Curtea Clinicii de Dermato-Venerologie s-a umplut miercuri de oameni. Aproximativ 100 de persoane au protestat față de decizia primarului de a muta unitatea medicală.
„Protestul nostru, după cum bine știți, se referă la intenția primăriei de a muta clinica, clinicile și toate instituțiile care există în această clădire în alte clădiri, mai devreme sau mai târziu. V-am invitat aici să ne vedeți cei care nu suntem de acord cu această mutare. Avem și noi dreptul la replică la toate promisiunile sau nu știu cum să le numesc ale domnului primar”, a declarat seful Clinicii de Dermato-Venerologie”, Caius Solovan, în curtea unității medicale.
Alături de medici au protestat și câțiva pacienți, care se opun și ei mutării clinicii. Motivele sunt multiple: spațiul insuficient din clădirea în care ar urma să fie mutată unitatea medicală sau lipsa de accesibilitate.
„Această mutare nu mi se pare deloc corectă pentru că noi care suntem bolnavi de cancer, de ficat, de prostată, de gât nu e normal să fim strămutați de aici și să fim puși să urcăm nu știu câte etaje. Condițiile de aici sunt destul de bunicele. Avem îngrijire, asistenții sunt foarte drăguți, medicii nici nu mai vorbim. Mai e mult de făcut, dar vrem să ajutăm și noi, ne afectează și pe noi această mutare. Aici ajungem mai ușor, avem mijloace de transport în comun. Ce să facem, eu sunt operată de cancer, acum mă refac”, ne-a spus Maria Grigoriu, pacientă.
„E o tâmpenie pentru că acolo în complex unde vrea să ne ducă nu este pentru bolnavi, este pentru baruri, distracții. Aici e zona centrală, zonă liniștită, aproape de venit cu trenul, aproape de venit cu autobuzul. Cineva a pus ochii pe locația asta. Este interesul domnului primar să ne scoată de aici și să aducă pe cineva aici, nu pentru că ne vrea binele, ci pentru că ne vrea răul. Acolo e departe, greu de ajuns, n-ai mijloace de transport în comun. Aici e simplu de venit. Acolo nu găsești decât cu taxi, nu avem bani de taxi”, ne-a spus Gheorghe Apostol, pacient la dermatologie.
UPDATE. După acțiunea de protest spontan care a durat aproximativ 15 minute, medicii s-au mutat în sala de curs, pentru a explica presei motivele pentru care refuză mutarea în fosta clădire a Universității Tibiscus. Aceștia spun că imobilul unde ar urma să se mute clinica este impropriu pentru a găzdui o unitate medicală.
„Ce ni se oferă este acest bloc, un bloc de nefamiliști, numit la un moment dat universitate, mă întreb cum s-au dat autorizațiile, probabil că vom primi și noi în acest bloc întunecat cu camere de o parte și de alta și pe palier un singur duș și toaletă. Sunt probleme cu structura clădirii, accesibilitatea pacienților, nu sunt mijloace de transport în apropiere, existența a doar două intrări în clădire, fapt ce contravine normelor impuse pentru combaterea infecțiilor nosocomiale. Clădirea aceea necesită, investiții majore pentru a fi funcțională, investiții care au fost deja efectuate în Clinică pentru a ameliora spațiile, a organiza circuitele”, a explicat Caius Solovan, șeful Clinicii de Dermato-Venerologie.
Acesta a prezentat și istoria unității medicale, care a fost atestată oficial în anul 1757 și constituie una dintre premierele Timișoarei, fiind funcțională cu 24 de ani înaintea Spitalului Orășenesc din Viena și cu 35 de ani înainte de cel din Budapesta. Clinica tratează canecere cutanate non-melanom, melanom, ulcer de gambă, psoriazis, boli de țesut conjunctiv, afecțiuni veziculo buloase.
Unitatea are 50 de paturi, cinci paturi de zi, ambulator integrat, saloane renovate, grupuri sanitare proprii, sală de intervenții, sală de fototerapie, sală de curs și colaborează cu insitute medicale din Europa. Laboratorul de Bacteriologie este singurul din oraș care realizează citodiagnoistic și micologie, alături de serologie și imunologie. Nu în ultimul rând, clinica coordonează patru județe: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și este centru de combatere a bolilor cu transmitere sexuală, fiind inclusă în programele naționale, acestea sunt argumentele pe care le aduc medicii în favoarea menținerii clinicii în spațiul actual. Un alt argument adus este faptul că în oraș sunt instituții sanitare pentru care municipalitatea plătește lunar chirie și care ar trebui să aibă prioritate la astfel de mutări: Ascar, Odobescu, Clinica de Balneofizioterapie și Spitalul de Copii Louis Țurcanu.
În sala Clinicii de Dermatologie a fost prezent și managerul Spitalului Clinic Municipal din Timișoara, Octavian Mazilu, care a încercat să motiveze mutarea pentru cei prezenți. Discursul său în care prezenta realizările unității medicale a fost întrerupt de către asistenții, rezidenții și medicii din sală, care i-au cerut să treacă la subiect.
„Există saloane de trecere, care nu respectă normele de spațiu. Luăm în discuție că s-au făcut acele amenajări, dar nu este normativul pe metru pătrat din aceste spații. Oricât ar investi spitalul mi-e teamă că prin pașii și circuitele pe care le avem nu vom reuși să îndeplinim aceste cerințe. Clădirea este veche, reabilitarea curții reprezintă o sumă mare de bani. În aceste condiții am început să analizăm solicitarea primăriei pentru alte spații. Situația laboratorului, se află la etaj, la parter, e risipit și am înțeles că este imposibilă obținerea acreditării RENAR. Am luat în considerare clădirea din strada Ofcea. Fiecare membru al comitetului director, membrii Consiliului de Administrație au fost acolo. Există o clădire parter plus patru nivele, unde se pot amenaja saloane de 35-40 de paturi care permit 3 paturi per salon și se va monta lift exterior, se pot ajunge la o serie de îmbunătățiri care să țină loc de reglementările actuale. Aceea clădire corespunde mult mai bine cerințelor spitalului. Eu cred că pe termen lung am rezolva și problema policlinicii 3 și a spitalului și am putea amenaja spații mai bune hoteliere, le-a spus celor prezenți managerul Spitalului Clinic Municipal din Timișoara”, Octavian Mazilu.
Medicii însă rămân fermi pe poziție: nu sunt de acord cu mutarea și sunt deciși să recurgă și la alte forme de protest, și chiar la suspendarea activității. Aceștia cred că acest demers ascunde de fapt interese imobiliare.
„Nu știu cum vor funcționa reprezentanțele consulare comasate într-un singur loc. Nu știu despre ce consulate este vorba, eu știu că este doar cel german care nu dorește să se mute. Celelalte sunt niște consulate onorifice, prin care anumite persoane vor să susțină interesele unei anumite țări, pentru aia i se pune o plăcuță la locuința domniei sale. Nu văd cum vor veni ele aici, sau cine știe, poate că domnul primar va reuși să aducă și alte consulate, să le comaseze și atunci întrebarea justificată este dacă va primi acordul privind siguranța acestor cetățeni care au un regim special din parte instituțiilor abilitate să concentreze cetățeni străini, oficiali, într-o clădire având în vedere faptul că a avut loc și recentul atac la Boston. Mai mult, rămâne Radioterapia în curte, nu știu, vor schimba impresii sau nu știu ce alte discuții cu pacienții de aici. După aceea probabil că nimeni nu va veni și se va găsi un salvator pentru această clădire. Explicațiile domnului manager sunt tipul de activist de partid care vine să deturneze scopul acestei conferințe de presă”, a mai spus șeful Clinicii de Dermatologie.
Medicii vor încerca să oprească demersul primăriei prin intermediul unei intervenții la Ministrul Sănătății.
“Eu mă duc în 25 aprilie la București, am o întâlnire cu Ministrul Sănătății și-i voi cere să facă o auditare din toate punctele de vedere. Nu cred că va scăpa de mutare nici Radioterapia sau celelalte secții de aici. Pentru moment din ce am observat noi decizia a fost împarte-i să-i convingi mai ușor”, a declarat Livius Cârstea, președintele Sanitas Timiș.
Este oficial: Primaria Timisoara muta Clinica de Dermato-Venerologie in Complexul Studentesc
Citiți principiile noastre de moderare aici!