În toamna anului 2016, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, urmând ca de toate detaliile să se ocupe în continuarea Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Instituția este condusă de Simona Neumann, lăudată în multe rânduri de primarul Timișoarei, și îl are ca director artistic pe Chris Torch, un expert extern care a mai lucrat în astfel de proiecte și cu alte țări.
Până în 2021, asociația trebuie să respecte câțiva pași, iar totul se întâmplă sub supravegherea experților Comisiei Europene. Pe pagina de internet a asociației poate fi analizat și un raport emis în urma unei prime întâlniri de la Bruxelles, care spune că ATCCE face exact ceea ce trebuie să facă.
Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu a răbufnit la adresa asociației, avertizându-l pe directorul artistic. Totul, după ce câțiva oameni de cultură „importanți” din oraș i-au spus că au dat de o atitudine arogantă.
„Tot mai mulți cetățeni vin și spun că nu știu nimic despre ce se întâmplă cu acest proiect, de la momentul câștigării competiției. Și atunci mi-am pus și eu puțin întrebarea: dacă mă duc să fac un sondaj și întreb pe stradă oameni ce au aflat ei între timp despre evoluția proiectului chiar îmi închipui că nu prea o să primesc răspunsuri. Oamenii vor da din umeri. Dacă întrebi chiar cercuri implicate în cultură, oameni importanți în cultura timișoreană, ce știu ei despre proiect.
Trebuie revizuită conduita și trebuie făcut ceea ce din start am declarat: că acest proiect trebuie să fie al comunității. Am stat deoparte până acum, în mod atipic pentru mine, mă cunoașteți și știți bine că intru în toate când simt că lucrurile nu merg și intru vizibil. Aici am intrat discret. Dar de acum nu voi mai fi discret (…) Vreau să văd o planificare a activității, a evenimentelor culturale pe care le avem, pentru că, iarăși o spun pe șleau, eu nu am fost în oraș când a fost primul eveniment cultural, circul. Acei mulți care au participat la circ mi-au spus că nu a fost un eveniment care să fie de ținuta potrivită”, a precizat, vineri, primarul Timișoarei.
Despre primul eveniment de anvergură organizat de asociație s-au vorbit numai lucruri bune în oraș, iar primarul Nicolae Robu a promovat și el momentul. A participat chiar și la o conferință de presă. Acum nu mai este așa de mulțumit și îl avertizează pe Chris Torch, directorul artistic al ATCCE.
„Vreau să-i fie clar că n-o să mai meargă cu conduita pe care o are față de oamenii importanți ai Timișoarei. Este o atitudine arogantă de om venit de undeva de sus la niște amărâți care nu știu ce e aia cultură. Cu o asemenea atitudine, nu avem nevoie de el, îi vom spune să plece, dacă nu își va schimba această atitudine. Noi nu stăm în genunchi în fața nimănui. Vreau să văd și eu și să mă consult cu lumea culturală a Timișoarei și chiar cu simplii cetățeni și în privința agendei de evenimente culturale (…) Nu mai vreau să se întâmple lucrurile fără girul meu dat în context de fapt împlinit, ci într-o analiză serioasă. Nu eu trebuie să decid, ca persoană, ci trebuie să decidem, suntem destui în orașul acesta”, a tunat Robu.
Chris Torch s-a ocupat și de programul Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană (n.r. din Croația), și a fost consultant artistic în dosarele câștigătoare ale titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru orașele Matera 2019 și Timișoara 2021.
Poziția asociației
Simona Neumann este director executiv al ATCCE și a fost uimită să afle opinia primarului. În repetate rânduri, Robu a lăudat activitatea Simonei Neumann.
„Nu știu de unde au apărut aceste nemulțumiri. Vor fi mereu oameni nemulțumiți, dar noi trebuie să implementăn un proiect făcut exclusiv pe baza dosarului nostru de candidatură. Am fost monitorizați, în toamna anului trecut, de un grup de experți ai Comisiei Europene. Raportul este public și i-a fost transmis oficial, în decembrie 2017, și primarului Nicolae Robu. Echipa Timișoara 2012 este lăudată, pentru că suntem una dintre puținele capitale europene ale culturii care au știut ce trebuie să facă încă din primul an. Există totuși o îngrijorare a experților CE, trecută în raport, și aceasta este legată de finanțarea din partea partenerilor”, ne-a declarat Simona Neumann.
Directorul executiv al asociației spune că i-a trimis primarului Nicolae Robu, în luna decembrie a anului trecut, chiar și planul pentru anul 2018.
„Primăria Timișoara este cel mai important partener al nostru, este reprezentată în boardul asociației de viceprimarul Dan Diaconu. Noi nu visăm niște proiecte. Tot ce propunem este făcut pe baza dosarului de candidatură și a discuțiilor cu operatorii culturali din Timișoara. Anul trecut am purtat astfel de discuții cu 112 operatori culturali. Am avut discuții dese, și formale, și informale, cu primarul Nicolae Robu. Chiar nu știu de unde au apărut aceste lucruri”, a mai spus Neumann.
Aici puteți analiza raportul experților Comisiei Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!