Din ce în ce mai mulți timișoreni se simt insultați de primarul Timișoarei și de meteahna sa de-a arunca ușor cu vorbe grele. Utilizarea, în sens peiorativ, a expresiei “reduși mintali” de către Nicolae Robu i-a jignit pe cei care, în pofida dizabilităților lor, muncesc, plătesc taxe locale, votează, trăiesc în Timișoara și contribuie la buna stare a orașului.
“Grupul Ceva de Spus își exprimă dezacordul privind retorica folosită în privința persoanelor care vă critică pentru lucrările de la podul Michelangelo. Zi de zi auzim pe străzi, în autobuze, chiar și în emisiuni TV, oameni de toate vârstele folosind în mod peiorativ termeni precum handicapat, oligofren, retardat. Cu regret constatăm că acestui șir se adaugă și expresia “reduși mintal”, folosit de dvs, la adresa celor care nu înțeleg de ce s-a închis circulația la podul Michelangelo.
– Elisabeta, 23 de ani a trăit în instituții rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale confruntându-se zilnic cu abuzuri, bătăi, și condiții de viață inumane. Acum trăiește independent și este angajată.
– Raluca este utilizatoare de scaun rulant, părinții ei luptându-se nu doar cu sistemul educațional pentru a urma educația de masă, ci și cu atitudinea oamenilor din jur care în cel mai bun caz îi ofereau 5 lei pentru un covrig. Săptămâna trecută a avut festivitatea de absolvire la Universitatea de Vest.
– Cosmin a fost 8 luni în comă, este un tânăr cu dizabilități fizice care nu își poate controla mișcările. Pe lângă faptul că toată lumea îl trimitea la școli speciale, se confrunta și cu batjocura celor din jur fiind făcut de nenumărate ori bețiv din cauza mișcărilor necontrolate. Acum este masterand la Universitatea de Vest, Facultatea de Asistență Socială.
– Geanina, utilizatoare de scaun rulant, pe toată durata studiilor a trebuit să urce treptele Facultății de Arte până la etajul trei, fiind sprijinită de mama ei, deoarece clădirea nu era accesibilă. Datorită voinței ei acum este creatoare de modă și mămica unui copil minunat de 8 luni.
Persoanele acestea sunt doar câteva exemple de succes, însă suntem mult mai mulți”, se arată în scrisoarea deschisă al cărei principal destinatar este chiar primarul Timișoarei.
Autoreprezentanții spun clar că nu vor milă, ci respect. Inclusiv -sau mai ales!- de la primarul orașului la a cărui dezvoltare contribuie și ei.
“Stimate Domnule Primar, handicapații, oligofrenii, retardații și redușii mintali noi suntem, cei care zi de zi ne confruntăm cu obstacolele pe care ni le aduce societatea în care trăim. Cei care zi de zi trebuie să depășim jignirile, prejudecățile oamenilor și instituțiilor. Cei care trebuie să depunem eforturi uriașe și să luptăm pentru a avea o viață obișnuită: să mergem la o școală de masă, să avem un loc de muncă, să ne întemeiem o familie.
Stimate Domnule Primar, nu ne înțelegeți greșit, noi nu vrem milă și nici caritate. Noi vrem respect pentru ceea ce putem face. Vrem respect, inclusiv de la Primarul Municipiului, primarul nostru, iar noi respectuos vă rugăm să nu preluați retorica politică cu care ne-am obișnuit de-a lungul anilor. Vă rugăm respectuos nu folosiți în sens peiorativ expresiile mai sus enumerate, pentru că astfel ne jigniți și desconsiderați pe noi, persoanele cu dizabilități.
Stimate Domnule Primar, noi considerăm că suntem oameni valoroși, care pot contribui la dezvoltarea orașului. Ne-am bucura dacă ați dori să ne cunoașteți și să vă convingeți că persoanele cu dizabilități pot fi de folos comunității timișorene”, mai scrie, “cu respect”, Grupul Ceva de Spus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!