Fostul sediu al Clinicii de Dermatologie de pe strada Mărășești va trece printr-o transformare radicală. Acolo va fi amenajat un centru multicultural, care va fi împărțit în două sectoare: spațiu multicultural și un spațiu în care va funcționa Clinica de Radiologie a Spitalului Municipal. Încăperile care au adăpostit Dermatologia vor găzdui, după renovare, Muzeul Cetății Timișoara, dar și alte instituții culturale.
Primăria Timișoara urmează să depună proiectul „Refuncționalizare clădire din funcțiune de spital de Dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural” spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Valoarea totală a proiectului este de 22 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, din care municipalitatea speră să obțină de la UE, fonduri nerambursabile, 20,8 milioane de lei, adică 4,6 milioane de euro.
„Este primul proiect pe care îl depunem la ADR Vest, pe Programul Operațional Regional. Este prima axă de finanțare deschisă pentru primărie, pentru care se pot depune în sfârșit proiecte. Vom aștepta aprobarea și apoi vom începe proiectul, nu ne asumăm încă să îl începem pe fonduri de la bugetul local. Așteptăm ca într-un timp cât mai scurt să primim aprobarea, iar dacă nu o primim, atunci îl vom face pe fonduri proprii”, a explicat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Fosta clinică de Dermatologie ar trebui să fie transformată radical în trei ani de la demararea lucrărilor, clădirea fiind un monument istoric de Clasa A. Apoi, se dorește introducerea centrului multicultural în circuitul turistic al orașului și atragerea unui prag de 18.000 de vizitatori.
În toamna anului trecut, consilierii locali și-au dat acordul pentru realizarea investiției și pentru trecerea la faza următoare: studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Lucrarea era estimată la aproape 27,4 milioane de lei, cu TVA, adică aproximativ 6,2 milioane de euro.
Clădirea din centrul Timișoarei este una dintre cele mai vechi din oraș, fiind construită în perioada 1754-1757, refăcută ulterior în secolul al XIX-lea. A avut destinație de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. Până nu demult, a adăpostit Clinica de Dermato-Venerologie și Clinica de Radioterapie ale Spitalului Municipal. În prezent, în fostul sediu al Clinicii de Dermatologie mai funcționează Radioterapia Spitalului Municipal. Dermatologia a fost mutată în fostul sediu al Universității Tibiscus de pe strada Daliei din Complexul Studențesc.
Articole pe aceeași temă:
Muzeul Cetatii Timisoara are nevoie de 5 milioane de euro, de la UE. Robu: proiectul este gata
Muzeul Cetatii Timisoara – cladirea Clinicii de Dermatologie de pe Marasesti devine partial muzeu
Citiți principiile noastre de moderare aici!