„Vreau un centru liniștit”, „Robu, nu uita, Timișoara nu-i a ta!”, „Respectați regimul de înălțime”, „Respectă Legea 422”, „Patrimoniul se conservă” sunt mesajele transmise de timișorenii care locuiesc chiar lângă primărie și sunt vecini ai fostului Liceu de Arte, unde se dorește ridicarea unui turn belvedere de nouă etaje și a unui hotel.
Timișorenii sunt chemați miercuri, 26 septembrie, de la ora 13, în Sala de Consiliu a primăriei, la o dezbatere publică pe marginea noului proiect care se dorește a fi implementat lângă clădirea PMT. Proiectul este unul nou, după ce beneficiarii au decis să renunțe la cel care prevedea ridicarea unui bloc de zece etaje și care a creat controverse în spațiul public, în cursul anului 2017.
Ce se dorește lângă primărie?
Ce se dorește mai exact acolo? Planul este să fie făcute parcări subterane, un hotel, locuințe colective, spații pentru cultură, dar și un turn belvedere de nouă etaje.
„Zona este văzută ca o dală urbană, ce permite amenajarea în trei subsoluri, a unei parcări subterane sub tot perimetrul studiat (cu excepție făcând suprafețele marcate de clădirile fostului internat al Liceului Israelit/Inspectoratul Școlar Județean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului liceu”, se arată în documentație. Se estimează că vor fi amenajate în cele din urmă între 440 și 450 de locuri de parcare.
Regimul maxim de înălțime dorit este „în general” de 3D+P+6E+Er (+26m) sau 3S+P+5E+Er (+26m). Planul este să se ridice și un turn informațional, pentru care „se dorește o înălțime mai mare pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, rezultând un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m)”.
„Soluția rupe în plan fațadele lungi (Bd. Mihai Eminescu și Bd. Loga) pentru a «scurta» vizual percepția, la nivel pietonal, de parcurs anevoios. Astfel, ansamblul creează fragmentarea vizuală pe care zona rezidențială o are la nivel de raport plin-gol și, totodată, păstrează linia de dezvoltare pe înălțime din zona de instituții – Piața Victoriei. Soluția încearcă să se raporteze cât de bine se poate la context, să-l respecte și să dezvolte armonios un cvartal subdimensionat astăzi la nivel de potențial și beneficii pe care le poate aduce comunității. Aici se vor dezvolta în subteran, pe 3 niveluri, funcțiuni de parcaj public, parcaj rezidențial și parcaj comercial și spații tehnice, iar în suprateran spații pentru cultură, un hotel, locuințe colective șamd. Volumetriile «rotunjite» vor crea aspectul de plutire și de obiect ușor”, se mai arată în documentație.
La intersecția C.D. Loga cu 20 Decembrie 1989 va fi amenajată o piațetă, unde va fi făcută „o zonă de întâlnire și trecere protejată prin intermediul unui pasaj între contextul Parcul Justiției/ Filarmonică/ Primăria Timișoara și zona Liceului E. Ungureanu”. În același loc se propune și inserarea unui „turn informațional”, cu un punct de belvedere pentru toată zona, care urmează să fie făcut printr-o colaborare cu membrii grupului SIGMA.
Ce spun oamenii care locuiesc lângă?
Timișorenii care au ieșit să protesteze luni susțin că beneficiarii proiectului nu au tot ce le trebuie să-și susțină investiția.
„Nu consider că Timișoara este pregătită pentru un astfel de proiect, din punct de vedere al resurselor umane, al profesioniștilor, pentru a gestiona un astfel de proiect în centrul Timișoarei. Nu există un studiu de trafic pentru a vedea impactul asupra orașului, nu au studii aprofundate de fundare, nu au studii geo-tehnice speciale, care se cer în această zonă. Toate construcțiile din împrejurimi s-au făcut pe fundații speciale, ei nu au prevăzute aceste fundații în proiect. Au modificat proiectul de câteva ori, înainte să se ajungă la construire și așa mai departe, poate ar trebui să se treacă un pic și pe la Legea 422, care face referire la monumentele istorice. Avem clădirea inspectoratului școlar, din care ei spun că va rămâne fațada. Dărâmă liceul israelit, care este un monument… Putem să facem referire și partea de securitate la incendiu. Consider că vor fi mai multe compartimente unice, cu risc mare de incendiu, cu o încărcătură substanțială”, ne-a spus unul dintre protestatari.
Acesta susține că vecinii fostului Liceu de Arte vor merge și la dezbatere, pentru a-și spune punctul de vedere. Mai mult, oamenii spun că beneficiarii acestui proiect au primit toate avizele de la primărie, foarte repede, ceea ce este dubios.
„Nu este normal ce se întâmplă. Dacă eu vreau să-mi fac o casă, certificatul de urbanism este plin de avize, de acorduri și de documentații, inclusiv aviz PSI. Or, cei de aici au primit derogare de la toate avizele, toate documentațiile care sunt cerute prin certificatul de urbanism. Nu știu ce s-a luat această decizie, asta ne poate spune primarul Nicolae Robu, care a semnat certificatul de urbanism. De ce lor li se cer niște PUZ-uri, care oricum vor fi schimbate în favoarea lor, li se cere acordul arhitectului-șef, pe care oricum îl vor primi, dacă au ajuns în această fază… Nu li s-a cerut studiu de trafic”, a spus o femeie care a manifestat în fața PMT.
Timișorenii care locuiesc chiar lângă primărie sunt nemulțumiți de turnul de 9 etaje, despre care spun că nu respectă proiectul de înălțime și că va eclipsa totul în jur.
„Blocul de nouă etaje cu belvedere o să dea foarte rău. În primul rând nu respectă regimul de înălțime al zonei. Noi considerăm că vrea să eclipseze ceea ce este deja în jur. Proiectul este foarte frumos, dar nu este la locul potrivit. Cu mare drag îl vom susține în afara centrului istoric. Este un proiect frumos, dar nu pentru acest loc”, a conchis timișoreanca nemulțumită.
Vă reamintim, dezbaterea pe marginea acestui proiect are loc miercuri, 26 septembrie, de la ora 13, la primărie.
AICI puteți analiza proiectul pentru transformarea fostului liceu.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2107769″]
[related-post post_id=”1866205″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!