Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea târgului anual de vară cu produse tradiționale care va avea loc în Piața Traian. Căsuțele de 50.000 de euro au fost instalate și își așteaptă în curând oaspeții, dar pentru ca târgul să poată funcționa e nevoie și de un regulament, care va ajunge pe mesele consilierilor locali la următoarea ședință.
Regulamentul pus la cale de societatea de piețe spune ce fel de produse se vor putea vinde, programul târgului, dar și obligațiile vânzătorilor și ale administratorului.
Astfel, se vor comercializa doar produse meșteșugărești, produse din carne preparate și conservate prin fierbere/ uscare/ afumare (cârnați, șuncă, slănină și altele), cașcaval, cașcaval afumat, brânză în burduf și alte produse lactate maturate, produse de panificație, pâine și patiserie, vin, flori și aranjamente florale (cu excepția celor destinate evenimentelor funerare), miere și produse apicole, întreaga gamă care este conținută de produsele stupului, legume și fructe conservate (murături, gemuri, dulcețuri, ciuperci murate și alte preparate la borcan), preparate gătite la grătar (doar cu ocazia zilelor speciale, a sărbătorilor, a evenimentelor organizate de primărie și cu participarea primăriei: zilele recoltei, zilele cartierului și alte zile care intră în acest gen de acțiuni).
Utilizatorii târgului, adică vânzătorii, vor fi doar producători agricoli individuali sau asociațiile acestora, societăți comerciale, persoane fizice autorizate, care-și comercializează propriile produse. Aceștia trebuie să aibă documente care atestă calitatea de producător agricol: atestat de producător semnat și ștampilat la zi, carnet de comercializare și altele. De asemenea, sunt obligați să asigure pentru vânzători un echipament format din minimum bluză ie românească tradițională din zona pe care o reprezintă, precum și batic sau bonetă, pentru personalul de servire.
Poate cel mai interesant punct din regulament se referă la ambalajele în care vor fi puse produsele cumpărate de vizitatori. Vânzătorii nu vor avea voie să folosească pungi de plastic, acesta fiind, din spusele celor din primărie, primul eveniment organizat de administrația locală la care sunt interzise pungile de plastic.
„Utilizatorii târgului de vară vor utiliza pungi pentru transportul produselor pe care le comercializează doar ambalaje de hârtie, carton și plase/pungi din material biodegradabil și compostabil 100%”, se arată în regulament.
În Brașov, consilierii locali au decis recent să interzică farfuriile, paharele și tacâmurile de plastic la evenimentele organizate pe domeniul public, din 1 octombrie. Conform Legii 87/2018, începând din 1 ianuarie 2019, în România s-a interzis comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner.
Vânzătorii sunt obligați să colecteze separat deșeurile menajere de cele reciclabile, să plătească curentul și să doteze frigiderele cu vitrine frigorifice și cu sursă de apă – rezervor și chiuvetă, dar și să aibă cântare omologate și verificate metrologic.
Sunt prevăzute și amenzi în regulament, în special pentru vânzătorii care nu păstrează curățenia ori vând alte produse în afară de cele care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al târgului, nu le păstrează bine, fac modificări la căsuțe, nu au frigidere și nu păstrează normele DSVSA, nu afișează documentele la loc vizibil, depozitează lângă căsuța de lemn ambalaje, lăzi sau alte obiecte, nu au etichete pentru produse sau aduc mobilier din afară. Conform regulamentului, amenzile vor fi cuprinse între 200 și 600 de lei, în funcție de faptă, urmând să fie aplicate de polițiștii locali.
De ce este nevoie de un astfel de târg în Piața Traian, una dintre puținele piețe publice care a rămas nereabilitată? Șeful de la Piețe, liberalul Ionuț Nasleu, crede că societatea poate să „coaguleze ideea de cultură promovată în mijlocul unui cartier”.
„Odată cu câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Timișoara și-a asumat posibilitatea de a găzdui diverse evenimente culturale și participarea unui număr foarte mare de turiști care vor vizita și tranzita municipiul de pe Bega. În cadrul acestor strategii ale municipalității, conducerea Piețe S.A. Timișoara dorește să vină ca un factor de coagulare a ideii de cultură promovată în mijlocul unui cartier cu o largă paletă de clădiri cu valoare istorică, având populație cu o structură socială complexă cu un specific multi-transcultural bazat pe un spirit tolerant și de conviețuire multietnică exemplară; la care se poate ajunge ușor, fiind un important nod de transport tramvai și rutier ce permite accesibilitate”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali.
Târgul de vară cu produse tradiționale țărănești va fi unul anual, va funcționa între orele 8-22 și va fi aprovizionat între orele 6-8.
Articole pe aceeași temă:
Târg de vară în Piața Traian, cu muzică populară și fără mici. Vânzătorii vor fi îmbrăcați în ii
Toate piețele din Timișoara vor fi dotate cu internet wireless. Prima – Piața Traian
Trimite articolul
XPreturile garantat vor fi foarte mari , Nu vei gasi kg de carnati sub 50 de lei .Toti vor sa se imbogateasca peste noapte .Vai si amar .
“vor avea voie să folosească DECÂT pungi și ambalaje de hârtie”…. Poate – DOAR pungi si ambalaje….
Acest decât, folosit aiurea, caracterizează o anumită parte a populației Timișoarei, din ce în ce mai numeroasă (din păcate). Sper că nu v-ați adresat doar lor când ați scris articolul.
😉
de-al dracu voi folosi doar pungi de plastic!
Târgul de vară anual … se deschide în toamnă …
hmm
OK