Proiectul de hotărare privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea de locuinţe şi funcţiuni complementare pe Calea Urseni nr. 36 din Timişoara a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de consiliu local pentru că s-a cerut o nouă dezbatere publică pe această temă, care a fost organizată joi la primărie. Oamenii din zonă au reclamat faptul că nu au fost notificaţi corespunzător în procesul de consultare publică.
Radu Radoslav, proiectantul din partea beneficiarilor, a explicat că este vorba despre un teren privat – vorbim de aproximativ 35.000 de metri pătraţi -, a prezentat investiţiile pe care doresc să le facă proprietarii din zona Calea Urseni şi a dat asigurări că… nu este nimic de speriat.
„Este fosta suprafaţă a lui Horticola de pe Calea Urseni. Este un teren privat, a fost naţionalizat abuziv şi recuperat după 15 ani de procese de către proprietarii de drept. A fost Horticola, dar nu a fost niciodată zonă verde, a fost întotdeauna o zona nespecificată clar în PUG-uri (…) PUZ-ul acesta prevede o suprafaţă de 10% pentru spaţii verzi, plus 10% pentru zone sportive, plus 2% pentru clădiri de importanţă comunitară, cum ar fi şcoli, grădiniţe şamd. Zona verde propusă aici este de dimenisunea Parcului Justiţiei – zona verde pe care proprietarii o cedează în scop public, ca şi parc. Zona sportivă este cât baza sportivă a Politehnicii de la universitate – cam astea sunt câştigurile comunităţii. Se propun clădiri P +2. Nu este nimic agresiv, nu este nimic ieşit din comun”, a declarat Radoslav, afirmând că terenul respectiv a ajuns în mod abuziv zonă verde, fiind proprietate privată.
Procentul de ocupare al terenului propus este de 30% şi sunt prevăzute locuinţe cu parter plus două etaje – cu şase apartamente şi case individuale cu parter, un etaj şi încă un etaj retras.
La dezbatere au participat şi mai mulţi aleşi locali. Consilierul Alfred Simonis a cerut să se lămurească una dintre problemele reclamate de cetăţeni, şi anume dacă reţeaua de canalizare ar face faţă în perspectiva unei asemenea dezvoltări.
Un reprezentant al Aquatim a explicat în primă fază că da, dar, după ce oamenii s-au plâns că şi acum sunt probleme, că nu funcţionează canalizarea, acesta a recunoscut că reţeaua ar face faţă dacă s-ar investi într-o nouă staţie de pompare…
Alţi cetăţeni au reclamat probleme cu presiunea apei şi alimentarea cu energie electrică.
„Avem dreptul la un trai decent asigurat de dumneavoastră”, le-a strigat o locuitoare din zonă autorităţilor. „De Revelion am stat fără curent”, s-a plâns un alt cetăţean.
Oamenii au cerut să se rezolve problemele actuale cu utilităţile până să se aprobe noi PUZ-uri.
Oamenii se tem de blocuri pe Calea Urseni
Tot Simonis a cerut lămuriri cu privire la regimul de înălţime al locuinţelor.
„Este P+2, 8 metri la cornişă, iar înălţimea maximă de 12 metri”, a răspuns arhitectul-şef Ciprian Cădariu.
„Casa mea are parter plus mansardă. Mă trezesc că vin blocurile chiar la 3 metri de mine. Proprietatea mea are undeva la 7 metri înălţime. De ce nu se poate construi doar parter cu mansardă?!”, a reclamat o femeie. „Să stabilim ce este un bloc: este ceva peste P+3”, a intervenit proiectantul.
Simonis a atras atenţia asupra unor neconcordanţe, pentru că iniţial s-a vorbit despre o altă înălțime, mai mare, dar proiectantul a explicat că beneficiarul s-a răzgândit.
Reprezentanții primăriei și proiectanţii au dat asigurări că nu se va depăși înălțimea de 12 metri.
Primarul Nicolae Robu nu a fost prezent la dezbatere, dar atunci când a fost discutat subiectul în consiliul local a afirmat că… „trebuie să ieşim de sub complexul joasei înălţimi”.
O femeie a prezentat imagini cu arborii existenți în zonă, afirmând că acolo este pădure. A luat cuvântul și unul dintre proprietarii terenului, care a explicat că și el are aceleași drepturi ca restul lumii, că a moștenit respectiva proprietate, iar terenul nu are regim de pădure.
Aleșii vor avea ultimul cuvânt de spus în privința noilor locuințe de pe Calea Urseni, pentru că documentațiile urbanistice trebuie aprobate în consiliul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!