Unul dintre cei mai longevivi secretari din România, Ioan Cojocari a prezentat note de fundamentare pentru patru proiecte de hotărâre, în care a explicat foarte clar de ce nu dă avizele de legalitate.
„În opinia mea, proiectul de hotărâre este legal, dar legale sunt și HCL 127/20.03.2008 (privind asocierea dintre Municipiul Timișoara și SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA), nr. 19/13.07.2012 (privind aderarea Municipiului Timișoara la Asociația «Atletic Club Sportiv Recaș»), nr. 326/ 29.07.2010 (privind aderarea Municipiului Timișoara la Asociația Baschet Club Timișoara), nr. 199/04.04.2013 (privind asocierea dintre Municipiul Timișoara cu Universitatea Politehnica și Consiliul Județean Timiș în Asociația Sportivă Clubul de Handbal Politehnica Timișoara) și nr. 200/04.04.2013 ((privind aderarea Municipiului Timișoara la Clubul Sportiv Rugby Club Municipal Universitatea de Vest), însă s-ar putea ca, peste ani, să vină niște «specialiști» de la Camera de Conturi care să-l considere nelegal sau un procuror abuziv și dornic de afirmare care să ignore prevederile contenciosului administrativ și să-l considere nelegal, și să dispună sechestrarea averii și trimiterea în judecată pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Față de aceste considerente, nu avizez de legalitate proiectul de hotărâre mai sus amintit. Arată că prin acest demers nu stopez proiectul de hotărâre”, se arată în notele semnate de Cojocari pentru ședința ordinară de marți.
Cojocari ar trebui să iasă la pensie după alegerile locale din această vară. El le-a explicat și consilierilor locali de ce a luat decizia să nu dea avize de legalitate.
„Îmi pare rău că la final de carieră a trebuit să fac asta, dar vremurile pe care le trăim nu sunt vremuri normale. Nu mai ai stabilitatea actului administrativ şi nu mai pot eu, ca secretar, să-mi asum legalitatea la toate proiectele. Am vrut să trag un semnal de alarmă că hotărârea cu Poli este legală, nu a fost atacată de nimeni de la Bucureşti. Curtea de Conturi spune că este legală, dar a venit un procuror care a spus că nu e. Abuzuri nu sunt, dar până se reglementează situaţia, merg pe aceste note”, a spus secretarul primăriei.
Vă reamintim, Ioan Cojocari, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza și alți directori din Primăria Timișoara au fost trimiși în judecată de DNA în dosarul finanțării Poli, în luna aprilie. Prejudiciul constatat de procurorii anticorupție se ridică la 31,6 milioane de lei. Cojocari s-a ales și cu sechestru pe avere.
Secretarul Primăriei Timișoara nu a avizat de legalitate următoarele patru proiecte de hotărâre: privind „aprobarea schimbului de teren între Municipiul Timișoara și dl. Ilie Gheorghe”, privind „aprobarea sprijinului financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România”, privind „adoptarea agendei sportive cuprinzând programele/ acțiunile sportive proprii organizate de Biroul Sport-Cultură din cadrul Municipiului Timișoara pe 2016” și privind „aprobarea proiectelor de activitate sportive și a contribuțiilor financiare acordate de la bugetul local, prin contracte de finanțare nerambursabilă, încheiate între Municipiul Timișoara și structuri sportive, asociații și fundații fără scop patrimonial pe anul 2016”.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!