Chiar dacă unii timişoreni ar spune că nu este o prioritate în condiţiile în care avem încă străzi fără canalizare, trotuare în care ne rupem picioarele, tramvaie din ‘60-’70 bune de casat, spitale care funcţionează în clădiri retrocedate, şcoli care necesită reabilitare şi un deficit de mii de locuri de parcare, administraţia oraşului consideră că este oportună realizarea… unui sistem de jocuri de apă, lumină, muzică şi foc pe Bega până în 2013.
„Este un proiect la care ţin foarte mult, care va ridica mult cota de atractivitate a Timişoarei. Vom avea pe Bega o matrice de duze prin care apa va ţâşni controlat de calculator într-o armonie cu jocul de lumini ce va fi proiectat simultan şi cu muzica ce va fi redată”, explica primarul Nicolae Robu în urmă cu circa două luni. Edilul a mai prezentat această idee, a prezentat chiar şi o simulare, şi, dacă până acum era vorba doar de un sistem de jocuri de apă, muzică şi lumină, în deschiderea Festivalului Bega Bulevard el le-a spus timişorenilor că spectacolul pe care îl doreşte ar putea fi completat şi de foc.
„Acum se lucrează la studiul de fezabilitate, de fapt suntem în etapa de studiu de pre-fezabilitate. Este o lucrare complexă şi trebuie să se ia deciziile de principiu cât de curând din punct de vedere tehnic. Proiectul va fi făcut, cel mai probabil în cursul anului 2013 va fi şi finalizat. Din discuţiile pe care le-am purtat până acum, discuţii preliminarii cu furnizori de astfel de echipamente, a rezultat că se poate adăuga şi focul în tot acest spectacol şi efectele vor fi şi mai spectaculoase”, a afirmat Robu.
Dacă până acum primarul nu a vorbit despre costurile la care s-ar ridica acest proiect, acum edilul a prezentat şi nişte prime estimări. Robu s-a arătat bucuros că spectacolul de pe Bega, care ar urma să atragă turiştii ca un magnet la Timişoara în opinia sa, nu va costa decât… vreo două milioane de euro.
„Estimativ, probabil că va fi undeva între un milion şi două milioane de euro. Este un preţ foarte accesibil. Eu, ca să fiu sincer, mă aşteptam la mai mult. Mi-era teamă că va fi mai mult. Dar estimările făcute în urma acestor prime contacte pe care le-am avut ne conduc la concluzia că nu se va depăşi suma de două milioane de euro. Oricum, vrem să facem ceva foarte ca lumea, ceva cu totul deosebit, care să reprezinte elementul de cea mai mare atractivitate pentru oraşul nostru. Şi sigur că pentru a realiza un astfel de obiectiv trebuie să şi investim. Drept urmare, eu eram disponibil să investim chiar mai mult dacă ar fi fost cazul. M-am bucurat când am aflat că nu sunt chiar aşa de scumpe echipamentele necesare şi că sunt şanse să ne încadrăm într-o sumă de două milioane. Sigur, totul este extrem de aproximativ acum, în final va fi o licitaţie şi preţul va fi stabilit în procesul de licitaţie. Acum sunt estimări, prime estimări”, a adăugat primarul.
Edilul a dat asigurări că în cazul realizării unui astfel de sistem nu va fi afectată navigaţia pe Bega pentru că se vor folosi soluţii tehnice care permit plierea instalaţiei respective, care va fi pornită după un anumit program.
„Nu va fi afectată circulaţia pe Bega. Tocmai acesta este elementul de noutate. Un element care face ca obiectivul nostru să fie ceva foarte deosebit, pentru că n-am văzut niciunde şi n-am întâlnit niciunde pe ape curgătoare astfel de sisteme tocmai datorită faptului că nu sunt uşor de realizat. Din discuţiile pe care le-am purtat a rezultat că există soluţii tehnice care fac ca instalaţia să se poată plia la mal şi să ocupe cel mult o porţiune de cinci metri de la mal. La nivelul Begăi, lăţimea totală este de circa 32 de metri, deci prin urmare dacă cinci metri sunt ocupaţi la unul dintre maluri atunci când nu există spectacole rămân 27 de metri lăţime, arhisuficient pentru circulaţia, pentru navigaţia pe care ne-o propunem noi pe Bega. Deci nu va fi nicio perturbare. De altfel, de-a lungul Begăi oricum există pontoane, care nici ele nu încurcă navigaţia”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Lucrările de reabilitare a malurilor canalului Bega, un proiect pentru care s-au obţinut fonduri europene, ar putea fi demarat în primăvara anului viitor, potrivit autorităţilor locale.
Ce-i lipseste Timisoarei? Un spectacol de jocuri de apa, lumina si muzica pe Bega
Citiți principiile noastre de moderare aici!