Grindeanu a afirmat că această listă de proiecte a fost creată de PSD Timişoara în ultimele luni, în urma discuţiilor avute inclusiv cu timişorenii de rând. Deputatul de Timiş a precizat că pentru realizarea acestor proiecte nu este nevoie de miliarde de euro – referire directă la lista obiectivelor propuse de primar pentru următorii şapte ani – parte dintre acestea fiind chiar restanţe din anii anteriori.
„Vreau să vă prezint propunerile grupului de consilieri PSD din Consiliul Local Timişoara pentru bugetul pe 2014, propuneri care au venit şi din cartiere. Nu vreau să intru pe proiecţii foarte îndepărtate, pe următorii 15 sau 7 ani, ci pe cele pe bugetul de anul acesta. Sunt propuneri realiste, propuneri pe care noi dorim a fi însuşite de partenerii noştri din USL. O să avem diverse discuţii cu grupul de consilieri PSD, cu executivul primăriei, pentru ca propunerile PSD să fie prinse pe bugetul pe 2014. Sunt lucruri care pot fi realizate în bugetul pe anul acesta. Nu înseamnă proiecte care să ducă la sume de miliarde de euro, iar parte sunt restanţe din anii anteriori”, a spus Grindeanu.
Pe prima poziţie în lista PSD Timişoara se află finanţarea, de la bugetul local, a construirii Corpului B, de la Spitalul de Copii. Vă reamintim că, în acest caz, banii alocaţi de Guvern în 2013, 5 milioane de lei, s-au pierdut, deoarece licitaţia pentru desemnarea constructorului nu a fost finalizată. Grindeanu speră acum că, în primăvară, dacă licitaţia va fi finalizată, Guvernul ar putea realoca aceşti bani, printr-o rectificare de buget sau din fondul de rezervă al premierului, însă, conform înţelegerii, parte din suma necesară trebuie să fie asigurată şi de autorităţile locale (Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş).
Pe locul doi se află sistematizarea campusului Oituz, un proiect în valoare de 1,4 milioane de euro, ce a rămas restant din 2011.
„Există o restanţă pe care Primăria Municipiului Timişoara o are faţă de anii trecuţi: sistematizarea campusului UVT din zona Oituz. Este vorba despre acel proiect al UVT de realizare a unui campus, unde primăria trebuie să facă drumuri, o parcare terană şi una supraterană şi să racordeze zona la apă şi canal. Am avut discuţii cu toată conducerea UVT. E o chestiune importantă, care ţine inclusiv de viabilizarea traficului în zonă. Au existat discuţii şi Primăria Municipiului Timişoara a cerut spaţiu să facă parcare. A făcut lucrul acestea UVT, urmând ca primăria să creeze încă o legătură între Popa Şapcă şi Calea Aradului, precum şi alte artere în acea zonă”, a mai spus Grindeanu.
Tot pe lista PSD se află şi realizarea unui sens giratoriu pe Calea Buziaşului, precum şi a unui drum de acces şi a unei parcări în zona Siemens-Continental. Grindeanu consideră acest proiect necesar deoarece acolo, în fiecare dimineaţă, merg la serviciu circa 2.000 de timişoreni, fără a pune la socoteală şi maşinile care doar traversează zona.
Social-democraţii mai vor un sens giratoriu şi în Calea Şagului, la intersecţia cu strada Ovidiu Cotruş.
Un alt proiect se referă la continuarea inelului IV de centură în zona UMT, Grindeanu susţinând că problema terenului în acea zonă, care era privat, a fost rezolvată de mai multă vreme.
De asemenea, PSD Timişoara mai cere şi realizarea în acest an a skate park-ului, proiect de asemenea rămas restant de anul trecut.
Grindeanu: „Trebuie să finanţăm performanţa”
În domeniul sportului, social-democraţii cer bani pentru echipa de rugby a Timişoarei, dublă campioană naţională, precum şi pentru echipa de baschet BC Timba.
„Dorim în continuare finanţarea echipei de rugby. Cred că nu s-a dat foarte multă atenţie singurei echipe care de doi ani e campioană naţională. Putem finanţa şi Poli în continuare, chiar dacă sunt 100 de spectatori. Dar eu cred că trebuie să finanţăm în primul rând, şi citez din domnul primar, performanţa. Credem că trebuie finanţat şi baschetul. Există două cluburi prim-divizionare la baschet. Unul dintre ele cu finanţare 99 al sută publică (BC Timişoara –n.r.) şi celălalt cu finanţare 99 la sută privată. Eu sper să nu supăr pe nimeni, dar mare diferenţă în clasament nu am văzut. Sunt trei locuri între cele două. Poate reuşim să facem o singură echipă, dar care să nu se zbată în anonimat pe bani publici. E un proiect unde probabil că nu vom avea discuţii amicale cu partenerii noştri. Dar eu cred că trebuie să finanţăm performanţa”, a spus Grindeanu.
Două cluburi pentru pensionari
În domeniul social, PSD Timişoara doreşte înfiinţarea a două noi cluburi pentru pensionari. Unul ar putea fi anexat Sălii Lira, iar al doilea creat la unul dintre liceele tehnice din Timişoara, care, susţine Grindeanu, au spaţii excedentare.
De asemenea, social-democraţii cer şi cumpărarea în rate a clădirii în care funcţionează Colegiul Bănăţean, care ar presupune costuri de un milion de euro, în 2014.
Ei mai cer reabilitarea termică a clădirilor publice din patrimoniul Timişoarei, precum şi reabilitarea zonei Pieţei 700, din fonduri europene.
Găsiţi lista completă în ataşamentul acestui material.
Dan Diaconu: 90% sunt proiectele primăriei
UPDATE. Viceprimarul liberal Dan Diaconu spune că proiectele prezentate de deputatul PSD Sorin Grindeanu sunt de fapt proiecte aflate pe agenda Primăriei Timişoara în mare parte, în diferite stadii.
„90% dintre ele sunt proiectele primăriei. Pentru multe şi există deja studii de fezabilitate care au trecut şi prin consiliul local. La Spitalul de Copii ieri s-au deschis ofertele la licitaţia pentru execuţie – avem 11 participanţi -, pentru skate-park se predă proiectul în 24 ianuarie, pentru sensul giratoriu din Calea Şagului este studiu de fezabilitate aprobat, pentru sensul giratoriu şi drumul de acces din Calea Buziaşului – strada Siemens s-a finalizat proiectul tehnic, pentru Inelul 4 de circulaţie – strada Constructorilor este studiu de fezabilitate aprobat şi proiectul tehnic va fi finalizat în cursul acestei luni, urmează să fie cuprinsă în buget execuţia. În ceea ce priveşte cumpărarea clădirii Colegiului Bănăţean, există o evaluare a Episcopiei Romano-Catolice, care este de 7 milioane şi de euro, urmează ca şi noi să facem o evaluare, va fi o negociere, va fi în rate, dar cu siguranţă nu la 1 milion de euro (n.r. – propunerea PSD). La sistematizarea campusului UVT din zona Oituz, obligaţia de proiectare aparţine univeristăţii. Noi trebuie să punem în aplicare prevederile, să ne ocupăm de partea de drumuri şi utilităţi. Proiectul nu a fost finalizat, a fost predat în decembrie la noi pentru studii, dar mai sunt încă modificări de făcut pentru a fi acceptat din punctul nostru de vedere. Mâine va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţii universităţii. Reabilitarea UPU de la Spitalul Municipal e finanţată pe proiectul de buget, este SF-ul aprobat, iar PT-ul în curs de realizare, după care se va scoate la licitaţie. Pentru achiziţia de aparatură şi tehnică medicală au fost peste un milion de euro anul trecut, anul acesta va fi cel puţin aceeaşi valoare. 250.000 de euro pentru 70 de ani de UVT (n.r. – propunerea PSD) nu, mi se pare mare suma… În rest, sunt proiecte care se află în diferite stadii de implementare în cadrul primăriei”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!