Vă reamintim că proiectul a cauzat o mare rumoare pe Facebook, după ce candidatul la primărie din partea USR, Dominic Samuel Fritz, a cerut timișorenilor să pună presiune pe consilierii locali ca aceștia să nu fie de acord cu această investiție. Până la urmă, în timpul ședinței de plen, la care au venit și mai mulți membri USR care s-au așezat în sală, primarul Nicolae Robu a decis să retragă proiectul Planului Urbanistic Zonal propus de investitor după ce a constatat că mulți consilieri nici măcar nu știau despre ce este vorba.
Cu câteva minute înainte, consilierul PSD Luminița Țundrea a susținut că, din informațiile pe care le deține, turnul de belvedere din acest proiect ar urma să fie mai înalt decât Catedrala.
„Este extrem de important să fim responsabili când vine vorba de genul de construcții pe care le facem în centrul orașului (…) Vă rugăm să se revină asupra acestui PUZ. Cerem să ni se dea niște explicații, pentru că, dacă nu va fi modificat conform parametrilor arhitecturali ai zonei, noi ne vom opune acestui proiect”, a afirmat Țundrea.
De partea executivului, arhitectul-șef Sorin Ciurariu a spus că proiectul se dezbate de mai bine de cinci ani, iar soluția la care s-a ajuns acum este cunoscută și membrilor Ordinului Arhitecților.
„Ne aflăm în fața unui proiect pe care, într-o formă sau alta, îl cunosc de mai mult de cinci ani (…) S-a constatat că este un sit sensibil, s-a cerut un concurs profesional, iar investitorul privat a acceptat organizarea acestui concurs, jurizat de un juriu internațional. Soluția finală a fost prezentată într-o expoziție la care au fost invitați toți membrii OAR Timiș. S-a reluat întreg procesul, un nou certificat de urbanism a fost emis, un nou aviz de oportunitate, a avut loc o nouă consultare publică, s-au obținut toate avizele, conform procedurii, și rezultatul este cel din proiectul care se află în fața deciziei dvs. Sunt toate înscrisurile necesare și a parcurs toate etapele necesare pentru a putea fi supus aprobării”, a afirmat Ciurariu.
El a adăugat că nici vorbă ca turnul să depășească în înălțime Catedrala.
„Nu depășim la coamă clădirea Primăriei Timișoara, nu avem elemente care să genereze o încărcare urbană mai mare. Înălțimea turnului este mai mică decât cea a catedralei, se apropie de cornișa catedralei, dar nu de cruce. Nu se pune problema să se intre în concurență, ci doar să marcheze memoria locului”, a mai declarat arhitectul-șef.
Până la urmă, toată discuția a fost fără folos, deoarece proiectul a fost retras de pe ordinea de zi de primarul Nicolae Robu.
”L-am retras pentru că mi-au semnalat, când chiar ne pregăteam să votăm, consilierii PSD și consilierul independent Adrian Orza că nu cunosc niște aspecte esențiale ale proiectului. Ba dimpotrivă! Erau dezinformați. Ei știau alte lucruri despre proiect. Eu consider că oamenii au fost de bună credință. M-am mirat când am auzit-o pe Luminița Țundrea spunând niște lucruri care nu au nicio legătură cu proiectul”, a spus Robu.
Potrivit primarului, săptămâna viitoare ar putea organiza o dezbatere publică pe această temă, chiar dacă aleșii locali nu s-au arătat interesați să lectureze proiectul care a fost publicat de ceva vreme pe site-ul Primăriei Timișoara.
„În acest an îl votăm, sigur. Doar nu lăsăm noi acum să vină niște grupuri de presiune! Ce, cred că suntem în anii 1920-1930, când prin grupuri de presiune se conduceau statele? Nu suntem în acea perioadă”, a mai spus Robu.
La ședință au participat și mai mulți membri USR, inclusiv Dominic Samuel Fritz, însă aceștia nu au intervenit în timpul ședinței și au plecat după ce Robu a retras proiectul de pe ordinea de zi.
Planul Urbanistic Zonal aflat în discuție acum datează din toamna anului 2017 și include mai multe clădiri, o parcare subterană pe trei niveluri și un turn înalt de 47 de metri înălțime.
Articole pe aceeași temă:
Turn de belvedere lângă primărie? Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte intră în CLT
Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte de langa primarie, desfiintat la dezbaterea publica
Candidatul USR la Primăria Timișoara cere timișorenilor să oprească demolarea fostului Liceu de Arte
Trimite articolul
Xce mizerie e robu asta
Dl. Robu daca autorizati asa ceva va dati cu Tesla-n cap, faceti ca vacuta aia care da cu copita in galeata plina de lapte, dati cu piciorul in tot ce ati facut bun 7 ani de cand sunteti primar.
Inafara de dvs. si dezvoltator toti se opun proiectului, pana si oamenii din partid, ce urmariti ca nu inteleg? Opriti-va.
Inteleg, ati crescut la sat, ati venit de la Bocsig, ati ajuns in oras mare, ati facut o cariera politica si academica pe puterile dvs, v-ati facut familie si stabilit resedinta in final aici in Timisoara.
Dar nefiind crescut in acest loc si venind recent nu aveti cum sa intelegi spiritul Timisoarei si sensurile profunde ale acestui loc in care foarte multi vin cu speranta intr-o viata mai buna, un loc incarcat de istorie si semnificatii la tot pasul. Cand le veti descoperi, le veti intelege si aprofunda se va reflecta si in conduita, actiunile vor fi mai cugetate si nu va mai avea nimeni nimic cu persoana dvs.
Acest proiect trebuie lăsat in seama viitorului Consiliu Local . Si a viitorului primar , bineînțeles . Pentru Robu , ajunge !
Bey,in Germania la Bangkok nein asta
Da…este un apărător înverșunat al acestui proiect…Nu sunt nici pro nici contra acestui proiect dar POT SA AFIRM ca mi-aș place să il vad asa implicat pe domnul Robu si pentru cetățenii orașului care nu au nici măcar un nenorocit de trotuar între Calea Aradului si Torontalului pe strada Grigore Alexandrescu si sunt nevoiți să meargă riscând să fie calcati de mașini ! Să nu mai vorbim când vor începe ploile si vor trebui să circule copii prin noroi!
De când 47 m > 90,5 m tanti Țundrea? Se pare că în partidul dvs. și aritmetica diferă.
Ciurariu este parsiv si prost si se mai dă de gol in privinta consultarii cetatenilor când afirma ca solutia finala a proiectului a fost prezentata in cadrul unei expozitii la care au avut acces membriii Org Arhitectilor, adica ceva cu circuit inchis! Cat despre inaltimea turnului de pe Loga, acelasi Ciurariu vine cu subtilitatea ca turnul ajunge ca inaltime la cornisa de la turla principala a catedralei (aprox.75m) nu la inaltimea crucii, la 90 m! Adica sa avem un turn de 75 metri intr-o zona rezidentiala unde toate casele sunt cu maxim 2 etaje, adica vreo12 metri