Lista problemelor legate de reabilitarea clădirii Liceului Nikolaus Lenau de pe strada Gheorghe Lazăr este mai lungă decât părea a fi iniţial. Firma SC Kasdum-GF SRL, cea care şi-a asumat, prin contract, realizarea lucrărilor de renovare a şcolii, după ce a câştigat licitaţia organizată de primărie pentru acest proiect, acuză în continuare multiple nereguli.
Asta, pe lângă cea legată de parchetul care s-a montat în sălile de clasă. Executantul afirma că i s-a impus practic să cumpere parchet furnizat de o anumită firmă, din lemn masiv și cu grosimea de 1 cm, n-a făcut asta pentru că produsul nu corespundea, a cumpărat şi montat un alt tip de parchet, iar acum angajaţii municipalităţii refuză să facă recepţia lucrării… Nu corespunde caietului de sarcini – este de 1,5 cm şi mai scump, nu este raşchetat şi paluxat, a explicat primarul Nicolae Robu.
Reprezentanţii firmei spun că au fost nevoiţi şi să refacă integral tavanele clădirii, iar aceasta este o altă lucrare pe care municipalitatea refuză să o deconteze.
Au fost reclamate de asemenea probleme legate de proiectul privind instalaţia electrică, greşit, şi noul lift, care… nu ajunge până unde trebuie.
„Mă simt nevoit, din cauza turnurii neplăcute pe care a luat-o sistarea lucrării de la Lenau, să fac câteva precizări, deoarece se încearcă, în mod subtil, distragerea atenției de la problemele cu adevărat importante care au dus la oprirea lucrărilor (…) Expertiză care a stat la baza proiectului are foarte multe inexactități și lacune, care au dus la o proastă proiectare. Această expertiză a fost făcută tot de Subcontrol, firma de proiectare. De exemplu, liftul pentru persoane cu dizabilități are cursa de acționare cu 90 de centimetri mai mică decât în realitate, adică nu ajunge până la etajul II. O nebunie! Tavanele sunt de când e clădirea, iar în timpul rașchetării s-au prăbușit cu totul, pentru că erau din trestie”, a dezvăluit Ludovic Kasler, administratorul firmei.
Executantul a cerut refacerea proiectului.
Reprezentanţii societăţii consideră că toate greşelile constatate ar trebui imputate proiectantului, dar susţin că angajaţii primăriei încearcă să îl convingă pe primar, „și aproape au reușit”, să iniţieze un proiect de hotărâre pentru acoperirea costurilor suplimentare din bani de la bugetul local.
Administratorul Kasdum i-a cerut primarului Nicolae Robu să nu se mai comporte… ca un politician.
„Vă asigur de întreaga mea disponibilitate de a rezolva problemele într-un cadru legal, conform legilor pe care le tot pomeniți, dar pe care angajații primăriei nu le prea respectă, și să știți, domnule primar, că lucrările încă se pot termina la data de 15.09.2015, însă doar cu ajutorul și implicarea dumneavoastră directă. Încercați să deveniți ce ați fost până în 2012, un om integru și un dascăl iubit. Acum sunteți un politician”, i-a transmis Kasler lui Robu.
Rămâne de văzut când vor fi reluate lucrările şi cine va răspunde pentru situaţia în care s-a ajuns.
Robu: Sa nu se joace aceasta firma cu noi!
UPDATE. Primarul Nicolae Robu se declară convins că lucrările vor fi reluate după Paşti la Lenau. În opinia sa, decizia executantului de a opri lucrările este una deplasată.
„Gestul executantului este deplasat dincolo de doza de dreptate pe care o are… Până la un punct are dreptate executantul, dar nu se face ceea ce a făcut. Tavanele, dacă au picat, au picat că nu le-a făcut bine, nu s-a făcut o anchetă să se vadă de ce au picat. Apar surprize, întotdeauna la lucrări apar surprize. Nimeni nu a ştiut, pentru că nu se regăseşte în documente că acolo plafonul nu e cum apărea în proiect. Se face o expertiză, dar se face prin sondaj… Problema critică este la parchet însă şi e critică pentru că proiectantul pe de o parte a greşit – pentru că proiectantul a generat caietul de sarcini, nu funcţionarii din primărie. A cerut un parchet cu lăţimea de 1 cm, din lemn masiv, gata paluxat. Nimeni nu a sesizat că aşa ceva nu se găseşte pe piaţă”, susţine Robu.
Edilul spune că nu se poate plăti paluxarea parchetului… Primarul a declarat de asemenea că proiectantul ar fi trebuit să refacă proiectul deja, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Nu e nimeni cu rea-voinţă, nu e nimeni în situaţia de faţă incompetent (…) Nu avem voie să încălcăm legea. Aici sunt dispoziţii ferme. Proiectantul avea obligaţia să predea până în 31 martie toate modificările la proiect, toate corecţiile, a fost un angajament luat în faţa mea, şi aici are dreptate executantul. Nu este predat pentru că nu a reuşit să facă toate modificările”, a mai explicat Robu.
Cu toate acestea, edilul consideră că nu contează cine este de vină în toată această poveste pentru că… „toată lumea greşeşte în viaţă”.
Primarul a recunoscut şi că există probleme şi mai mari, cu lucrările la alte şcoli…
„De ce vă preocupaţi atâta de acest subiect când în alte locuri sunt mai întârziate lucrările – la Loga sunt mai întârziate, la Calderon sunt mai întârziate”, a dezvăluit Robu, vizibil iritat de subiect.
Edilul a anunţat şi că probabil va fi iniţiată o nouă procedură de achiziţie pentru realizarea lucrărilor care nu au făcut obiectul licitaţiei iniţiale.
Robu i-a avertizat pe reprezentanţii firmei Kasdum că dacă se va ajunge la pierderea finanţării li se vor imputa sumele respective.
„Să nu se joace această firmă cu noi, pentru că şi noi putem să îi imputăm pierderea fondurilor europene. Se poate lucra la altceva (…) Dacă pierdem fondurile, să-i fie foarte clar firmei Kasdum că va avea de suportat consecinţele, pentru că noi ne vom adresa instanţelor. Să nu apară ca Albă ca Zăpada, că nu e aşa! Dacă încercăm să vedem cine-i de vină, oprim lucrările şi mergem în instanţă să vedem cine-i de vină”, a conchis primarul.
Articole pe aceeași temă:
Constructorul de la Lenau a oprit lucrarile: acuza incompetenta functionarilor din primarie!
Constructorul de la Lenau ameninta ca opreste lucrarile: primaria nu-i plateste parchetul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!