Situația clubului de baschet masculin BC SCM Timișoara pare să fie tot mai dificilă. După ce antrenorul Costescu a scos la iveală faptul că la echipă sunt datorii financiare importante către jucători, o nouă veste neplăcută ar urma să afecteze activitatea echipei. Mai precis, mai mulți jucători au dat în judecată clubul, ei fiind sub contract cu fostul BCM Timișoara, echipa care ulterior a fost preluată de actualul Sport Club Municipal Timișoara, entitatea înființată de Primăria Timișoara pentru a putea asigura finanțare către formația de baschet. Respectivii jucători au rămas cu sume importante de recuperat de la BCM, au dat în judecată clubul, mai precis entitatea apărută după preluarea activității de către actuala echipă. De cealaltă parte, cei de la SCM spun că nu ar avea legătură cu jucătorii respectivi, deci nu ar avea ce să plătească.
Avocatul Sabin Gherdan, reprezentant al jucătorilor respectivi, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic a dat pe 8 martie o sentință definitivă prin care le dă dreptate foștilor jucători. Astfel, clubul ar avea de plătit o sumă de aproximativ 90.000 de euro către Hristo Nikolov, Kyle Shyloh și Nenad Milosevic, iar în perioada următoare va fi emisă o nouă sentință favorabilă, de această dată în favoarea unui alt jucător, respectiv Derrik Low, pentru alți 30.000 de euro.
„Echipa de baschet a câștigat acum trei ani Cupa României, în sezonul 2104 – 2015, bugetul clubului a fost unul de cupe europene pentru sezonul viitor. Din păcate pentru club au apărut acele probleme cu Curtea de Conturi după care a fost oprită finanțarea de la primărie. Jucătorii au rămas neplătiți, la unii au avut loc rezilieri, alții au rămas pur și simplu neplătiți. Primăria a găsit o soluție, este vorba despre o hotărâre de consiliu local prin care a fost înființat acel Sport Club Municipal. Noul club a preluat activul vechii entități, dar fără pasiv. În calitate de mandatar al celor afectați, jucătorii neplătiți, am luat legătură cu noua conducere să găsim o soluție de rezolvare a problemelor. A existat toată deschiderea din partea noastră, am fost amânați, după care au urmat acele declarații în presă conform cărora jucătorii respectivi nu primesc bani, dar a avut loc și denigrarea personală a mea. S-a vorbit despre… rușinea Sabin Gherdan. Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic a fost solicitat să se prezinte în această cauză în anul 2016. Decizia finală a sosit pe 8 martie și este favorabilă 100% nouă. Cele două entități care au format noua asociere trebuie să plătească aproximativ 90.000 euro, bani datorați către Hristo Nicolov, Kyle Shyloh și Nenad Milosevic. Mai urmează o nouă sentință similară, pentru Derrik Low, pentru aproximativ 30.000 de euro”, a declarat, miercuri, Sabin Gherdan.
Conform avocatului, noua entitate a încercat inițial să nege existența unei asocieri cu vechiul BCM, deși în solicitările transmise de club la înscrierea în prima ligă de baschet a României se preciza acest lucru. Acordul a fost ulterior prelungit pentru încă un sezon. Conform lui Gherdan, înscrierea în competiție a noii asocieri s-a făcut într-un mod ciudat, prima dată a fost înscrisă în campionat și doar ulterior s-a afiliat Federației Române de Baschet. Deși a cerut la FRB prezentarea acordului de asociere dintre părți, organismul nu a pus la dispoziție acest acord, doar în urma cererii Tribunalului Arbitrar către federație acesta a fost furnizat.
„Cererea de înscriere în competiție pentru această asociere între BCM și SCM pentru sezonul 2016 – 2017 are chiar ștampila SCM, aceasta fiind aplicată pe toate documentele oficiale. Inițial, la apărarea de la tribunal, noua asociere a susținut că nu există nicio legătură cu fosta grupare, după ce am primit acel acord au fost de acord cu asocierea, dar au anunțat că sunt de acord să preia doar datoriile noului consorțiu (n.r. de la momentul asocierii dintre BCM și SCM)”, a mai declarat Gherdan.
Conform contractului de asociere depus la Federație, BC SCM ar fi urmat să preia locul BCM dacă apar probleme. În urma procesului, jucătorii respectivi au primit o sentință favorabilă în urma căreia actuala entitate ar trebui să le plătească salariile datorate și penalități, adică în jur de 90.000 de euro. Din momentul sentinței se aplică penalizări de câte 0,1% pe zi, în jur de 90 de euro. Gherdan a anunțat că mai așteaptă o săptămână, iar dacă nu va primi un răspuns va sesiza FIBA, Federația Internațională de Baschet. BC SCM Timișoara ar putea primi o amendă de până la 150.000 de euro, interdicții la transferuri, dar și interdicție la a juca în cupele europene. Federația Română de Baschet, fiind afiliată la FIBA va trebui să ducă la îndeplinire această hotărâre. În caz contrar, ar putea plăti chiar ea sancțiunea. Conform avocatului, statistic hotărârile respectivului tribunal duc la recuperarea datoriilor în aproximativ 85% dintre cazuri. Important este că și în cazul insolvenței, falimentului sau închiderii uneia dintre entitățile aflate în asociere, cealaltă va trebui să preia și activul și pasivul, deci și acele datorii. Mai mult, cei de la FIBA pot transfera obligația spre orice altă entitate care ar putea lua locul vechii asocieri. Deci, dacă un nou club va fi înființat și va fi finanțat de municipalitate va trebui să preia și datoriile respective.
Un caz similar a afectat clubul de baschet feminin din Târgoviște, antrenorul de la acea vreme a dat în judecată fosta echipă și a câștigat într-un caz similar, mai spune Gherdan.
Situația actuală este destul de asemănătoare cu cea în care FC Politehnica s-a judecat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, hotărârile de acolo fiind respectate de organizațiile internaționale din domeniul fotbalului. De asemenea, tribunalul baschetbalistic ia decizii respectate de FIBA.
Actualul SCM Timișoara reacționează preventiv: Nu avem nicio legătură cu acei jucători
BC SCM Timișoara a reacționat încă înainte de organizarea conferinței de presă în care a fost anunțată actuala situație. Cu mai mult de o oră înainte de eveniment a transmis către jurnaliști un comunicat de presă în care își prezenta poziția. Iar aceasta spune că, de fapt, nu ar avea nicio legătură cu respectivii jucători. Clubul BC SCM acuză tribunalul de arbitraj de exces de putere. De asemenea, precizează că acele hotărâri nu ar produce niciun efect pe teritoriul României.
„SCM Timișoara a fost acționată în judecată la Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic (BAT) (înființat de Federația Internațională de Baschet) de către Nikolov Hristo, Shiloh Kyle, Milosevic Nenad și Derrick Low, foști jucători ai Asociației Baschet Club Timișoara. Facem precizarea că acești jucători nu au avut contracte încheiate cu SCM Timișoara și nici acorduri arbitrale prin care să se confere jurisdicție unei instanțe arbitrale internaționale. De altfel, raporturile juridice ale acestor persoane față de o terță persoană (Asociația Baschet Club Timișoara) s-au încheiat, desfășurat și epuizat la un moment în care SCM Timișoara nici măcar nu era înființată, adică în vara anului 2015. SCM Timișoara a luat ființă în data de 7 noiembrie 2015. Într-un mod cu totul surprinzător și prin încălcarea jurisprudenței anterioare clare a Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic, acțiunile acestor jucători au fost admise și în contradictoriu cu SCM Timișoara. Aceste hotărâri arbitrale astfel pronunțate sunt emise cu un vădit exces de putere, contrar tuturor normelor juridice aplicabile, întrucât acești reclamanți nu au avut niciun raport juridic cu clubul nostru și în egală măsură nu au avut niciun acord arbitral încheiat prin care Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic să i se ofere competență în a judeca orice aspect ce ține de clubul SCM Timișoara raportat la acești jucători. Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza”, se precizează în anunțul celor de la BC SCM Timișoara.
Clubul timișorean mai anunță că hotărârile luate sunt considerate nelegale și netemeinice și că actuala structură, aparținând Consiliului Local Timișoara, nu poate face plăți retroactive către terți.
„Față de aceste hotărâri arbitrale pe care le considerăm în mod vădit nelegale și netemeinice, SCM Timișoara își rezervă dreptul de a urma căile legale prevăzute de normele în vigoare la momentul de față. SCM Timișoara, club de drept public aparținând Consiliului Local Timișoara, nu a avut, nu are și probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terți cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale. Deși respectă dreptul sportivilor de a-și apăra interesele specifice și de a fi respectați pentru munca lor, SCM Timișoara va alege întotdeauna să respecte legislația românească în vigoare, nu va putea face niciodată rabat de la cheltuirea banilor publici și va investi doar în conformitate cu principiile fiscale legale”, se mai arată în documentul emis de BC SCM Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2002210″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!