Dacă alţi aleşi locali, de exemplu consilierii PDL, au propus anul trecut ca Palatul Culturii, clădirea Operei Naţionale şi a teatrelor din centrul Timişoarei, să revină la forma iniţială de acum aproape un secol şi ca imobilul să fie înălţat cu încă două nivele, primarul Nicolae Robu crede că respectiva clădire nu ar trebui să revină la aspectul iniţial.
„Faţada Operei trebuie refăcută păstrându-i aspectul de acum, care a fost conferit poate de cel mai mare arhitect pe care l-am avut, de Duiliu Marcu (…) Sigur, Opera a fost foarte frumoasă în forma ei iniţială, dar atunci tot contextul arhitectural era altul. Cred că cei care doresc revenirea la forma iniţială greşesc, pentru că, după părerea mea, acea formă iniţială nu s-ar mai integra la fel de bine în actualul aspect al Pieţei Victoriei. Eu consider că trebuie să se facă intervenţiile de reabilitare, pentru că din păcate clădirea a ajuns într-o stare proastă. Ea nu este în administrarea primăriei, ci Ministerul Culturii ar trebui să aloce fonduri. Noi am făcut diligenţe în acest sens şi avem promisiuni că ele vor fi alocate, dar eu cred că trebuie păstrată forma actuală şi, de altfel, şi avizele care vor fi cerute din partea primăriei inevitabil vor avea exigenţe în acest sens, însă acele statui ale împăratului şi împărătesei care sunt, sperăm că sunt, aşa cum se spune, ascunse în nişele care au existat în frontispiciu, cred că trebuie scoase la vedere, dar nu în poziţia lor oficială, pentru că nu mai cadrează, ci trebuie postate pe piedestaluri care să fie amplasate de o parte şi de alta a intrării în Operă, la o anumită înălţime şi cu un anumit aspect, pe care sigur specialiştii urmează să le stabilească. Nu e în regulă să ţinem elemente de istorie ascunse, aşa cum sunt cele două statui (…) Noi trebuie să ne asumăm istoria aşa cum a fost ea şi nu avem motive să ascundem nimic din ea, nici măcar acele episoade mai disconfortante”, a declarat, vineri, Robu.
În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii, primarul Timişoarei spune că deocamdată există promisiuni. Edilul-şef al oraşului a afirmat că nu există încă niciun proiect depus.
„Proiectul nu este depus. La Guvern, noi am cerut doar finanţarea acestei idei, urmând ca proiectul să fie întocmit în acord şi cu disponibilitatea pe care Guvernul o va arăta printr-un angajament oficial de a finanţa acest proiect. Noi avem promisiuni deocamdată că acest obiectiv va fi finanţat, dar nu avem un act oficial de aprobare a finanţării. Sperăm ca el să ne vină cât mai curând. Trebuie să vedem la ce dimensiuni ne putem întinde cu acest proiect, pentru că de fapt toată acea clădire ar necesita o reparaţie capitală, acolo e nevoie de sume foarte foarte mari. Noi ne-am bucura, într-o primă etapă, să se aprobe intervenţiile la acoperiş şi faţadă şi într-o etapă următoare pentru restul”, a adăugat Robu.
Oricum, edilul estimează că, odată asigurată finanţarea şi odată demarat proiectul, lucrările la faţada Operei ar putea fi finalizate până la sfârşitul anului 2015.
Articole pe aceeași temă:
Alesii PDL cer ca fatada Operei din Timisoara sa fie readusa la forma initiala
Citiți principiile noastre de moderare aici!