Primarul Nicolae Robu şi-a publicat lista cu realizările primilor 3 ani de mandat în fruntea Primăriei Timişoara, joi seara, pe Facebook. Lista întocmită de edil cuprinde 40 de puncte, iar cap de listă este pasajul subteran Michelangelo, inaugurat de Robu cu cvartet de coarde şi proiecţii la sfârşitul lunii trecute.
Următoarele pe listă sunt reamenajarea Pieţei Bălcescu, a Bulevardului Iancu Văcărescu II, pe tronsonul de la Bulevardul Regele Carol I spre Bega, şi a străzii Ştefan cel Mare, trei proiecte iniţiate în timpul fostei administraţii care au început ca şi execuţie în mandatul lui Robu. Şi noua piaţă agroalimentară din cartierul Iosefin, la care a pus piatra de temelie Ciuhandu în 2011, apare pe listă.
Un alt punct se referă la „aducerea la standarde civilizate a suprafeţei de rulare a drumurilor oraşului” şi a trotuarelor. Robu spune că în timpul mandatului său s-au asfaltat peste 130 de kilometri de carosabile, pe 288 de străzi, că s-au amenajat sau reabilitat peste 90 de kilometru de trotuare, pe 194 de străzi, s-au realizat peste 60 de kilometri de piste de biciclete, pe 49 de străzi, şi că au fost create „prin amenajări specifice”, peste 4.100 de locuri de parcare.
Tot pe lista realizărilor este trecut şi noul sistem de parcare TimPark, cu plata staţionării exclusiv prin intermediul telefonului mobil.
Nu lipsesc nici proiectele Aquatim pe apă-canal, realizate tot pe fonduri europene, sau retehnologizarea sistemului de termoficare, un alt proiect finanţat din fonduri UE care a demarat în timpul fostei administraţii.
Celor care îl critică pe motiv că preferă betoanele în locul copacilor, Robu le-a transmis că a plantat, în primii 3 ani de mandat, peste 6.300 arbori, pe 276 de străzi, şi peste un milion de flori.
Primarul a trecut pe lista realizărilor şi, cităm, „îndepărtarea, FĂRĂ NICIUN COST, a monstruoasei clădiri poreclită “acvariu” din Piaţa Victoriei”. Pentru cei care nu-şi mai amintesc, municipalitatea le-a oferit trei terenuri la schimb firmelor care aveau în proprietate pasajul subteran din Piaţa Victoriei şi „acvariul” pentru a pleca din centru, printre care şi cel pe care se aflau parcarea ADP din Piaţa 700, proprietăţi evaluate la peste un milion de euro.
Tot la capitolul realizări, Robu a notat „recuperarea în instanţă, definitivă şi irevocabilă, de la ţigani, a trei clădiri spitaliceşti: Clădirea Clinicii de Chirurgie a Spitalului de Copii, Clădirea A a Clinicii de Balneologie şi Fizioterapie şi Clădirea B a Clinicii de Balneologie şi Fizioterapie”.
La capitolul transport în comun, Robu prezintă ca o realizare faptul că primăria a continuat să achite troleibuzele şi autobuzele achiziţionate în leasing în timpul fostei administraţii şi reabilitarea unui număr de două tramvaie vechi din parcul RATT. Tramvaiele au intrat în reabilitare în urmă cu circa un an şi ar urma să ajungă la Timişoara în aceste zile.
Actuala administraţie a decis reabilitarea vehiculelor după ce înainte se stabilise contractarea unui credit pentru achiziţia de tramvaie noi. Robu speră să obţină bani europeni pentru tramvaie noi.
Două puncte de pe lista edilului se referă la sport, iar primul vizează echipa de suflet a primarului Robu, ACS Poli: „Crearea unui nou club de fotbal al Timişoarei, continuator al Politehnicii istorice, unic deţinător al palmaresului acesteia şi agreat să joace în alb/ violet, ACS Poli – cea mai Poli dintre toate Poli de după Revoluţie, 100% bănăţeană! – care a readus Timişoara în fotbalul românesc de performanţă, mai întâi în Liga 2 (2012/ 2013), apoi în Liga 1 (în 2013/ 2014), din nou în Liga 2 (2014/ 2015) şi din nou în Liga 1 (2015/ 2016)”.
Tot printre realizările sale, Robu a mai bifat şi relansarea rugbyului, a baschetului şi a handbalului, cu obţinerea de performanţe excepţionale în cazul primelor două.
Pe listă apar şi festivaluri muzicale, de film sau de teatru, dar şi premiile obţinute de Timişoara în ultimii ani, cum ar fi clasarea pe primele poziţii în topurile întocmite de Revista Forbes – cel mai dinamic oraş din România sau cel mai propice oraş pentru investiții.
Găsiţi anexată lista completă a primarului Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!