. Timişoara a primit până în momentul de faţă zero lei. Cred că vede şi Titu Bojin (liderul PSD Timiş – n.r.). Că el mereu încearcă să umble cu cioara vopsită, minte, ca să o spun răspicat. Nu cred – el a făcut studii economice – şi nu cred că e atât de slab la economie să nu înţeleagă diferenţa dintre compensare şi virare de bani. Ceea ce s-a întâmplat în relaţia cu Colterm este un lucru foarte bun, pe care l-am recunoscut şi la începutul mandatului, când a fost o primă etapă şi pe care l-am recunoscut şi acum: s-a instituit un mecanism de compensare a unor datorii”, a afirmat Robu.
Primarul Timişoarei a explicat şi cum s-a produs această compensare a datoriilor.
„Coltermul avea datorii către statul român: 66 de milioane (de lei – n.r.). Dar statul român ar fi trebuit să plătească subvenţie către Colterm în lungul mai multor ani, sub diverse guvernări. Statul român nu a virat concret acei bani, doar a dat aprobări de finanţare. Dar acele aprobări nu s-au materializat, Colterm nu a primit efectiv banii. Coltermul, neprimind banii, nu a fost în stare să îşi plătească obligaţiile către stat. Şi s-au acumulat datorii, care au atras penalităţi. Şi s-a ajuns la această sumă, de 66 de milioane de lei datorie Colterm către stat. Şi atunci era următoarea situaţie: statul avea datorii către Colterm şi Coltermul către stat. Şi atunci Guvernul a instituit un mecanism, care e bun: hai să stingem aceste datorii. Şi atunci Ordonanţa de Urgenţă a stabilit că, dacă primăria asumă ca fiind pierderi induse acele datorii create, guvernul pune în mişcare mecanismul de compensare. Şi aşa s-au compensat cele 66 de milioane. Nu s-a dat niciun leu!”, a spus, răspicat, Robul.
El a precizat că se analizează acum posibilitatea ca şi datoriile pe care Colterm le are către diverşi furnizori să fie şterse prin acest mecanism. Mai exact, Colterm are datorii către furnizori, iar aceşti furnizori au datorii la rândul lor către stat. Statul ar putea, astfel, ierta de datorii furnizorii, dacă şi aceştia, la rândul lor, vor ierta Colterm de datorii.
Şi Primăria Timişoara mai are datorii către Colterm, reprezentând subvenţii la căldură acordate în anii anteriori, suma ridicându-se la aproximativ 10 milioane de lei.
În 2012, când PNL era în alianţă cu PSD, discursul lui Robu vizavi de aceste compensări era diferit.
„Într-o lună, Timişoara a primit de la actualul Guvern aproape 53 de milioane de lei noi. În actuala legislatură, Timişoara a primit mai mulţi bani decât în cei cinci ani precedenţi la un loc”, declara Robu pe 12 octombrie 2012, după ce judeţul Timiş primise bani pentru stingerea datoriilor Colterm şi RATT.
Articole pe aceeași temă:
Robu: Timisoara a primit in actuala legislatura mai multi bani decat in ultimii cinci ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!