„Avem o situaţie mai puţin obişnuită în cartierul Kuncz (…) În secolul 19, în zona Kuncz, aflată la marginea oraşului, proprietarul unor terenuri din zonă, Aladar Kuncz, angajează nişte şatre ţigăneşti pentru a fabrica ţiglă şi cărămidă. Oamenilor li s-a permis să-şi construiască case pe terenul proprietarului. E vorba de o suprafaţă de 15,3 hectare (…) Terenul a intrat din proprietatea ministerului Agriculturii în proprietatea municipiului Timişoara prin hotărâre de Guvern (…) Era în proprietate în secolul 19, a fost naţionalizat, a trecut în proprietatea ministerului Agriculturii. Nu l-a mai revendicat nimeni după Revoluţie. Noi avem 15 hectare în zona aceea ocupate de case şi de cetăţeni care practic nu există. O parte din ei nu îşi pot face acte, pentru că aceste construcţii sunt construite fără autorizaţie, sunt construite pe terenul primăriei… Dacă nu au domiciliu, casă construită cu acte, cu autorizaţie, ei nu-şi pot face documentele”, a explicat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.
Din informaţiile pe care le au în acest moment autorităţilor locale, aproximativ 100 de familii ar fi în situaţii de acest gen. Reprezentanţii municipalităţii spun că vor fi analizate toate cazurile.
„Urmează o perioadă – cât mai scurtă, sper eu – prin care primăria să încerce fie să îi aducă pe oamenii aceştia în legalitate, fie să găsească o soluţie de a le oferi unde să locuiască (…) Oamenii nu sunt urmaşii foştilor proprietari… Apar mai multe situaţii în care se află oamenii ăştia. Ei au o casă pe care unii au reuşit să se intabuleze, ăştia îşi fac şi acte, dar nu plătesc chirie sau taxă de concesiune pe teren (…) Oamenii sunt dincolo de lege, în afara legii. Primăria trebuie să ia măsuri urgente pentru normalizarea situaţiei. Casele sunt proprietatea lor, terenul al primăriei, dar problema e că ei, în marea lor majoritate, nu plătesc taxe. Trebuie făcută o departajare între cei care pot intra în legalitate şi cei care sunt departe de ceea ce prevede legea. Nu se pot lua măsuri aşa pripite pentru că e vorba de nişte destine. E vorba de familii, şi familii numeroase. La ora actuală, cartierul respectiv nu mai are străzi de pământ, o serie de lucruri bune primăria a făcut acolo. Lângă zona aceea există un PUZ pentru un cartier de vile…”, a adăugat Stoia.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara promiteau, încă din 2009, că situaţia locuitorilor din Kuncz, care nu sunt proprietari pe terenurile de sub casele lor, va fi rezolvată. Autorităţile afirmau atunci că vor fi promovate hotărâri de consiliu pentru concesionarea sau vânzarea acestor terenuri, după ce Ministerul Agriculturii a renunţat la ele în favoarea municipalităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!