„Mă gândesc să introducem o taxă de turnuleţ. Urmează să analizăm lista de taxe locale şi să generăm o hotărâre care să instituie şi o astfel de taxă (…) Aprobări de construcţii cu turnuleţe n-o să se mai dea câtă vreme eu voi fi primar”, a dat asigurări Robu. Intenţia primarului este de a-i determina practic pe proprietarii acestor construcţii să renunţe la turnuleţe pentru a nu plăti taxe suplimentare. Cei vizați sunt bineînțeles reprezentanții etniei rome, care au ridicat astfel de construcții în zona centrală a Timișoarei și nu numai.
„Cred că putem demara şi o acţiune de redefinire arhitecturală a unor palate. Asta nu se poate face imperativ, putem încuraja oamenii, proprietarii respectivi, să fie preocupaţi să-şi redefinească faţadele în raport cu exigenţele Timişoarei pentru a evita nişte taxe suplimentare. Câtă vreme eu voi fi primar nu se va mai construi aşa ceva, e o pârghie prin care vrem să descurajăm păstrarea lor”, a adăugat edilul.
Cât despre legalitatea introducerii unei astfel de taxe de turnuleţ, Robu spune că s-a interesat şi „n-ar fi ilegală”: „Aşa cum există taxă pe horn, se pare că n-ar fi ilegală”, a afirmat primarul, precizând că deocamdată totul este doar la stadiul de idee.
UPDATE. Nu se ştie cine îl consiliază pe primar atunci când expune astfel de idei, dar dacă ne luăm după Codul Fiscal o astfel de taxă nu ar fi legală. Dacă vorbim despre turnuleţe, acestea reprezintă parte a unui imobil pentru care se plăteşte sau ar trebui să se plătească deja un impozit, cel pe clădire. Potrivit Codului Fiscal clădirea este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, care are una sau mai multe încăperi, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Asta spune definiţia. Instituirea unei taxe suplimentare de genul celei despre care vorbeşte Robu ar reprezenta practic o dublă impunere din moment ce există deja impozitul pe clădire.
Dacă vorbim despre o taxă specială şi ne referim de exemplu la taxa de coşerit în acest caz este vorba de o taxă pentru prestarea unui serviciu, ori în cazul turnuleţelor nu se poate vorbi despre aşa ceva…
Oricum, primarul a afirmat ulterior că urmează să se analizeze dacă propunerea sa se încadrează sau nu în prevederile legale. „Am dat în analiză posibilitatea de a introduce o asemenea taxă, taxa de turnuleţ. În măsura în care se va dovedi că putem avea suport legal pentru o asemenea taxă o vom introduce pentru a exercita o presiune asupra celor ce şi-au construit case cu turnuleţe să încerce să schimbe aspectul arhitectural al caselor lor. Decizia se referă la tot ce există cu turnuleţ”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!