Celebra construcţie din sticlă ridicată la marginea dinspre Castelul Huniazilor a principalei zone pietonale din Timişoara nu este pe placul multora dintre concetăţenii Timișoarei, dar nu poate fi demolată. Aceasta din cauza unei decizii a instanţelor judecătoreşti, susţinută de o autorizaţie de construcţie oferită de comisia de specialitate a Consiliului Judeţean Timiş în urmă cu mulţi ani. Chiar dacă în „acvariu” funcţionează numeroase firme producătoare de tot felul de covrigi, langoşi sau kebab, care îşi au locul într-un bâlci, dar în niciun caz în centrul oraşului, Municipalitatea se plânge că este legată de mâini şi nu poate opri activitatea acestora.
Viceprimarul Adrian Orza se plânge că legislaţia comercială este extrem de evazivă şi nu permite primăriilor decât să suspende activitatea unei firme pe o durată de 90 de zile. „Noi suntem efectiv legaţi de mâini. Nu putem face aproape nimic, aceasta din cauza formei actuale a Legii Comerciale. Aceasta prevede că primăria poate suspenda activitatea firmei pe 30 de zile.. şi nimic altceva în plus. Când inspectorii comerciali se deplasează la sediul firmelor respective ei sunt luaţi în derâdere. Degeaba vrem noi să le închidem activitatea că nu putem. În străinătate dacă realizezi o asemenea activitate fără autorizaţie nu mai ai voie toată viaţa să mai deschizi o societate comericială”, a declarat Adrian Orza. Chiar dacă Primăria Timişoara a încercat în instanţă să obţină demolarea clădirii nu a reuşit acest lucru dintr-un motiv simplu: societatea deţinătoare a primit autorizaţie de construcţie!
Senator de Timiş, Nicolae Robu consideră că acea clădire reprezintă „o blasfemie la adresa a ceea ce înseamnă centrul oraşului”. El a declarat că va încerca realizarea unei iniţiative legislative care să modifice Legea Comercială, special ca asemenea cazuri să nu mai apară.
Dorin Danciu, avocatul celui care deţine spaţiul respectiv, a fost prezent la dezbaterea publică, dar, destul de puţin informat asupra subiectului, a ţinut doar să le prezinte celor din sală hotărârea prin care societatea Art, cea care are clădirea din sticlă, a primit aprobarea pentru construcţie. „Cred că era normal ca noi să fim invitaţi la discuţie, nu doar să aflăm din presă despre aceasta. Eu am fost informat doar pe scurt asupra subiectului, la ora 12 astăzi (n.r. joi), fiind contactat pentru această dezbatere”, a declarat Danciu.
Cei din sală au fost de acord că acea investiţie are două componente. Cea realizată la subsol, în fostul pasaj subteran este de calitate, dar ceea ce s-a ridicat peste scările de acces nu are absolut nicio legătură cu bunul gust sau cu arhitectura din zonă.
Una dintre soluţiile propuse la discuţii se referă la oferirea unei locaţii alternative pentru firma deţinătoare a spaţiului, iar „acvariul” să fie demolat. Problema construcţiei din sticlă a apărut şi datorită situaţiei existente înainte în zonă. Este vorba de parcarea de la Modex care nu ar fi trebuit realizată acolo şi trebuia înlocuită cu o piaţetă care să asigure continuitatea dintre Piaţa Operei spre Castelul Huniazilor, a declarat la întâlnire arhitectul Mihai Donici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!