Corpul consular timişorean a fost delectat cu o seară peruană acolo unde vedetă a fost chiar Quinoa, planta cerealieră incaşă, devenită cunoscută în Europa după ce a fost adusă de spanioli aici cu sute de ani în urmă. Acum a devenit unul dintre principalele componente ale celor care preferă un anumit stil de viaţă “raw”, unde mâncarea nu-şi pierde din proprietăţi prea mult prin preparare. Cantitatea şi calitatea nutrientelor şi vitaminelor din această plantă este apreciată de numeroşi oameni. Iar modul în care este preparată oferă numeroase opţiuni pentru a fi apreciată la maximum.
„Datorită valorii sale nutriţionale şi a diverselor utilizări în bucătărie, cultură, dar şi datorită consumului intens, quinoa s-a extins din Anzi în toată lumea”, a declarat consulul onorific al Republicii Peru la Timişoara, Rufino Delgado.
Planta este numită de către incaşi „mama tuturor cerealelor” şi a fost hrană pentru locuitorii din actuala Peru pentru mii de ani. Pentru calităţile sale planta a fost apreciată de cuceritorii spanioli şi a fost adusă şi în Europa.
Planta poate fi folosită în bucătărie în cele mai diverse feluri. Frunzele tinere sunt consumate în tocăniţe. De asemenea, poate fi folosită în supe, preparată în mai multe feluri. Quinoa este considerat singurul aliment care conţine în proteinele sale vegetale toţi aminoacizii esenţiali pentru consumul uman. Se poate spune că quinoa are aceleaşi proprietăţi cu carnea, ouăle, brânza, laptele de vacă şi laptele matern. În plus, oferă un conţinut de fibre ridicat. Planta oferă de patru ori mai mult calciu decât porumbul şi de trei ori mai mult decât orezul sau grâul. Quinoa nu conţine gluten, fiind extrem de utilă pentru alimentaţia celor care sunt alergici la această substanţă.
Quinoa este o plantă anuală ce ajunge până la doi metri şi jumătate înălţime, cu o tulpină principală şi cu ramificaţii secundare. Se prezintă într-o gamă variată de forme şi culori: verde, roşu sau violet. Iniţial a fost cultivată în zona lacului Titicaca, la graniţa dintre Peru şi Bolivia.
Pentru prima dată planta a ajuns în Europa în 1590, aduse de cuceritorii spanioli, dar seminţele aduse nu au germinat.
Planta este extrem de apreciată pentru calitatea nutritivă extrem de ridicată a seminţelor produse. Timişorenii pot aprecia această plantă, preparate din quinoa fiind realizate în cadrul unui restaurant deschis de curând în principalul centru comercial din oraş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!