Colegiul Tehnic „Henri Coandă” ar urma să preia cei 668 de elevi de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, dar profesorii refuză acest lucru. Principala nemulţumire este că Liceul „Henri Coandă” nu are clase goale. Într-o primă fază s-a pus problema ca acest colegiu – Leonida – să fie absorbit de către Liceul Auto, dar Colegiul Tehnologic „Leonida” a refuzat această fuziune. Prin urmare, s-a propus fuziunea cu Henri Coandă.
„Am aflat foarte târziu, când lucrurile erau deja puse pe tapet, că a fuzionat deja Colegiul <Leonida> şi Colegiul <Henri Coandă>. Exclus să nu fim de acord cu oamenii de acolo, noi pledăm pentru faptul că şcoala noastră nu este în situaţia de a trebui să participe la o astfel de alianţă. Noi chiar nu avem deocamdată probleme. Am dori foarte mult să nu intrăm în acest malaxor, avem o imagine de păstrat. Toată lumea a pus osul puternic la imaginea şcolii. Nu avem spaţiu excedentar pentru găzduirea acestor elevi, noi nu avem laboratoare pe câte specializări avem, avem clase care funcţionează în cămin”, spune Daniela Pârva, profesor de specialitate discipline tehnologice, care lucrează la Liceul „Henri Coandă” din 1984.
Un număr de 668 elevi ar urma să vină de la Leonida, iar în Henri Coandă sunt 680 de elevi. La Inspectoratul Şcolar Timiş a venit o delegaţie de câteva zeci de angajaţi şi profesori pentru a protesta.
„Noi avem acum consiliu de administraţie. După aceea invităm cinci persoane să discute cu noi”, a spus Halasz Ferenc, inspector şcolar general adjunct de Timiş.
Profesorii au intrat în inspectorat şi au scandat: „Coandă e şcoala noastră, nu tarlaua voastră”, „Am muncit eficient, vrem să ne trataţi corect”, „Şcoala e temelia ta, ISJ nu o dărâma”.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş au decis comasarea a patru licee din Timişoara. Astfel, Liceul Tehnologic Agricol „Petru Botiș” va fi absorbit de Colegiul Silvic „Casa Verde”, iar Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, cunoscut ca liceul CFR, să fie absorbit de Colegiul Tehnic „Henri Coandă”. Schimbările vor avea loc de la începutul anului şcolar viitor.
Ca urmare a unei hotărâri a Consiliului de administrație al ISJ Timiș și respectând ordinul de ministru și metodologia de plan, la solicitarea de emitere a avizului conform de către Primăria Timișoara, s-a emis o hotărâre de comasare a două licee tehnologice din Timișoara cu alte două licee tehnologice. Este vorba despre două școli cu aproximativ 700 elevi – una și 300 cealaltă, care preiau alte două şcoli, adică fuzionează prin absorbție, cu o şcoală cu 668 de elevi şi cu alta cu 341. Prin urmare, peste 1.000 de elevi (mai exact 1.009) vor părăsi clădirile şcolilor în care se află şi se vor muta în spaţiile altor licee. Comasările se vor face propriu-zis începând de anul şcolar viitor. Principalul motiv este scăderea numărului elevilor care învaţă în aceste unităţi de învăţământ.
„La baza hotărârii noastre au stat următoarele: discuțiile purtate cu reprezentanții UAT Timișoara privind rețeaua școlară a județului Timiș; realizarea sau nerealizarea în ultimii ani a planurilor de școlarizare la anumite unități de învățământ; acțiunile întreprinse de școli și evidențiate pentru promovarea sau nepromovarea ofertei educaționale cu scopul atragerii elevilor spre școlile din județul Timiș; analiza rețelei și discuțiile purtate cu reprezentanții CLDPS și CNIDPT; convingerea că rețeaua actuală la nivelul județului Timiș este mult prea stufoasă și există riscul ca în situația unui plan de școlarizare mult prea optimist, larg, să ajungem în luna septembrie să constatăm că nu ne realizăm un număr de clase și colegii noștri sunt în situații de restrângere de activitate sau completare de normă, fără a mai putea găsi soluții și a scăpa anumite etape din calendarul de mobilitate”, a precizat inspectorul şcolar general de Timiş, Aura Danielescu.
Ea a mai spus că la numărul de elevi de clasa a VIII-a, acum, Timişul îşi permite un număr de 195 clase.
„Dintre elevii înscriși, trebuie recunoscut că o parte, din păcate, renunță, ceea ce înseamnă că nu se vor realiza, pe an, 3-4 clase. Aceste clase se vor pierde, cum s-a întâmplat şi până acum, de la tehnologic și nu de la teoretic. Anul trecut s-au pierdut 4 clase”, au explicat reprezentanții ISJ Timiș.
Aceștia spun că printr-o restructurare a școlilor tehnologice și o fuziune prin absorbție a acestora, ținând cont ca școala cu potențial să o preia pe cea mai șubrezită, pe clase, domenii și specializări propuse și ținând cont de poziția instituției (copiii au tendința să se orienteze spre școlile poziționate în zona centrală a municipiului) s-ar dezvolta unități mai puține, dar puternice, în care primăria să poată redirecționa resursa financiară.
UPDATE. Profesorii au ieşit de la întâlnirea cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş. S-a ajuns la concluzia că situaţia trebuie reevaluată.
Luni va avea loc o nouă şedinţă pe această temă la primărie – situaţia va fi discutată în consiliu local, cel mai probabil.
„Considerăm, fără a avea nicio părere sau obiecţie la nivelul calităţii umane a colegilor de la Leonida, că şcoala noastră este o şcoală plină, vie, unde ne-am organizat în aşa fel încât să încapă elevii noştri – 48 la sută dintre ei sunt navetişti”, spune profesorul Crenguţa Bratu, lider al organizaţiei sindicale din Henri Coandă.
„Am ajuns la concluzia că trebuie reevaluată situația pentru că școala noastră nu are capacitatea de a primi încă zece clase de la Colegiul “Dimitrie Leonida”. Noi facem cursuri doar de dimineață, ne-am străduit să ne utilizăm spațiile și nu suntem de acord cu această soluție. Rămâne ca primăria împreună cu inspectoratul școlar să reanalizeze situația și să decidă”, spune Constantin Rotariu, directorul Colegiului Henri Coandă.
UPDATE 1. Inspectorul școlar general Aura Danielescu a declarat că discuțiile cu cei cinci reprezentanți ai Colegiului Tehnic „Henri Coandă” au decurs foarte bine, dar nu va renunța la ideea comasării.
„Dialogul a fost unul constructiv și cred că am reușit să explicăm foarte clar care a fost punctul de vedere al instituției noastre vizavi de această comasare. (…) Prin această inițiativă noi dorim un liceu tehnic puternic, ne bazăm pe experiența ambelor colegii și considerăm că trebuie să le dăm o șansă, împreună, să se întărească, să avem o școală puternică în ceea ce privește învățământul tehnologic”, a spus Danielescu.
Aceasta a continuat prin a spune că și problema spațiului ar putea fi rezolvată, asta în cazul în care Colegiul Tehnic „Henri Coandă” nu poate să acomodeze cele câteva sute de elevi de la Leonida:
„Problemele legate de spațiu, dacă ele într-adevăr există, având în vedere că fuziunea se face între două unități de învățământ care au împreună foarte multe clădiri, cred că nu va fi o problemă să găsim soluția optimă încânt să nu fie afectați elevii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!