Tion.ro vă prezenta, la începutul acestui an, ultima statuie care urma să fie amplasată în Cetate, în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric. Îi aparține lui Mircea Roman, singurul artist român care a câștigat Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de sculptură de la Osaka, Japonia, cel mai mare premiu de acest fel din lume.
Lucrarea pe care ar fi trebuit să o admire timișorenii se numește „Totem”, este din bronz și are soclul de aproximativ 3 metri înălțime. Reprezintă, conform autorului, „metafora sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranță și lumină”. Practic, lucrarea propusă a fi amplasată în fața Palatului Baroc „omagiază sacrificiul timișorenilor pentru a-și păstra orașul liber de-a lungul mai multor secole”.
Timișorenii pot admira în continuare… doar soclul pe care ar fi trebuit să fie așezată opera de artă, pus în fața Muzeului de Artă din Piața Unirii, încă de dinainte de Crăciun. Pe el ar fi trebuit să fie atârnat un… personaj. Potrivit arhitectului care a întocmit proiectul pentru reabilitarea centrului istoric, lucrarea lui Mircea Roman costă 10.000 de euro.
De ce nu a ajuns însă în Unirii? Au apărut neînțelegeri între reprezentanții primăriei și arhitecții care s-au ocupat de amplasarea statuilor. De vină sunt… banii.
„Este o problemă care nu e clarificată. Sper să se rezolve cât mai repede, pentru că mi se pare că nu e o problemă majoră, însă, din nefericire, nu se ajunge la o înțelegere pe acest subiect. Eu știu că s-a plătit, pe de altă parte, arhitecții care s-au ocupat inclusiv de achiziția statuilor respective afirmă că în suma care ar fi fost plătită nu a fost inclusă și contravaloarea acestei statui din Piața Unirii”, a declarat, pentru tion.ro, primarul Timișoarei.
Rămâne de văzut dacă cineva din primărie va încerca să lămurească problema și dacă până la urmă soclul din metal apărut în Piața Unirii nu va mai arăta „ca nuca-n perete” în fața Palatului Baroc.
Vă reamintim, Mircea Roman mai are alte două lucrări expuse în centrul Timișoarei: „Marea piramidă” de pe strada Enrico Carusso și „Coajă de Om” de pe strada Eugeniu de Savoya. Au mai fost amplasate „Supermam”, de Virgil Scripcariu – pe strada Mercy; „Eva”, de Virgil Scripcariu – pe Vasile Alecsandri colț cu Eugeniu de Savoya; „Ansamblu de coloane”, din bronz și tehnică mixtă, autor Ion Nicodim – pe Eugeniu de Savoya; „De-a telefonul”, din bronz patinat, autor Bogdan Rață – în Piața Libertății.
Toate statuile au costat 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, bani luați din bugetul local, spuneau reprezentanții primăriei, atunci când au făcut publică lista lor. Lucrarea „Totem” ar fi trebuit să fie inclusă în această sumă.
Articole pe aceeași temă:
Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!