A fost supărare mare pe holurile Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, zilele trecute. Totul după ce numele procurorului care se ocupă de cazul șoferului ce a lovit cu mașina o fetiță în scaun cu rotile și a fugit a ajuns să fie făcut public pe Facebook. Cei de la Parchet au cerut, neoficial, explicații și, spun surse din cadrul Poliției, ar vrea să îi tragă la răspundere pe polițiști pentru că ar fi făcut public numele procurorului. Mai mult, reprezentanții Parchetului au cerut și un drept la replică pentru a explica motivul eliberării lui Ion Grițar, șoferul acuzat că a condus beat, fără permis, o mașină neînmatriculată și a făcut accident, iar apoi a fugit. Procurorii susțin că polițiștii Serviciului Rutier Timiș au omis să formuleze o propunere în vederea luării vreunei măsuri preventive faţă de suspect până în prezent. Redăm însă aici întreg punctul de vedere al reprezentanților parchetului.
„În legătură cu articolul «Șoferul beat și fără permis care a lovit cu mașina o fată în scaun cu rotile a fost lăsat în libertate», publicat pe site-ul Tion, la data de 10.10.2016, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele: În urma accidentului produs la data de 08 octombrie 2016, în jurul orei 17:00, în com. Satchinez din judeţul Timiş, poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Timiş au deschis un dosar de cercetare penală, dispunând începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, conducere a unui vehicul cu număr fals şi fără permis, părăsire a locului accidentului şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Bărbatul bănuit că ar fi comis aceste fapte, a fost prins de poliţişti după cinci ore de la producerea accidentului, la acel moment acesta fiind testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o concentraţie de alcool în aerul expirat peste limita legală. În aceste condiţii, în data de 08 octombrie 2016, jurul orei 22:00, poliţiştii au informat procurorul în legătură cu producerea accidentului şi prinderea persoanei bănuite de comiterea acestuia, iar în urma stângerii probelor, organele de cercetare au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Griţar Ioan, acesta fiind reţinut pentru 24 de ore. În ziua de 09 octombrie 2016, ora 14:30, ordonanţa de efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Griţar Ioan a fost confirmată de procuror, acesta fiind momentul la care organele de cercetare ale Serviciului rutier din cadrul IPJ Timiş au prezentat procurorului materialul probator administrat în cauză, fără însă să fi fost formulată o propunere din partea acestora în vederea luării vreunei măsuri preventive faţă de suspect până în prezent. Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Totodată subliniem că informaţiile din dosare penale sunt oferite reprezentanţilor mass media prin intermediul Biroului de Informare şi Relaţii Publice, într-o anumită formă şi la anumite momente procesuale, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi cu cele ale Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi Mass media. În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rog să transmiteţi acest drept la replică”, transmite procurorul Gordana Bogosov, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
Tot în virtutea informării corecte a cititorilor tion.ro vom lăsa aici articolul 224 din din noul Cod de procedură penală, aliniatul I – măsurile preventive, secțiunea a 6-a – arestarea preventivă:
„(1) Procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, întocmeşte o propunere motivată de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, cu indicarea temeiului de drept. (2) Propunerea prevăzută la alin. (1), împreună cu dosarul cauzei, se prezintă judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de reţinere, locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea”.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!