„Mutare egal desfiinţare”, „Nu renunţăm! Vrem o şcoală ca afară!” sau „şcoala e mai importantă ca un hotel” – sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe afişele lipite pe pereţii Liceului de Arte Plastice din Timişoara.
Dascălii şi elevii liceului încearcă să pună presiune pe primărie. Vineri, cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise, la liceu au fost organizate mai multe momente de protest paşnic. În curtea şcolii, într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi, împrejmuit de o bandă, au fost amplasate mai multe zone unde elevii au putut să picteze, să deseneze sau să creeze diverse obiecte din hârtie.
„Spaţiul este prea mic pentru o clasă întreagă de 30 de elevi. Dacă vom fi mutaţi în clădiri modulare, actul educaţional va avea de suferit. Nici nu ştiu dacă sunt atinse normele de metri cubi de aer necesari pentru elev”, a precizat Alexandru Paul, profesor de Design la Liceul de Arte Plastice.
Într-un atelier de lucru, camera a fost umplută cu cutii de carton goale, pe care erau inscripţionate diferite mesaje: „Vrem siguranţă! Locul artei nu e în container!” sau „Vrem o casă pentru Liceul de Arte Plastice!”
Directoarea Eugenia Banciu spune că Fundaţia Caritatea – proprietarul clădirii din zona centrală a Timişoarei în care îşi are încă sediul Liceul de Arte Plastice – a făcut primăriei, în aprilie 2010, o ofertă prin care chiria a fost redusă cu 20%. În martie 2011, o altă ofertă prin care chiria a fost redusă la 18.000 de euro pe lună, de la 31.000 a ajuns pe masa autorităţilor locale. Proprietarii nu au primit încă niciun răspuns, susţine directoarea şcolii.
Soluţia, spune Eugenia Banciu, o reprezintă construirea unei noi şcoli, un nou imobil în care să se poată desfăşura cursurile la un nivel ridicat, spaţiile modulare, aşa-numitele „containere” reprezentând o soluţie temporară, şi nu una viabilă pentru un liceu vocaţional.
Tudor Vreme, alt profesor al liceului şi membru în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, a spus că unul din pericolele mutării Liceului de Arte Plastice pe bulevardul Rebreanu constă în retragerea unui număr considerabil de elevi de la această şcoală.
„Problema este complicată. Ne mutăm – o soluţie temporară. Nu ne mutăm – tot o soluţie temporară. Ne trebuie o clădire a noastră. Cea mai bună soluţie pe care o avem este să rămânem aici, unde avem spaţii cu mai multe posibilităţi pentru atelierele şi cursurile pe care le facem. Marţi, la şedinţa de consiliu local, vom afla dacă ne mutăm sau nu”, a conchis profesorul.
Un alt motiv pentru care mulţi elevi nu doresc să se mute îl reprezintă faptul că în prezent Liceul de Arte Plastice este în centrul oraşului şi ar avea o distanţă destul de mare de parcurs până pe bulevardul Liviu Rebreanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!