Mai „misterioso” decât oricând sub cerul înstelat al Timişoarei, Traviata i-a sedus pe timişoreni, fie ei melomani fideli ai Operei sau proaspăt dedulciţi la plăcerile ei, iar Teatrul de Vară din Parcul Rozelor a fost arhiplin încă din prima seară a Festivalului de Operă şi Operetă.
Graţioasa soprană Mihaela Marcu a primit ovaţii în rolul Violetta Valery. Partenerul ei de scenă în rolul Alfredo Germont a fost tenorul chinez Like Xing, iar baritonul Dan Patacă a interpretat rolul Giorgio Germont. Conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului italian David Crescenzi.
Fiecare dintre cele trei rochii pe care Violetta Valery le poartă în primele acte ale capodoperei lui Giuseppe Verdi este croită din 9 m de material, şantung din Asia, cu cinci straturi peste crinolina de epocă, 5 metri de broderie, paiete şi cristale, ne-a dezvăluit maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei timişorene.
Favorită fără rivală în inimile melomanilor din toată lumea, Violetta etalează bijuterii epatante, iar pe splendida ei rochie roşie sunt prinse camelii. Chiar şi peruca personajului este replica unei coafuri în vogă la 1850. Autor al regiei, decorurilor şi costumelor spectacolului de la Timişoara, Mario de Carlo, a propus design personalizat pentru fiecare dintre cele 90 de rochii şi 60 de costume realizate din 4100 de metri de pânzeturi preţioase, importate din Asia, dantele, paiete, strassuri şi cristale.
Opera Traviata a fost montată încă în prima stagiune a scenei lirice timişorene, în 1947, fiind a doua premieră după Aida, în regia ilustrei Aca de Barbu, secondată de Eugen Gropşianu. De atunci până astăzi, rolul Violleta Valery a fost interpretat la Opera Naţional Română din Timişoara de circa 100 de artiste, fiind un titlul jucat de peste 500 de ori în aceşti 64 de ani.
Printre celebrele predecesoare ale Mihaelei Marcu în rolul principal s-au aflat sopranele Virgina Zeani, Elena Moşuc, Felicia Filip, Carmen Gurban, Tatiana Lisnic şi Amelia Benvenutti de la Scala din Milano.
Festivalul de Operă şi Operetă este organizat de Opera Naţională Română din Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului. Evenimentul continuă sâmbătă, de la ora 20.30, cu opereta Voievodul ţiganilor, iar accesul publicului la spectacol este liber.
Citiți principiile noastre de moderare aici!