Mai-marii din Primăria Timișoara urmează să decidă în această săptămână dacă este nevoie de o nouă licitație la noua clădire a Spitalului „Louis Țurcanu”. Imobilul nici măcar n-a fost ridicat în întregime.
„La Spitalul de Copii este posibil să reziliem contractul și să lansăm o nouă licitație în vederea contractării unei noi firme pentru continuarea lucrărilor. Acolo au fost mai multe probleme, proiectul a fost plin de greșeli, firma care execută lucrările a lucrat excelent până la un anumit moment, după care a intrat în dificultăți, am înțeles că este în insolvență. Una peste alta, având în vedere și divergențele privind asimilarea unor lucruri care nu au fost prevăzute inițial, pe costuri care au fost prevăzute, probabil că se va ajunge la reziliere. Cred că în această săptămână vom avea o decizie în acest sens”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru Tion.ro.
Robu vrea un alt proiect pentru interioare
Potrivit edilului, lucrările ar trebui continuate cu firma actuală, cel puțin până când clădirea are și acoperiș și tavan la ultimul etaj. Primarul consideră că este nevoie însă de un nou proiect.
„Eu aș vrea să continuăm cu firma actuală, cel puțin până finalizăm ridicarea clădirii, mai era de turnat planșeul la ultimul etaj. Apoi, celelalte lucrări, de amenajări interioare, de montare de geamuri, de finisare a exteriorului și tot ce mai comportă acest proiect, dotări și așa mai departe, să se facă pe un nou proiect. Rezilierea contractului se poate face din cauza unor erori din proiect, firma nu-și asumă să lucreze în acest caz”, ne-a mai spus edilul-șef.
Potrivit reprezentanților primăriei, proiectul pentru noul corp de clădire al Spitalului de Copii din Timișoara este plin de greșeli. Nicolae Robu susține însă că primăria nu are nicio vină, pentru că specialiștii din instituția de pe C.D. Loga nu au cum să verifice proiectele.
„Este vina proiectantului, dacă ar fi să vorbim de vinovății, acestea sunt împărțite. În niciun caz nu e de vină primăria, pentru că primăria nu are experți proiectanți. Primăria contractează o firmă de proiectare, asta este o boală foarte răspândită la nivelul proiectanților, eu nu am întâlnit proiect bun, unele sunt cu scăpări mai mici, altele cu scăpări mai mari. Din păcate, destul de multe, cu scăpări foarte-foarte mari. Cei din primărie nu pot să verifice proiectele, pentru asta îți trebuie competență. Nu putem să angajăm superspecialiști, pentru că ar trebui să fie specialiști mai buni decât proiectanții. Nu avem cum să angajăm astfel de specialiști care să verifice proiectele pe o paletă atât de largă de aplicații. Nicio instituție nu poate să facă așa ceva. Trebuie să se schimbe legea și să se crească răspunderea proiectantului și să se confere posibilități mai mari de a fi penalizat proiectantul pentru erorile pe care le are”, ne-a mai spus edilul.
În prezent, spune Robu, se caută soluții să se poată lucra pe lângă scăpările din proiecte. Explicația vine tot de la primarul Timișoarei: „ieși mai puțin rău așa dacă reziliezi contractele, decât s-o iei de la capăt și să te îndrepți împotriva proiectantului ori să ceri daune”.
„Nu ești sigur că vei avea câștig de cauză în instanță ca să-ți obții acele daune, chiar dacă ai câștig în instanță, e posibilitatea ca, între timp, proiectantul să intre în insolvență sau în faliment și să n-ai de unde să recuperezi daunele respective, iar în paralel ți se întârzie proiectul, poate întârzia ani de zile. E foarte greu să pui în practică proiecte în sectorul public în România de azi, din cauza legislației”, a conchis Robu pentru Tion.ro.
Corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, care ar urma să găzduiască șapte secții ale spitalului, are prevăzuți 25 de milioane de lei din bugetul Timișoarei pe anul 2016. Clădirea este amplasată în Piața Regina Maria și ar urma să aibă demisol, parter și șase etaje, licitația pentru execuție fiind câștigată de firma Prompt, la valoarea de 39,3 milioane de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 10,5 milioane de euro, cu tot cu TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în luna mai a anului 2014, șantierul efectiv fiind deschis în vara aceluiași an. Potrivit declarațiilor date de autoritățile locale la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, șantierul ar trebui închis în…. 11 mai 2016.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!