Prin proiectul de hotărâre de consiliu local care urmează să fie supus spre aprobare în acestă săptămână se va stabili care sunt clădirile din centrul oraşului care urmează să fie reabilitate.
„Această hotărâre de consiliu local va declara zona Piaţa Victoriei ca zonă prioritară de protejare şi intervenţie conform Legii 422 din 2001, lege în care se menţionează că proprietarii de monumente istorice au obligaţia să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, precum şi a oricăror alte lucrări conform prevederilor legale. Hotărârea de consiliu va declara drept clădiri aparţinând ansamblului interbelic urban Corso cu acest statut de zonă protejată, de protejare şi intervenţie, clădirile din Piaţa Victoriei nr. 1, 1a, 1b, 2, 3, 4, 5, 6, 7 şi 8, de pe străzile Goethe nr. 2, Paulescu nr. 1 şi Paulescu nr. 2. Clădirile din Piaţa Victoriei cu nr. 5, 6 şi 7 nu sunt clădiri istorice şi ele fac obiectul programului de reabilitare termică pe care noi deja l-am iniţiat”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Acesta este doar primul pas. Până la finele acestei luni urmează să fie elaborat un alt proiect de hotărâre, „un regulament al zonei Piaţa Victoriei”, a afirmat edilul, prin care să se stabilească exact modul în care se vor derula lucrările de reabilitare a faţadelor imobilelor din zona centrală, care va fi contribuţia proprietarilor şi care va fi cea a Primăriei Timişoara. Proprietarii ar putea plăti 20 până la 40% din valoarea totală a lucrărilor, în funcţie de venituri, partea lor de cofinanţare, dar încă nu a fost stabilit exact. În cursul acestui an va fi refăcută faţada unei clădiri din Piaţa Victoriei, potrivit oficialilor municipalităţii. Imobilele nu vor fi reabilitate complet, programul primăriei vizând doar faţadele, nu şi lucrări de consolidare sau reparaţii capitale la acoperişuri, de exemplu.
„Dorim ca reabilitarea să aibă loc cu o susţinere financiară de la bugetul local şi cu o contribuţie a proprietarilor care va fi eşalonată pe o perioadă de 10 ani. În acel regulament va fi prevăzut şi un grafic al derulării lucrărilor. Dorinţa mea este ca prioritar să fie reabilitată clădirea dinspre parcarea Modex. Pentru anul 2013 ne putem angaja la reabilitarea unei clădiri”, a adăugat Robu.
Autorităţile locale încearcă practic să îi oblige pe proprietarii imobilelor din centru să-şi refacă faţadele. Programul nu va fi opţional.
„Proprietarii sunt obligaţi (n.r. – să intre în programul primăriei), pentru că altfel vor fi amendaţi că nu-şi îngrijesc proprietatea care e monument istoric. Noi nu vrem să îi amendăm ci îi ajutăm, practic îi credităm cu bani de la bugetul local. Este imperativ să vină cu o contribuţie care va fi eşalonată pe 10 ani. Cine nu vrea face dovadă de rea-credinţă şi rea-voinţă şi trebuie să fie sancţionat conform legii. Proprietarii nu au cum să ne acţioneze în instanţă. Noi nu facem altceva decât să punem în aplicare o lege”, a conchis primarul.
Lucrările de reabilitare vor fi contractate de primărie.
Primaria Timisoara va reabilita cladirile din Piata Victoriei. Proprietarii vor plati partial!
Citiți principiile noastre de moderare aici!