În 36 de județe din România nu se găsește acest vaccin, deși este gratuit. Sorina Pușcaș, mamă din Timișoara, spune că a sunat și la Ministerul Sănătății, dar a găsit… ton de ocupat. Schema de vaccinare a copilului său ”spune” că la patru luni cel mic ar trebui să primească acest vaccin. Micuțul Sorinei face șapte luni în 2 februarie.
Femeia spune că a sunat la zeci de farmacii și nu a găsit vaccinul. Acum are de gând să meargă în Ungaria, cu mai multe mămici, pentru a cumpăra vaccinul care trebuie administrat copiilor.
„Am sunat în două județe, am vrut să sun și în Bihor și Sălaj. O farmacistă a spus că dacă ar avea i-ar da și nepoatei ei. Îmi spuneau farmacistele că nu-i lasă să aducă Hexacima. Există un vaccin care substituie Hexacima, dar am înțeles că acela poate să provoace autism. Eu aș fi vrut să cumpăr Hexacima, care se dă la 2, la 4, la 11 luni”, spune Sorina Pușcaș.
Vaccinul hexavalent protejează copiii împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi a hepatitei B. Vaccinul este gratuit și se administrează micuților până la împlinirea vârstei de un an.
„Am fost personal în Arad la câteva farmacii și chiar în Timișoara. Noi o să-l cumpărăm în final. Eu vreau Hexacima. Voi pune un coleg să sune în Ungaria, cineva care știe să vorbească în ungurește și vom merge acolo să-l cumpărăm. Am vorbit și cu alte mămici. Și ele vor să vină în Ungaria pentru a cumpăra vaccinul”, spune Sorina.
La nivel național, aproximativ 35.000 de copii din 36 de județe nu au fost vaccinați la timp.
„Ministerul Sănătății a dat asigurări că vaccinul va ajunge în teritoriu cât de repede posibil și că vaccinarea va cuprinde atât copiii care împlinesc vârsta de vaccinare, cât și restanțierii”, spune Dana Șpac, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!