În condițiile în care primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dezbate proiectele de larg interes pentru oraș pe pagina sa de Facebook şi nu la primărie – motivând că impactul ar fi mai mare şi că oamenii nu sunt „mereu aceiaşi” şi nu iau poziţii influenţaţi de prezenţa presei, cum se întâmplă în opinia sa la dezbaterile organizate la sediul instituţiei -, Asociația Pro Democrația îşi exprimă îngrijorarea faţă de practica tot mai extinsă a Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Timişoara de a exclude cetăţeanul de la procesul de luare a deciziilor publice.
„Cetăţeanul, ca beneficiar al hotărârilor consiliului local, este îndreptăţit să fie informat în prealabil de intenţia instituţiei de a norma un anumit domeniu de activitate iar, mai apoi, să i se ofere suficient timp pentru a putea interveni cu propuneri de îmbunătăţire sau reorientare a proiectelor de hotărâre, în conformitate cu propriul său interes”, explică reprezentanţii Clubului Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia (APD), organizaţie care susţine întărirea democraţiei prin stimularea participării civice.
Aceştia spun că cel mai recent exemplu de „practică defectuoasă” oferit de Consiliul Local îl constituie situaţia proiectului de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Timişoara şi a animalelor de companie, celebra hotărâre prin care s-au introdus amenzi de la 500 la 1.000 de lei în cazul timişorenilor care nu îşi sterilizează câinii ce nu sunt de rasă şi s-au stabilit şi alte măsuri importante în cazul deţinătorilor de animale de companie.
Proiectul de hotărâre a fost publicat în data de 12 martie pe site-ul primăriei şi adoptat, două zile mai târziu, într-o şedinţă de extraordinară, în data de 14 martie.
Proiectul ca atare, de fapt un regulament cuprinzând peste 70 de articole privind gestionarea animalelor de companie, nu a fost dezbătut nici măcar pe pagina de Facebook a primarului, edilul anunţând în mediul virtual doar câteva măsuri generice pe care le are în vedere municipalitatea pentru rezolvarea problemei câinilor.
În acest caz s-au încălcat două prevederi importante ale Legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, reclamă cei de la Pro Democraţia.
„Pe de o parte, s-a încălcat obligativitatea ca anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ să fie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autoritatea publică în cauză. Pe de altă parte, nu s-a dat curs cererii de organizare a unei dezbateri publice pe subiect venite din partea unei organizaţii neguvernemantale direct interesate de subiectul reglementării, încălcându-se prevederea care obligă autoritatea publica să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică”, afirmă reprezentaţii asociaţiei.
Asociaţia Pro Democraţia solicită Consiliului Local Timişoara, prin procedura administrativă a recursului graţios, să revoce hotărârea de consiliu privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân şi a animalelor de companie şi să organizeze o dezbatere publică pe subiect, după cum a cerut Asociaţia ECOVET printr-o adresa înregistrată la primărie.
„De asemenea, vom solicita Prefectului Judeţului Timiş să atace în contencios administrativ această hotărâre pentru nerespectarea legislaţiei privind transparenţa decizională în administraţia publică”, anunţă Cristian Bratu, coordonator programe în cadrul APD.
Un mod de lucru
Reprezentanţii Pro Democraţia observă şi că acest tip de raportare la cetăţeanul alegător nu este o excepţie pentru această primă perioadă din madatul noii administraţii.
De la data constituirii noului consiliu local, iunie 2012, acesta s-a întrunit în nu mai puţin de opt şedinţe extraordinare, faţă de şapte ordinare, adoptând peste 100 de hotărâri, cu precizarea că nu au putut fi inventariate toate deoarece pe site-ul primăriei nu sunt publicate procesele verbale ale tuturor şedinţelor.
„Ne aflăm în faţa situaţiei în care Consiliul Local Timişoara a organizat mai multe şedinţe extraordinare decât ordinare, iar adoptarea proiectelor de hotărâre adoptate în cadrul acestora făcându-se cu pretenţia ca sunt exceptate de la respectarea procedurilor de informare şi transparenţă faţă de comunitatea interesată, indiferent dacă s-a argumentat sau nu caracterul urgent al acestora. Unor astfel de practici nu este bine să le dăm posibilitatea să se încetăţenească, mai ales că ne aflăm la începutul de drum al unei noi administraţii”, au conchis cei de la Pro Democraţia.
Reacţia primarului
UPDATE. Cum a comentat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, luarea de poziţie a Asociaţiei Pro Democraţia? „Aceşti oameni îşi dau şi ei importanţă. Ce să facă? Cheltuiesc nişte bani publici şi trebuie să-şi dea de lucru. Cetăţenii Timişoarei salută hotărârea noastră şi noi trebuie să dăm satisfacţie cetăţenilor şi nu unor asociaţii care nici măcar nu ştiu ce contestă. Vă asigur că nu ştiu ce contestă. Asociaţiile de protecţie a animalelor care au participat la discuţii de trei ori au aplaudat la scenă deschisă, în sala de consiliu, intervenţiile mele şi apreciază această hotărâre”, a declarat Robu.
I-am explicat edilului că cei de la Pro Democraţia nu fac referire la conţinutul hotărârii, ci la modul în care a fost promovat şi adoptat proiectul de hotărâre, la respectarea Legii transparenţei. Robu susţine însă că legea a fost respectată.
„S-a respectat Legea transparenţei mai mult decât pot ei înţelege, cei care contestă hotărârea. De opt luni de zile s-au purtat nenumărate discuţii cu asociaţiile de protecție a animalelor, s-au postat ideile din regulament în diverse medii virtuale, discuţiile faţă în faţă au totalizat zeci de ore şi o spun încă o dată: timişorenii nu vor discuţii, vor fapte. Aceşti contestatari nu vor fapte, ci vor discuţii, că ei din asta trăiesc, din discuţii, îşi câştigă existenţa nu muncind de-adevăratelea, ci creând discuţii şi dispute. Sunt nemulţumiţi să vadă că o problemă extrem de critică şi-a găsit în Timişoara rezolvare amiabilă (…) Se găseşte Pro Democraţia, care e specialistă şi în câini văd, mai nou, să conteste”, a replicat primarul.
I-am solicitat edilului să ne indice exact și unde anume a fost dezbătut public regulamentul propriu-zis privind gestionarea animalelor, cu cele mai bine de 70 de articole ale sale. Primarul Nicolae Robu a preferat… să încheie subiectul: „Eu am de lucrat pentru Timişoara şi n-am vreme de pierdut nici pentru Pro Democraţia şi nici pentru altcineva”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!