Reprezentanții ISU Banat povestesc că au aflat de situația de pe Mioriței 8 luni, în jurul orei 12.40. Au fost anunțați că, de sâmbătă până luni, doi copii de 9 zile și 3 ani, dar și mama celui de trei ani, au decedat din cauze necunoscute. Alți doi copii erau deja internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, iar autoritățile au intrat în alertă.
„După confirmarea celui de-al treilea deces, medicul șef din cadrul UPU SMURD a informat Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență despre suspiciunea existenței unei cauze toxice. Astfel, în cel mai scurt timp, la adresa indicată au fost trimise o autospecială de intervenție, o autosanitară SMURD și un echipaj CBRN și echipaje de poliție pentru efectuarea cercetărilor și a măsurătorilor, la adresa indicată. Astfel s-a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă și o autospecială CBRN care au sosit la locul intervenției la ora 12:53, respectiv la ora 13:06. La ora 13:23 echipa CBRN a transmis primul raport operativ conform căruia nu au fost sesizate depășiri ale valorilor normale. La ora 13:45, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ordonat deplasarea unui echipaj CBRN cu capabilități superioare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «CPT. DUMITRU CROITORU» al județului Sibiu. Imediat după sosirea la locul intervenției, echipajele operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență «BANAT» al județului Timiș au procedat la verificarea imobilului și au fost evacuate 48 de persoane aflate în interior”, transmit cei de la ISU Banat.
Măsurile luate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
Cei de la ISU Banat au convocat ulterior Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, luni în jurul orei 14. Autoritățile au stabilit mai multe măsuri pentru gestionarea situației de criză:
– evacuarea/relocarea întregului imobil (parter plus 4 etaje – 200 de apartamente);
– evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timișoara;
– cazarea persoanelor în spațiile identificate la nivelul municipiului Timișoara;
– asigurarea apei potabile de către Consiliul județean Timiș;
– centralizarea datelor referitoare la adresa Miorița nr. 8, Timișoara din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale și UPU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate (apeluri 112 sau prezentări directe la UPU);
– executarea primei cercetări CBRN cu echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BANAT” al județului Timiș și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”CPT. DUMITRU CROITORU” al județului Sibiu;
– executarea primei cercetări chimice la alte două locații identificate de IPJ Timiș;
– activarea grupei operative a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BANAT” al județului Timiș și deplasarea punctului de comandă mobil.
Tot de la ora 14, cei de la ISU Banat și Primăria Municipiului Timișoara au identificat și 40 de locuri de cazare pentru persoanele evacuate. Spațiul ales a fost Liceul Silvic din Timișoara.
Ce produse folosite indicau hârtiile întocmite de societatea care s-a ocupat de dezinsecție
În timpul verificărilor, autoritățile au stabilit că nenorocirea ar fi putut fi provocată de o dezinsecție, făcută în urmă cu câteva zile de o firmă de specialitate. Operațiunea a fost efectuată, în blocul de pe Mioriței 8, încă din 14 noiembrie. Hârtiile prezentate de reprezentantul societății comerciale indicau substanțele folosite în cadrul acțiunii de dezinsecție și deratizare de la adresa respectivă. Este vorba despre:
– Deadyna 100 grame;
– Cipermetrina 6,85%;
– Tetrametrina 1,25%;
– Coformulati pt. 100 g;
– Raticid Rodex Pasta.
Prezența substanței care a provocat moartea copiilor și a femeii a fost stabilită cu exactitate de specialiștii CBRN de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu. Aceștia au verificat cinci apartamente din blocul de pe Miorița 8 și la unul dintre spațiile locative au descoperit un nivel ridicat de substanțe din clasa neurotoxicelor. Au mai verificat și două restaurante din oraș, în care firma implicată ar fi desfășurat activități de dezinsecție. A fost vorba despre restaurantele Papa Sam și Club 21, locații în care nu au fost depistați indicatori care să arate valori depășite.
În timpul interviurilor cu locatarii blocului de la numărul 8, dar și cu ceilalți oameni care locuiesc în zonă, luni în jurul orei 20.36, specialiștii au stabilit că, la blocul cu numărul 15 de pe strada Miorița, o locatară a solicitat serviciul de dezinsecție și deratizare al aceleiași societăți comerciale. Echipa CBRN a detectat valori de nivel mediu, iar apartamentul cu numărul 15 a fost evacuat. Mai mult, autoritățile au evacuat și apartamentul 12, astfel că toate cele trei persoane care locuiau în cele două apartamente au fost transportate la spital pentru evaluare.
Victimele au sunat tot weekendul la 112 – prezentau simptomatologie diferită
De sâmbătă și până luni au fost înregistrate 15 apeluri la 112, toate vizând locatari ai blocului situat pe strada Miorița la numărul 8. Toate au fost gestionate de Serviciul Județean de Ambulanță Timiș. Victimele prezentau simptomatologii diferite, spun specialiștii, și nimic nu le-a indicat în prima fază o legătură între cazuri.
„Din apelurile efectuate în prima zi (n.r. – sâmbătă), simptomatologia celor doi copii decedați a fost diferită și nimic nu sugera existența unei legături între cele 2 cazuri. De asemenea, pe timpul primelor 2 nopți nu s-a înregistrat nici-un apel de la adresa respectivă (n.r. – începând cu 14 noiembrie, data la care a fost efectuată dezinsecția). Un alt aspect important este faptul că au existat 5 solicitări pentru o singură persoană, B. E. C., care a refuzat de 3 ori transportul la spital și 2 solicitări pentru soțul acesteia, B. T. I., și 2 pentru copil, B. C. D. Astfel, 10 dintre apelurile înregistrate pe 112, au fost pentru familia B.. Toate solicitările au fost pentru 5 apartamente din imobilul respectiv (4 la etajul 4 și unul la etajul 3)”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Apelurile la 112 pe ore
SÂMBĂTĂ – 16 noiembrie
„În data de 16.11.2019, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri, pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită, după cum urmează:
– Ora 9:23, B. C. D. – 3 ani, durere abdominală, vărsături. Părinții i-au administrat medicație proprie și refuză transportul minorului la spital;
– Ora 12:28, B. V. – 22 ani – simptomatologie: greață,vărsături – solicitare efectuată de serviciul privat de ambulanță (consultație la domiciliu);
– Ora 13:39, M. C. – 36 ani (cefalee slăbiciune), M. A. 8 ani (vărsături), M. G. 2 ani (vărsături, tremur) – consultați de serviciul privat de ambulanță care decide transportul copiilor la Spitalul «Louis Țurcanu». În urma consultului medicul a decis transportarea copiilor la spital, solicitând la ora 14:07, prin 112, o ambulanță care să transporte pacienții.
– Ora 16:59, C. N. M., 10 zile, vărsături de dimineață, extremități reci, afebril, transportat la Spitalul de Copii «Louis Țurcanu», cu insuficiență respiratorie acută, suspiciune de aspirație lichidă vărsătură. Decedat în UPU al Spitalului de Copii «Louis Țurcanu»;
– Ora 18:21, B. C. D., 3 ani, inapetență, vărsături, constipație, transportat la Spitalul «Louis Țurcanu», internat cu suspiciunea de diabet zaharat debut – cetoacidoză. A decedat în spital, secția terapie intensivă.
– De la ora 18:21, nu s-au mai înregistrat alte solicitări pe aceeași adresă”
DUMINICĂ 17 noiembrie
“În data de 17.11.2019, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregistrate 4 apeluri, după cum urmează:
– Ora 08:07, B. E. C., 29 ani, dureri abdominale, vărsături. Consult la domiciliu, refuză transportul la spital. La același caz, medicul consultă și pe B. T., 56 ani, colică abdominală, care de asemenea, a refuzat transportul la spital (cei doi sunt părinții copilului de 3 ani, decedat);
– Ora 08:45, doctorul solicită o fișă pentru încă un pacient consultat la aceeași adresă (B. T.);
– Ora 10:48, se revine cu un apel pentru aceleași persoane(B. E. C. și B. T.), pierderi de echilibru, amețeli, slăbiciune, inapetență, probleme familiare, solicitând transportul la spital. Sunt transportați la Spitalul Județean.
– Ora 18:07, B. V., 22 ani, vărsături dimineața, stare de rău, suspiciune colică biliară, transportată la UPU SMURD Spitalul Județean.
– După ora 18:07 nu s-au înregistrat alte solicitări la aceeași adresă”
LUNI 18 noiembrie
„În data de 18.11.2019, în intervalul orar 02:45 – 09:07, s-au înregistrat 4 apeluri, din care 3 apeluri pentru aceeași pacientă, după cum urmează:
– Ora 02:45, B. E. C., 29 ani, stare lipotimică, consultație la domiciliu, refuză transport la spital.
– Ora 05:20, aceeași persoană (B.E.C. 29 ani), durere în epigastru, refuză transportul la spital.
– Ora 08:02, B. V., vărsături, dureri abdominale, consult la domiciliu de către serviciul privat de ambulanță.
– Ora 09:07, B. E. C., 29 ani, stare post lipotimică, deces în familie, pe timpul transportului (în fața unității de primiri urgențe) intră în stop cardio-respirator, este predată cu manevre în curs de resuscitare”
Locațiile vizate de anchetă
Anchetatorii au verificat documentele societății care s-a ocupat cu dezinsecția și deratizarea și au stabilit locațiile în care firma a desfășurat activități de specialitate în ultima perioadă. Au decis să verifice, pe lângă blocul de pe Miorița 8, și restaurantele Papa Sam și Club 21. Nu au descoperit însă acolo valori care să le indice un pericol. Au continuat apoi verificările la două blocuri. Unul amplasat pe strada Miorița la numărul 4, iar celălalt pe strada Vaida Voievod numărul 1. Cel din urmă a fost ulterior evacuat, după ce specialiștii au descoperit prezența substanței neurotoxice.
Marți dimineață, în jurul orei 8, 20 de persoane care locuiesc în spațiile afectate de prezența substanței erau încă internate. Este vorba despre patru adulți, internați la spitalele Județean și Municipal, dar și de 16 copii internați la Spitalul „Louis Țurcanu”. De asemenea, cinci persoane erau cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale. Trei dintre ele sunt cazate la un hotel, una la Mitropolie, iar cealaltă la Liceul Silvic.
UPDATE. Echipele CBRN nu au detectat substanțe toxice în blocul de pe Vaida Voievod 1
În ceea ce privește blocul de locuințe de pe strada Vaida Voievod 1, reprezentanții ISU Banat transmit că echipele CBRN au efectuat toate măsurătorile necesare, iar persoanelor le-a fost permis accesul în locuințe, nemaifiind detectate substanțe toxice.
”Referitor la apartamentul în care au fost înregistrată prezenta substanțelor toxice, acesta va rămâne închis până vor ajunge specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică pentru a verifica spațiul respectiv”, mai spun reprezentanții ISU Banat.
Articole pe aceeași temă:
SURSE: Substanța care i-a ucis pe locatarii de pe Mioriței 8
15 apeluri la 112 de pe Mioriței, numărul 8. Opt dintre acestea, pentru cei doi copii care au murit
Inspectorul șef al ISU Banat: am ajuns să verificăm locația cu numărul cinci. Încă un bloc, evacuat
Trimite articolul
XMor oameni cu privatizarile astea ticaloase. Nu mai putem de atita europenism lege pentru astia nu exista ca statul de drept e cu ieuropa.
asta nu e tara. e o adunatura de spalati mintal care suporta orice. de aia robu si liberalii sunt idolii lor.
Ce nenorocire, bietii oameni, Dumnezeu sa-i odihneasca. Chiar nu raspunde nimeni din “notabilitatile” care se inchina la bruxel ca la noua poarta ?
patronul era din Tg Jiu, asta explica tot.
Ce dracu, trebuie sa vina de la Sibiu echipaje ca sa spuna ce s-a intimplat la Timisoara? Al doilea sau al treilea oras ca marime din tara si nu avem echipamentele necesare? Si le are Sibiul?
Din nou căutați vinovați în UE ce bine că există bineînțeles este mult mai simplu decât privirea în oglindă că să vă dați seama că trăiți într-o țară minunată cu oameni nenorociți și asta nu se va schimba niciodată!!!
Tragedia aceasta arata cat de corupt a ajuns acel oras. Cat de capturat este toti excrocii care au ajuns sa conduca institutii care in loc sa vegheze la well-being-ul locuitorilor, sunt corupti si prieteni cu marlani si excroci care fac afaceri si pun viata oamenilor in pericol. RUSINE mizerii ordinare politice!